facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Un remediu chinezesc pentru sanatatea inimii - Orezul Red yeast

Alimentatie si nutritie

Intr-o lume afectata de poluare si incalzirea globala, supusi stresului si problemelor de sanatate care deriva din acesta, este momentul sa redescoperim formule si retete pe cat de vechi, pe atat de eficiente pentru trupul si sufletul nostru.

orez-rosu


Red yeast - pe placul inimii tale

Fungii de genul Monascus sunt utilizati de aproape doua milenii in tarile din Asia de Est. Inca de pe vremea dinastiei Tang (secolul (sec. VII-IX d. Chr.) orezul fermentat cu monascus purpureus (cunoscut astazi sub denumirea de "red yeast") era utilizat atat in scopuri medicinale, cat si drept condiment, conservant si colorant natural in alimentatie.

Vechea farmacopee chineza, din timpul dinastiei Ming (1368-1644), a lasat indicatii precise despre utilizarea acestui preparat pentru imbunatatirea circulatiei sangelui, afectiuni ale inimii si probleme digestive (tratatul de medicina din anul 1590, scris de Li Shih-Chun).

Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia, acest asa-numit "red yeast" poate reduce cu 66% rata de decese provocate de cancer si cu 33% cea de decese provocate de maladii cardiace.

Recent, a fost realizat in China un studiu foarte amplu, implicand aproape 5.000 de pacienti cu maladii cardiace, cu varste intre 18 si 70 de ani, din 60 de spitale din China.  

Pacientii au fost monitorizati timp de cinci ani. S-a remarcat o scadere a probabilitatilor de a suferi un infarct cu 45%,  precum si a probabilitatilor de operatie bypass cu 33%.

Vrei sa-ti scazi colesterolul intr-un mod simplu si eficace?

Un studiu clinic efectuat in 1999 si publicat in Jurnalul American de Nutritie clinica (vol.69, nr.2, 2310236) demonstreaza ca 8 saptamani de tratament cu orez fermentat astfel (red yeast) scade nivelurile plasmatice ale colesterolului cu 23%, trigliceridele cu 36,5% in timp ce creste colesterolul "bun" HDL cu 19,6%.

Aceste rezultate depasesc de departe posibilitatea de a reduce colesterolul pe cale dietara prin aport redus de grasimi animale. Lovastatinul din acest preparat nu are nici un efect secundar serios (singurele contraindicatii sunt pentru femeile gravide sau care alapteaza).

Industria farmaceutica a creat o serie de medicamente de sinteza care incearca sa copieze Red Yeast si care sunt prescrise in mod curent de catre medici.

Aceste medicamente de sinteza pot avea insa efecte secundare uneori foarte serioase (dereglarea ficatului, diabet, crearea starii de dependenta cu necesitatea de a mari dozajul).

Cercetari efectuate in anul 2006 de oameni de stiinta chinezi pe 93 de pacienti au demonstrat ca acest preparat a redus colesterolul total cu 30%, trigliceridele cu 15-25%, iar LDL colesterolul cu 10-20%.

Dilema FDA-ului

In Statele Unite ale Americii, studii realizate la Facultatea de Medicina din California pe pacienti cu un nivel ridicat de colesterol au concluzionat ca, dupa 12 saptamani de tratament cu acest preparat (zilnic), nivelul de colesterol total, trigliceride si LDL a fost redus in mod semnificativ.

Este atat de eficient in combaterea colesterolului, incat exista in prezent o dilema pentru FDA, daca sa clasifice orezul fermentat cu Monascus purpureus la categoria suplimente alimentare sau medicamente.

De asemenea, datorita unei substante numita monascidina, orezul fermentat cu monascus este un antibiotic eficient, putand fi utilizat cu succes impotriva unor microorganisme precum Bacillus, Streptococcus, Pseudomonas, Listeria, Staphylococcus.

Invata sa-ti prepari "medicamentul" fara efecte secundare

Se  fierbe orez, apoi se lasa cateva zile intr-un vas la fermentat, cu drojdie de monascus (se poate gasi in magazinele bine aprovizionate cu produse naturiste).

In timpul procesului de fermentare se produce o culoare rosie. Cand este gata, se poate consuma ca atare, sau se poate utiliza in combinatie cu diverse alte preparate culinare, dupa preferinte.

Pofta buna si sanatate!

sursa: www.venus.org.ro

Articole despre inima