Terapia Ha ha ha
Alte terapii
Un minut de ras echivaleaza cu 45 de minute de relaxare terapeutica. Te mai miri ca poti sa te vindeci si de boli?
Ai vazut filmul cu Robin Williams in rolul doctorului Patch Adams? E mai vechi, dar mie mi-a ramas in minte afisul cu medicul in halat care purta un nas rosu de clovn si isi distra pacientii-copii. Filmul a fost inspirat de o poveste adevarata. Acel medic chiar a existat si el este unul dintre cei care si-au dat seama de rolul rasului in redobandirea starii de sanatate. Povestea lui se petrecea pe la inceputul anilor '80, dar terapia prin ras a fost evidentiata mai devreme, odata cu medicul american Norman Cousins, care, in anul 1964, si-a vindecat un pacient de o boala articulara care la vremea aceea era incurabila, numai prin ras. El a observat ca, dupa ce pacientul radea o jumatate de ora, doua ore nu mai avea dureri. I-a luat cateva luni sa se vindece complet, dar a meritat osteneala. Acelasi cercetator a predat la Universitatea din California, Los Angeles, un curs despre biochimia emotiilor. El credea ca vitamina C, in combinatie cu gandirea pozitiva, face minuni. A scris si o carte autobiografica, "Anatomia unei boli", in care povesteste cum a luptat el insusi cu artrita, folosind vitamina C, atitudinea pozitiva, iubirea, credinta, speranta si... rasul indus de filmele fratilor Marx.
Emotiile declanseaza hormoni
Nimeni nu poate sa fie atat de detasat incat efectele emotiilor sa nu se vada pe propriul sau corp. Microexpresiile faciale, anumite tresariri ale muschilor, micile gesturi tradeaza orice emotie pentru un ochi experimentat. Legatura dintre stari si corp este chiar mai profunda. Fiecare emotie se reflecta la nivelul organismului, declansand reactii chimice care isi spun cuvantul in privinta starii de sanatate. De exemplu, frica e in stare sa-ti paralizeze muschii si sa-ti afecteze rinichii, depresia te face sa nu te poti ridica de pe scaun nici pentru cel mai mic efort, stresul iti imbolnaveste stomacul... Dar daca emotiile negative sunt in stare sa ne imbolnaveasca, oare cele pozitive nu ar putea sa ne faca bine? Bineinteles! Mai mult decat gandurile pozitive, rasul este un exercitiu excelent de vindecare naturala. Are un efect tonic asupra plamanilor si circulatiei sanguine, care se reflecta asupra intregului corp. Se estimeaza ca 20 de secunde de ras cu pofta echivaleaza cu trei minute de mers rapid - asta daca vrei sa masori fenomenul in termeni de miscare si energie. Rasul mareste nivelul endorfinelor din corp. Endorfinele sunt hormonii care se declanseaza odata cu orice stare de placere si sunt atat de puternice, incat sunt capabile sa anihileze orice durere pentru un timp destul de lung. Pana la urmatoarea repriza de hohote.
Colegiul American de Cardiologie a publicat un studiu din care reiese ca avem nevoie de 15 minute de ras zilnic pentru a fi sanatosi. Pare simplu, dar cati dintre noi pot sa izbucneasca in hohote la comanda? Mai ales daca esti obosit, stresat sau bolnav... Din fericire, exista metode. Betty Hoeffner, fondatoare a unei organizatii nonprofit americane pe nume Hey U.G.L.Y., a inventat "Laughercising", ("Rasercitii"), o tehnica prin care inveti sa razi zece minute fara intrerupere. Nu e usor, pentru ca la inceput s-ar putea sa ti se para caraghios sa razi asa, fara motiv. Insa odata ce te antrenezi, vei putea sa o faci la comanda cu usurinta, si chiar sa-i molipsesti si pe altii.
"Odata ce ai devenit specialist, vei putea sa razi plenar instantaneu, spune ea. Vei rade fara oprire pana ce muschii abdominali vor incepe sa te doara. Vei aduna asa de multa energie, incat te vei trezi ca dai cu aspiratorul la zece seara!" Metoda functioneaza pentru adolescentii care au probleme de nutritie, violenta, droguri si sinucidere. De ce nu ar fi valabila si pentru a scapa de un simplu stres? Intr-o lume ideala, ar exista in fiecare spital camere speciale in care pacientii ar primi lectii de ras si voie buna. Cu comedii si bancuri, cu terapeuti specializati. Studiile experimentale cu asa-numitele "camere de ras" din spitalele americane arata ca rata de vindecare a bolnavilor este mult mai mare. Terapiile se fac in grup, pentru a dezvolta comunicarea, deschiderea si "contagierea" prin ras. Pacientii fac mai intai o incalzire care consta din exercitii de respiratie profunda, apoi sunt ajutati sa rada prin metode speciale. Este important ca veselia sa fie cat mai naturala, pentru a nu forta organele dincolo de puterea lor de rezistenta.
Sursa: revistaplafar.ro