facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Totul despre ceaiul alb

Sanatate


Mai multi antioxidanti si mai putina cofeina

     Cand exista atat de multe arome diferite de ceai, cum le poti deosebi intre ele? Ceaiul alb, negru si verde provin de la planta Camellia Sinensis. Insa frunzele sunt sortate si cultivate inainte ca frunza sa se deschida,cand mugurii sunt acoperiti cu puf alb. Este mai dificil de cultivat, asa ca este putin mai scump comparativ cu alte ceaiuri.

     Frunzele tinere sunt ascunse de lumina soarelui pentru a nu se forma clorofila. Ceaiul alb este putin mai usor si mai dulce decat cel negru sau cel verde. Necesita mai multa prelucrare si este un ceai mai delicat.
 
     Ceaiul alb are mai putina cafeina decat alte ceaiuri. In general, acesta are 15 mg per pliculet, comparativ cu 40 mg in ceaiul negru sau 20 mg in cel verde. Se mai stie si ca are mai multi antioxidanti decat celelalte ceaiuri. De asemenea, are mai multe calitati antibacteriene si antivirale decat alte ceaiuri.

     Imparatul dinastiei Song a declarat ceaiul alb ca fiind intruchiparea a tot ceea ce este elegant. Si-a pastrat de atunci declaratia regala. Mai tarziu a fost definit ca "cel mai bun” ceai.
Exista 4 tipuri de ceai: Ceylon, Darjeeling, Silver needle si White pony. Tipul de ceai Ceylon este usor, cu usoare note de pin, miere si cupru. Ceaiul alb Darjeeling are o aroma delicata de copt si dulce. Silver needle este de un alb luminos si are un aspect uniform. White pony este dulce si slab, dar foarte sanatos.

    In timpul dinastiei Song, producerea ceaiului alb cerea foarte mult timp si efort. Era aproape ceremonial sa privesti cum se foloseau doar obiecte din ceramica, iar intregul proces consuma foarte mult timp.
Frunzele pentru ceai sunt sortate la inceputul primaverii si sunt aburite. Mugurii sunt sortati manual, iar frunzele raman nedeschise. Numai interiorul mugurului este folosit. Acesta este clatit si uscat.
    Dupa taiere, ceaiul trebuie sa fermenteze. Frunzele de ceai sunt oxidate, pentru a ajuta la procesul de uscare. In functie de tipul de ceai, frunzele sunt aburite sau li se da caldura.

    Ceaiul a devenit o cultura datorita si prin el insusi. Exista camere pentru ceai, cafenele in aer liber, petreceri, ceaiul de dupa-amiaza, toate gandite cu scopul de a oferi placerea de a bea un pahar cu ceai rece sau o cana fierbinte de ceai. Budismul Zen ofera o ceremonie a ceaiului japoneza. China, Corea si Marea Britanie au si ele ceremonii ale ceaiului.
 
     Oricum ati decide sa va beti ceaiul, tineti minte ca acesta contine oxidanti care lupta impotriva cancerului. Practic, nu are calorii si nici grasimi. Nu are efecte secundare cu exceptia ca va va ajuta sa va relaxati si, cu putin noroc, va va ajuta sa va eliberati de stres cel putin pana va terminati de baut ceaiul. Asa ca, bucurati-va de o ceasca sau un pahar cu ceai si rezistati tentatiei de a va misca sau de a face altceva decat sa va relaxati!



sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Sanatate