Strugurii ursului
Plante medicinale
Arctostaphylos uwa-ursi. Fam.Ericaceae.
In traditia populara: ceaiul din frunze se lua ca diuretic. Este interzisa recoltarea fiind ocrotit de lege.
Compozitie chimica: frunzele contin 5-12% glicozide hidrochinonice (arbutina si metilarbutina), 0,5-1% derivati triterpenici (acidul ursolic, uvaolul), 1-6 flavonoide (izoquercitrina, hiperina) si 7-19% taninuri de tip pirogalic. Arbutina se scindeaza in glucoza si hidrochinona; metilarbutina se scindeaza in glucoza si metilhidrochinona.
Actiune farmaco-dinamica:
datorita taninurilor pe care le contin au o actiune astringenta, iar datorita glicozidelor si hidrochinonei, au o actiune antiseptica asupra mucoasei cailor urinare, deoarece se elimina la nivelul rinichiului cand glicozidele sunt scindate.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiunile aparatului genital si urinar, aciditatea urinei, cistite, diaree, guta, hematurie, hipermenoree, infectie urinara, inflamatii muco-purulente ale aparatului genital sau urinar, litiaze, pielite, prostatita, reumatism, urertrite.
Preparare:
- cel mai activ este sub forma de tinctura care se va face din 50 g planta maruntita care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70?. Se va tine astupat la temperatura camerei agitand des timp de 15 zile, dupa care se strecoara. 1 g de tinctura este egal cu 28 de picaturi. Se va lua 1,5 g pe doza de 3 ori pe zi.
-1 lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml de apa. Se va fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma2-3 ceaiuri pe zi in afectiunile interne.
-2 lingurite puse la 250 ml apa. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoara. Se pot bea de asemenea 2 cani pe zi. Este contraindicat femeilor gravide.
In toate cazurile inainte de administrare se poate pune un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, pentru alcalinizare.