Terapia Elefterie
Alte terapii
Terapia ELEFTERIE are ca origine o terapie veche romaneasca monahala si intemeietorul ei este preotul arhimandrit Mihai Elefterie, care a fost staretul Manastirii Dervent, din jud. Constanta.
Parintele Elefterie s-a nascut in anul 1900, pe data de 11 octombrie, intr-un orasel de pe teritoriul Bulgariei, intr-o familie de origine macedoneana. A facut studiile in Grecia, a devenit medic ortoped si a facut un an de specializare la Berlin. S-a casatorit si in urma decesului sotiei, in timpul nasterii, s-a calugarit la manastira Dervent. In timpul regimului comunist, datorita oprimarii calugarilor, a plecat de acolo si s-a angajat pe la diferite intreprinderi din Tulcea. Mai tarziu, dupa ce s-au mai linistit lucrurile, a peregrinat pe la mai multe manastiri din tara. Eu l-am cunoscut la Manastirea Secu, in anul 1987, cand la el venea foarte multa lume bolnava, din toata tara, ca sa se vindece.
Devenise foarte cunoscut, deoarece practica metode de vindecare foarte eficiente.
Combina rugaciunile cu terapiile naturiste si calcaturile monahale. Pot spune ca este fondatorul actualei medicini holistice romanesti, prin faptul ca practica medicina spirituala prin slujbele de dezlegare, pe care le tinea de doua ori pe zi; practica medicina energetica prin fitoterapie si alte metode combinate si practica medicina alopata prin
pregatirea pe care a avut-o ca medic.
Parintele Elefterie a trecut in alt plan de existenta in anul 1990, la data de 12 mai, fiind staret la Manastirea Dervent. Acolo se produc multe minuni de vindecare, datorita faptului ca exista in interiorul bisericii o cruce tamaduitoare din piatra, dar si a faptului ca mormantul parintelui Elefterie se afla langa biserica, iar cei care stau in preajma crucii de
piatra sau a mormantului, se vindeca de bolile pe care le au. Atat localnicii cat si cei care au fost la Manastirea Dervent il considera pe parintele Elefterie un sfant.
De la parintele Elefterie am invatat diverse terapii de vindecare, foarte eficiente, iar una dintre ele o sa vi-o prezint mai jos, deoarece ii si poarta numele:
VERTEBROTERAPIE
Prin Vertebroterapie se intelege totalitatea interventiilor si procedurilor ce se aplica din exteriorul corpului uman, asupra coloanei vertebrale pentru a o mentine in stare de sanatate sau pentru a corecta deformatiile de curbura anormale, aparute ca urmare a unor accidente, deficiente de pozitie sau boli.
Coloana vertebrala are o importanta deosebita deoarece ea reprezinta un ax solid ce sustine capul, trunchiul si membrele superioare, greutatea lor fiind transferata mai departe pelvisului si membrelor inferioare.
Prin structura sa solida pe care o prezinta, avand 33 – 34 de vertebre, coloana vertebrala indeplineste trei roluri majore:
1. rolul de protectie a maduvei, deoarece in canalul vertebral se gaseste maduva spinarii, invelita in meninge;
2. rolul static, de sustinere a capului, trunchiului si memebrelor superioare;
3. rolul biomecanic.
Coloana vertebrala nu este rectilinie, ea prezinta doua feluri de curburi: una in plan sagital si alte in plan frontal. Curburile in plan sagital sunt orientate fie cu convexitatea inainte, purtand numele de lordoze, fie cu convexitatea inapoi cand se numesc cifoze. Aceste curburi sunt in numar de patru: curbura cervicala, curbura toracala, curbura lombara si curbura sacro-coccigeala. Aceste curburi au rolul de a mari rezistenta coloanei la socuri. Curburile in plan frontal sunt mai putin pronuntate ca cele din planul sagital, iar exagerarea curburilor conduce la scolioza. Astfel, vom deosebi o scolioza cervicala cu convexitatea spre stanga, o scolioza toracala cu convexitatea spre dreapta si o scolioza lombara cu convexitatea spre stanga pentru persoanele dreptace.
Pentru persoanele stangace curburile pentru zonele cervicala, toracala si lombara vor fi invers. Curburile patologice ale coloanei vertebrale pot fi ereditare sau dobandite. Dezvoltarea si functionarea unor viscere poate fi influientata negativ, de catre curburile patologice ale coloanei vertebrale.
Rolul biomecanic este realizat datorita numarului mare de vertebre, care asigura o mare mobilitate in miscarile numeroase si ample. Lungimea medie a coloanei la barbati este de 73 cm., iar la femei este de 63 cm. reprezentand aproximativ 40% din lungimea corpului. Latimea maxima a coloanei este de 11 cm., la baza sacrului, iar diametrul sagital maxim este de 7 cm., la nivelul vertebrelor lombare. De asemeni, coloana vertebrala mai are si rolul de a proteja inima care pompeaza limfa in tot organismul si care se afla de-a lungul coloanei, in canalul unde se gaseste maduva spinarii.
Urmarite de sus in jos, vertebrele sunt denumite dupa zona in care se afla si au urmatoarea componenta:
- 7 vertebre cervicale;
- 12 vertebre toracale;
- 5 vertebre lombare;
- 5 vertebre sacrale;
- 4 – 5 vertebre coccigeale.
Fiecare vertebra sau grup de vertebre sunt raspunzatoare de buna functionare a organelor vitale sau viscerelor aflate in zona respectiva. Orice deplasare de disc sau deformare a coloanei pe o perioada de timp mai indelungata conduce la blocarea unor energii, ce au efecte secundare negative asupra bunei functionari a organelor sau viscerelor aflate in zona blocajului. In aceste situatii se poate interveni, prin diverse metode, asupra coloanei pentru a inlatura blocajul si durerea din zona respectiva.
Interventiile asupra coloanei vertebrale se fac progresiv incepand cu masajul simplu si terminand cu manipularile vertebrale si incarcarea cu bioenergie. Fiecare zona din coloana vertebrala prezinta tehnici specifice de manipulare a vertebrelor. Aceste manipulari constau din apasarea cu degetele, cu palma sau cu talpa piciorului pe vertebrele afectate. Se utilizeaza miscari de apasare, rasucire, tractiune sau ciocanire, de la caz la caz.
Deoarece fiecare vertebra are o frecventa de rezonanta specifica, se poate interveni asupra ei si prin utilizarea unor metode nemecanice, cum ar fi: pe cale sonora prin folosirea notelor muzicale, pe cale cromatica prin folosirea culorilor din spectrul ROGVAIV sau folosind cristale energizate colorate in cele 7 culori. Aceste metode pot fi folosite separat sau combinat in situatia in care, asupra coloanei vertebrale a pacientului nu se poate interveni mecanic. In acest fel se poate evita aplicarea unor interventii chirurgicale pe coloana care, uneori sunt si riscante.
Ca orice metoda naturista si vertebroterapia Elefterie are limitele ei. Calcaturile mecanice nu se pot aplica in cazurile de osteoporoza, hernie de disc, tumefieri sau fracturi (cand sunt necesare interventiile medicilor specialisti) si femeilor care sunt la ciclu sau sunt insarcinate.
Timpul, durata si numarul de sedinte variaza de la caz la caz. Dupa fiecare sedinta este necesara o pauza de 24 de ore, perioada in care nu trebuie sa se ridice greutati care pot sa afecteze starea coloanei vertebrale avand in vedere faptul ca, manipularile pe coloana si punerea discurilor la locul lor reprezinta, in speta, niste operatii fara bisturiu.
Tinerea unui regim a limentar vegetarian conduce la scurtarea perioadei de convalescenta si asigurarea unei bune energizari a organismului. Folosirea Tehnicii Radiante inaintea si dupa manipularea vertebrala este esentiala pentru reusita deplina a acestor interventii.
In acest an, pe data de 11 octombrie, s-au implinesc 110 ani de la nasterea parintelui Elefterie. Sa-i trimitem un gand bun si recunostinta noastra pentru ceea ce a facut cat timp a fost in misiune pe planeta Pamant.
Autor Bebe Stratulat. Articol publicat in Revista UNIVERSUL INTERIOR