Tratamentul Siberian - dusurile reci, in zapada, pentru copii
Sanatate
Este un fapt medical acela că, copiii sunt mai sănătoși dacă ies zilnic afară, în zăpadă, în costume de baie - și se toarnă o găleată cu apă rece peste capetele lor.
Oricum, aceasta este opinia puternică a directorului grădiniței, Olesya Osintseva, după 18 de ani de experiență în tratarea cu dușuri reci a elevilor săi și frecatul cu zăpadă pe piele, în timp ce unii dintre ei se joacă aruncând bulgări de zăpadă de la unul la celălalt.
Atunci când i-am vizitat, temperatura era de -10°C dar, de fapt, acesti copii sunt fericiți să treacă prin acest ritual zilnic, chiar și atunci când temperatura este la nivelul de -30°C. Dacă este mai rece de atât, grădinițele sunt închise.
Există, poate, oameni în restul lumii care cred că acest ritual indică cruzime, dar Olesya, directoarea grădiniței nr.168 din Barnaul, sudul Siberiei, insistă că acest mod de a gândi este greșit.
"Acum optsprezece ani am adunat profesori și medici pentru a le vorbi despre sănătatea copiilor noștri", a spus ea.
"Ei erau foarte sensibili la a contacta gripa și au fost momente când jumătate din copiii care frecventează grădinița erau bolnavi”.
"A fost evident că ceva trebuia să fie făcut pentru a-i face să devină mai puternici și mai rezistenți împotriva virușilor”.
"Acesta este modul în care am ajuns la idea de a stimula imunitatea, prin a face acest exerciții cu găleți de apă rece, afară, în frig”.
"Inițial am testat metoda pe noi înșine și pe copiii noștri când, împreună, adulți și copii am ieșit afară și ne-am stropit picioarele cu apă rece, iar în câteva luni am recurs la turnarea găleților cu apă rece peste capetele noastre.
După șase luni cu aceste exerciții cu apă rece s-a constatat o rezistență mai puternică la boli. Copiii noștri puteau merge la grădiniță și chiar să stea în preajma unei persoane care era răcită, fără a mai contacta virusul.
"Apoi am făcut următorul pas și am vorbit despre experiența noastră cu alți părinți. Unii s-au arătat necooperanți la idea ca, copiii lor să facă duș cu apă rece, în mijlocul iernii; alții au spus că ar dori să încerce”.
"Acum grădinița are un grup separat de copii, unde toți încep dușul cu găleata cu apă rece, de la frageda vârstă de doi ani.
"Sunt complet sigură: acești copii sunt considerabil mai sănătoși."
Astăzi grădinița ei este cunoscută sub numele de Rodnichok - sau apă de izvor - și tratarea cu apă rece se face copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, pe tot parcursul anului, atât vara cât și iarna."Tratamentul" se suspendă în cazul în care există vânturi puternice. De obicei, ei stau în zăpadă timp de până la un minut și jumătate. Copiii nu sunt obligați să se alăture grupului "ud". În cazul în care părinții lor se opun, trebuie să rămână în grupul "uscat" și nu participă la tratamentul cu apă rece.
În timpul verii copiii noi sunt învățați cum funcționează procedura. Apa este încă rece, dar temperatura aerului poate fi caldă ajungând chiar la plus 30 ° C. Profesorii spun că, odată ce prima zăpadă cade, copiii fac procedura singuri.
Înainte de a ieși afară, în frig, fetele și băieții fac exercițiile de dimineață în sala de gimnastică a gradiniței. Ei aleargă, sar și se întind împreună cu profesorii lor, în timp ce un asistent pregătește gălețile de apă în exterior.
"Poate că oamenii nu ne vor crede, dar faptele vorbesc“ a insistat profesorul Lyubov Daniltsova.
"Medicul nostru confirmă faptul că, copiii din grupurile care practică dușurile reci trec prin sezonul răcelilor mult mai ușor și, în general, statisticile arată că 95% dintre copiii din grupul "umed" sunt sănătoși, comparativ cu 75% din rândul celorlalți".
Masha Rymnova, în vârstă de șase ani, este unul dintre elevii care nu prezintă nici un semn de șoc, la ceea ce mulți oameni pot vedea ca terapie de șoc. "Îmi place să mă stropească", a explicat ea.
"Cum facem? Păi ne punem costumele de baie, fugim afară, ne frecăm singuri cu zăpadă și aruncăm cu bulgări unii în alții”.
"Când am terminat strig 'apa este caldă, e cald afară, zăpada este fierbinte, e minunat!' Apoi intrăm, ne schimbăm și mergem să mâncăm”.
"De ce îmi place? Pentru că vreau să fiu sănătoasă și puternică".