facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Tratamentul naturist al varicelor

Fitoterapie

Varicele sunt o afectiune caracterizata de dilatarea permanenta patologica a venelor datorita pierderii tonicitatii peretilor vasculari, ca urmare a unor procese inflamatorii, a insuficientei congenitale sau dobandite a valvelor sau din cauza unui baraj in circulatia de intoarcere, a cresterii presiunii sanguine.
picioare
Boala poate sa apara inca de la varste relativ mici (25-30 de ani), dar situatiile cele mai grave se intalnesc la persoanele in varsta, la care deja boala a evoluat mult, generand o adevarata suferinta: de la dureri ale picioarelor, greutate in deplasare, aparitia ulceratiilor varicoase etc. S-a constatat faptul ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii la aparitia acestei boli si de asemenea, cei care au o profesiune care implica sa stea mult in picioare sau cei care merg mult pe jos.

Avand in vedere complexitatea bolii si a factorilor cauzatori, nu vom putea surprinde in cele ce urmeaza decat o parte a cazurilor ce pot beneficia de tratamentul naturist. Vom prezenta intr-o prima faza o serie de observatii general valabile in tratamentul majoritatii formelor de varice, indiferent de localizarea lor. Dupa realizarea acestei prime etape, cu rol reglator si purificator pentru intregul organism (si care de la caz la caz poate sa dureze 3 saptamani - 2 luni), se poate trece, daca mai este necesar, la folosirea remediilor speciale contra varicelor.

Recomandari generale in tratamentul varicelor
Urmati o dieta detoxifianta

S-a constatat ca aceasta tulburare este frecventa la persoanele care stau mult in picioare, la persoanele care prezinta anumite predispozitii ereditare, in starile de post-graviditate etc. Dar un alt factor generator al acestei boli este alimentatia defectuoasa. Alimentele care ingreuneaza si intoxica organismul conduc la o scadere a tonusului vaselor sanguine si musculaturii specifice care sustine tonusul venelor. Erorile alimentare care conduc la aparitia varicelor sunt: excesul de carne si alimente prajite, excesul de dulciuri si produse zaharoase, excesul de grasimi, folosirea margarinei, a alimentelor chimizate si care contin aditivi alimentari. Aceste alimente trebuie sa fie complet eliminate inca de la inceputul tratamentului, ele fiind inlocuite cu o alimentatie bogata in cruditati.

Alimentele-medicament cele mai eficiente in astfel de situatii sunt:    

1. Macris crud (Rumex acetosa si Oxalis acetosa);
2. Fructe proaspete: capsuni (cura), afine, castane comestibile, lamaie, mere (sucul de mere, otet), piersici, coacaze, coacaze rosii, dude, citrice;
3. Legume proaspete: asmatui, telina (frunze proaspete), seminte de loboda (cand apar in asociere cu constipatie), patrunjel (frunze)
4. Cereale: orz verde, hrisca (este un tonic exceptional pentru vasele sanguine);
5. Condimente si suplimente alimentare: rozmarin, urzica, sofran, coada calului;
6. Ulei de floarea soarelui obtinut prin presare la rece;
7. Produse apicole: laptisor de matca, miere lichida;
8. Papadie (salata);
9. Maceratele medicinale din plante amare sau amarui (in loc de ceai);
10. Cura cu cirese (2 zile se consuma doar cirese).

Renuntati la obiceiurile nocive
Fumatul, consumul de alcool si chiar consumul de carne si grasimi in exces sunt factori care reprezinta obstacole in tratarea acestei boli.

Eliminati constipatia
Termenul de constipatie se refera la incapacitatea de a elimina in mod natural materiile fecale cel putin o data intr-un interval de 24 de ore. Exista o gama nebanuit de vasta de tulburari si afectiuni ce pot surveni ca urmare  a faptului ca organismul nostru este supus unui proces lent si sigur de intoxicatie datorita materiilor reziduale din intestin. Intestinul gros are o capacitate considerabila de absorbtie a substantelor, la acest nivel neexistand nici un fel de bariere protectoare suplimentare intre peretele intestinului si circulatia sangvina. Ceea ce nu este eliminat ajunge astfel sa fie “recirculat” in organism, conducand la o imbatranire accelerata, tulburari ale sistemului nervos, afectarea diferitelor organe si agravarea unor afectiuni printre care si varicele.

Cateva sugestii pentru a elimina constipatia:
a. Consumati mai multe lichide (sucuri de legume si fructe, apa minerala sau de izvor, apa magnetizata);
b. Folositi alimente bogate in fibre vegetale: cereale si fulgi de cereale, taratele de grau si ovaz, legume bine fierte (morcovi, sfecla rosie);
c. Folositi plantele laxative. Va recomandam doua combinatii de plante eficiente in cazurile de constipatie severa:
1. amestec de pulberi din: trei frati patati, seminte de in, flori de soc, volbura (rochita randunicii) – cate 1 lingurita de pulbere  de amestec se tine 15 minute sub limba, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 45 de minute inainte de a manca;
2. amestec de pulberi din: crusin, vasc, radacina de nalba – se administreaza ca mai sus, dar numai de 2-3 ori pe zi.

Reduceti excesul de tesut adipos
Pentru aceasta nu se recomanda realizarea unor cure drastice de slabire, care nu ar face decat sa dezechilibreze si mai mult organismul, ci se poate apela intr-o prima etapa la alimentele-medicament prezentate mai sus. Alimentatia lacto-vegetariana mentinuta in mod strict pentru un interval de minimum 3 luni, punand accentul intr-o masura mai mare (50-60%) pe alimentele nepreparate termic, va conduce la o normalizare gradata a greutatii corporale.

Eliminati excesul de lichide din organism
Mai ales persoanele care s-au confruntat cu afectiuni renale si cardiace, precum si cei care constata aparitia edemelor sau o eliminare insuficienta a lichidelor din organism prin urina si transpiratie, trebuie sa asigure o diureza foarte buna. Pentru aceasta se vor folosi pe perioade lungi de timp plante cu rol diuretic. Va recomandam cateva preparate simple cu efecte rapide de amplificare a diurezei:

- macerat sau amestec de pulberi din: flori de soc, coada calului, cozi de cirese, frunze de frasin;
- amestec de tincturi din: ceapa, mesteacan, coada calului;
Se administreaza de 4 ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.
Dupa o perioada in care au fost respectate aceste indicatii, se poate trece la folosirea leacurilor naturale mai puternice.

Cele mai eficiente plante in tratamentul varicelor

Remedii pentru uz intern
Lamaia (Citrus limonium). Coaja si fructul sau are proprietati antiinflamatoare, venotonice, protectoare vasculare si purificatoare remarcabile. Zilnic se face urmatorul preparat: o lamaie mare se spala bine, apoi se taie (cu tot cu coaja) in felii foarte fine, dupa care se pune intr-o jumatate de litru de apa la macerat vreme de 4 ore, la temperatura camerei. Se consuma lichidul rezultat, pe stomacul gol in una-doua reprize. Indicat ar fi sa se consume si lamaia ramasa, cu tot cu coaja (eventual cu putina miere).

Aloe (Aloe vera). Este o planta frecvent cultivata la noi in ghivece, avand proprietatea ca isi mentine calitatile tamaduitoare chiar si cultivata. Pentru a beneficia de efectele benefice maxime ale acestei plante, trebuie sa fie folosita in maximum 5 minute de la recoltarea sa din ghiveci. Se foloseste cate o frunza de 3 ori pe zi. Dupa recoltare, frunza se spala, se toaca rapid (in max. 3 minute), dupa care se inghite ca atare pe stomacul gol. Poate fi folosit si gelul de aloe conservat.

Frunzele de mesteacan (Betula alba) si anghinare (Cynara scolymus). Se consuma sub forma de pulbere (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea). Se ia cate o jumatate din lingurita de pulbere din fiecare planta de trei ori pe zi. Planta se tine sub limba vreme de 10 minute, dupa care se inghite cu apa.

Scoarta de stejar (Quercus robur), de salcie (Salix sp.) si de alun (Corylus avellana). Se face un amestec din o lingura de pulbere de coaja stejar, o lingura de pulbere de coaja de salcie si o lingura de pulbere de coaja de alun. Amestecul se pune intr-o cana cu apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza si se obtine un macerat; pulberea de planta ramasa se fierbe    intr-o cana cu apa 10 minute, dupa care se lasa la racit; in final se combina cele doua extracte. Se bea cate un pahar din acest preparat, inainte de fiecare masa cu un sfert de ora.

Castanul salbatic (Aesculus hippocastanum). Tonifica atat peretii venelor varicoase, cat si valvele si tesuturile inconjuratoare. Reduce edemele, durerile specifice cazurilor de varice, senzatiile de greutate si tensiune crescuta in picioare, senzatiile de arsuri sau intepaturi, adesea dupa o cura de numai 2 saptamani. Utilizare: frunzele si florile acestei plante se prepara sub forma de macerat la rece (a se vedea articolul despre maceratele la rece).

Semintele de struguri (Vitis vinifera). Au proprietatea de a intari structura de colagen care mentine structura vaselor de sange si a tesuturilor invecinate. Extractele din seminte de struguri reprezinta totodata si un puternic antioxidant, protejand vasele sangvine de actiunea radicalilor liberi. S-au obtinut rezultate de exceptie cu ajutorul extractelor din seminte de struguri in cazurile de varice sau fragilitate capilara, asociate cu hipertensiune, diabet, tulburari renale sau obezitate. Extractele de seminte de struguri se gasesc la magazinele naturiste.

Remedii pentru uz extern (si pentru ulcer varicos)

Spanzul (Helleborus sp.). Planta toxica (in doze mari sau neadecvate), renumita pentru multimea de efecte benefice pe care le are, este folosita in uz extern pentru refacerea tonusului venos. Se  realizeaza aplicatii sub forma de pensulari cu tinctura diluata, pe zona venelor afectate sau comprese cu tinctura de spanz.

Tataneasa (Symphytum officinalis). Se administreaza in ulcerele varicoase sub forma de cataplasma.

Faina de castane salbatice (Aesculus hippocastanum). Se obtine prin macinarea fructelor uscate. Se fac cataplasme cu ea (faina se umezeste cu apa si se aplica pe locul afectat printr-un tifon). Se poate folosi si unguentul STIMUVEN care contine faina de castane din farmacii.

Cataplasma cu varza. O frunza zdrobita de varza se aplica pe locul afectat timp de minimum o ora, alternativ cu cataplasme cu argila.

Cataplasma de argila. Se amesteca 2 parti argila cu 1 parte pulbere de coada calului (Equisetum arvense) si cu apa pana se formeaza o pasta, care va fi intinsa prin tifon pe locul afectat.

Alimente esentiale pentru bolnavul de varice

Hrisca. Savantii rusi afirma ca substantele continute in hrisca prezinta proprietati tonice vasculare de exceptie. Din acest aliment, care se gaseste in majoritatea magazinelor naturiste, se extrag anumite principi active care sunt folosite in producerea medicamentelor contra afectiunilor vasculare. In tratamentul varicelor se recomanda ca la una din mesele zilnice (de exemplu, dimineata) sa se consume numai hrisca, preparata cu legume.

Polenul. Este un aliment foarte complex, care, pe langa o multitudine de aminoacizi esentiali, contine o serie de vitamine, minerale si enzime cu o actiune binefacatoare extrem de puternica. Cel mai indicat este polenul proaspat (chiar daca este mai greu de depozitat), care are o multitudine de enzime active ce vor cataliza procesele complexe de transformare in tratamentul varicelor. Cura de polen este de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma intre 10 si 30 de grame de polen pe zi. Polenul se ia in general inainte de masa pe stomacul gol si se mesteca foarte bine, pana devine ca o pasta, apoi se inghite.

Otetul de mere. In uz intern, se poate apela la acest remediu stravechi foarte bogat in vitamine din complexul B si minerale, cu afect antiinflamator si hipocolesteroleminat. Se consuma cate 1-2 lingurite in 200 de ml de apa, pe stomacul gol, de preferinta dimineata.

Taratele de grau. Bogate in vitamine din complexul B si magneziu, au efecte laxative si tonifiante, remineralizante si vitaminizante. Cantitatea recomandata este de 1 lingura pe zi.

Usturoiul. Fie ca este introdus in alimentatia zilnica in stare proaspata, fie ca este folosit sub forma de tinctura, el are un rol de tonic al peretilor vasculari si fluidifica sangele.

Castanele comestibile. Sub forma de pireu, castane prajite sau in alte preparate culinare, daca sunt consumare sub forma de cura ele determina o intarire a peretilor venelor si a tesuturilor inconjuratoare si diminueaza durerile care pot sa apara in cazul acestei afectiuni.

sursa: kamala.ro

Articole despre


Articole din Fitoterapie