facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Soia: in ce afectiuni este indicata si contraindicata?

Sanatate

Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveala puterea acestui aliment:reduce nivelul colesterolului rau;
  • reduce hipertensiunea;
  • impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului;
  • mentine densitatea osoasa;
  • usureaza simptomele menopauzei;
  • intareste sistemul imunitar;
  • controleaza nivelul glicemiei la diabetici;
  • reduce inflamarile.
soia

Soia si bolile de inima
In noiembrie 2000, Asociatia Americana a Inimii recomanda ca persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului sa consume mai multe proteine derivate din soia (aproximativ 25-50 de g/zi), in locul celor asimilate din produsele animale. In urma cercetarilor efectuate s-a constatat ca intr-adevar proteinele din soia scad colesterolul "rau" LDL si numarul trigliceridelor din sange.

Avertisment! Expertii au specificat ca persoanele care au colesterolul in limite normale pot constata o schimbare nu tocmai benefica a nivelului de colesterol rau si a trigliceridelor.

Insa, Asociatia Americana a Inimii a atras atentia ca soia nu inlocuieste tratamentul standard in pentru reducerea colesterolului. Daca maresti consumul de produse din soia nu te gandi ca nu mai ai nevoie de medicatie! Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului trebuie sa-si continue tratamentul prescris si sa urmeze o diete saraca in grasimi. Prin urmare, soia trebuie sa fie considerata ca substitut al alimentelor bogate in grasimi saturate si colesterol, nicidecum ca o completare la aceste alimente. O dieta sanatoasa pentru inima trebuie sa includa si fructe, legume, cereale integrale, produse lactate degresate, oleaginoase, carne de pui, peste si vita (foarte slaba).

Dupa indelungi studii, Administratia Alimentatiei si a Medicamentelor (FDA) sustine ca o dieta saraca in grasimi si colesterol, dar cu un adaos zilnic de 25 g de proteine din soia poate reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.

Soia si cancerul
Desi, numeroasele studii efectuate pe aceasta tema nu au demonstrat ca soia protejeaza organismul impotriva cancerului, exista dovezi concludente ca unele componente din soia impiedica dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase in corp. Printre componentele din soia cu actiune anticancerigena se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3.

Avertisment! Cu toate acestea, unele cercetari au identificat ca unele componente din soia asimilate la un anumit nivel in organism ar putea stimula dezvoltarea celulelor canceroase.

Majoritatea studiilor s-au centrat pe analiza posibilelor efecte anticancerigene ale produselor din soia, iar cea mai examinata substanta din soia este genistein, un izoflavon care are actiune asemanatoare cu un fitoestrogen (un hormon secretat de plante care, ajuns in organism, are asupra femeilor aceleasi efecte ca estrogenul secretat de ovare). Mecanismul exact prin care izoflavonele din soia pot afecta riscul de apartie a cancerului mamar este necunoscut si necesita studii detaliate.

Insa, cu toate ca studiile nu sunt foarte conclusive, specialistii recomanda pacientilor cu anumite forme de cancer mamar, precum si celor care au avut antecedente de cancer mamar la membrii apropiati din familie sa evite consumul de soia (sau alte produse cu un continut ridicat de isoflavone) sau sa-l limiteze pana la obtinerea unor rezultate mai detaliate.

Soia si menopauza
Inainte de instalarea menopauzei, femeile se confrunta cu o varietate de simptome deranjante (de exemplu, bufeurile) pe masura ce ovarele isi incetinesc productia de estrogen. Deoarece soia contine un hormon secretat de plante cu o actiune asemanatoare cu cea a estrogenului (fitoestrogen), unii experti sustin ca un consum ridicat de fitoestrogeni din soia ajuta la reducerea disconfortului cauzat de aparitia menopauzei.

Cercetarile in acest domeniu sunt deocamdata in stadiu preliminar.  In general, analizele efectuate pana in prezent demonstreaza ca soia reduce intensitatea si severitatea bufeurilor. Insa, sunt necesare studii avansate in privinta avantajelor sau dezavantajelor aduse de izoflavone. Totusi se recomanda ca acestea sa fie obtinute din alimentatie mai degraba decat prin administrarea unor suplimente alimentare. In general, 1 g de proteina din soia contine 1,2 - 1,7 mg de izoflavone, in functie de tipul de boabe de soia folosite.

Soia si osteoporoza
Cele mai multe produse din soia contin calciu si izoflavone, care au proprietatea de a reduce riscul de osteoporoza. Nu toate aceste produse din soia pot fi considerate surse importante de calciu, daca efectuam o comparatie cu alte alimente bogate in calciu si cu care le putem inlocui pe primele. De exemplu, o ceasca cu lapte din soia fara un adaos de calciu contine o cantitate neglijabila din acest mineral (numai 9,8 mg per ceasca). Ca sa poti face o comparatie, trebuie sa stii ca laptele de vaca contine 302 mg de calciu per ceasca.

Pentru a preveni osteoporoza trebuie sa ai un aport insemnat de calciu si vitamina D, pe langa un program regulat de exercitii fizice. Institutul de Medicina a stabilit in 1997 ca atat barbatii, cat si femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani sa consume zilnic 1000 mg de calciu, iar persoanele peste 50 de ani sa mareasca doza la 1200 mg/zi.

Cu toate ca soia contine substante precum fitati si oxalati ajuta la retinerea calciului in organism, cercetarile in domeniu arata ca absorbtia calciului din soia este identica cu cea din lapte. Singurul avantaj al laptelui din soia fata de cel natural in reprezinta faptul ca organismul retine o cantitate mai mare din calciul absorbit.

Soia si glanda  tiroida
Momentan nu exista nicio dovada concludenta ca un consum moderat de soia ar avea un efect advers asupra glandei tiroide.

Avertisment! Primele studii in domeniu au asociat consumul de soia cu formarea gusei, care se manifesta prin cresterea dimensiunilor glandei tiroide si se prezinta sub forma unei umflaturi la baza gatului. Insa, expertii ne asigura ca persoanele sanatoase fara deficiente de iod si care consuma moderat produse din soia nu sunt expuse riscului de a face gusa.  

Gusa este o afectiune cauzata in primul rand de deficienta de iod din organism, nicidecum de un consum moderat de soia. Asadar, persoanele care nu asimileaza suficient iod sunt expuse acestui risc. De exemplu, vegetarienii care nu au inclusa in dieta lor alimente bogate in iod precum carnea de peste si produsele lactate prezinta un risc foarte ridicat de a se confrunta cu aceasta afectiune. De asemenea, marirea consumului de soia ca substitut pentru carne nu reprezinta tocmai solutia cea mai potrivita, deoarece poate creste riscul de gusa.

In concluzie, expertii considera ca izoflavonele din soia pot interfera cu glanda tiroida si pot afecta persoanele care sufera de hipotiroidism sau alte afectiuni ale glandei tiroide.

Soia si infectiile
In organism avem "bacterii sanatoase" necesare pentru o buna digestie si pentru buna functionare a sistemului imunitar in lupta impotriva infectiilor. Probioticele se gasesc in unele produse din soia nepasteurizate si fermentate. Acestea contin "bacteriile sanatoase" si le ofera protectie impotriva acizilor din stomac si alte bacterii daunatoare care le pot distruge.

Beneficiile pe care le pot aduce probioticele sunt:
  • controleaza nivelul colesterolului;
  • fabrica vitaminele;
  • au actiune anticancerigena;
  • usureaza simptomele de anxietate;
  • asigura buna functionare a intestinelor.

Daca vine vorba despre controversele legate de consumul de soia, trebuie sa constientizezi faptul ca avantajele si dezavantajele depind de cantitatea de soia consumata. Majoritatea expertilor sunt de parere ca o cantitate moderata (doza zilnica recomandata de Administratia Alimentelor si Medicamentelor este de 25 g/zi de proteina din soia) este benefica pentru sanatate. Cu toate acestea, beneficiile unui consum regulat si pe termen lung trebuie investigate in studiile viitoare.

Proteinele din cele mai intalnite produse din soia
Miso (1 lingura): 2 g proteine; 7 mg izoflavone;
Boabe de soia galbene preparate (1/2 cana): 14 g proteine; 78 mg izoflavone;
Boaba de soia verzi preparate (1/2 cana): 11 g proteine; 49 mg izoflavone;
Boabe de soia uscate si prajite (1/2 cana): 34 g proteine; 110 mg izoflavone;
Lapte de soia fara imbunatatiri (1 cana): 9 g proteine; 24 mg izoflavone;
Faina de soia degresata (1 cana): 47 g proteine; 131 mg izoflavone;
Sos de soia din proteine hidrolizate (1 lingura): 2,4 g proteine; 0,1 izoflavone;
Sos de soia shoyu (1 lingura): 5,2 g proteine; 1,6 mg izoflavone;
Ulei de soia (1 lingura): 0 g proteine; 0 izoflavone;
Tempeh preparata (1/2 cana): 18 g proteine; 53 izoflavone;
Tofu moale (1/4 bucata): 6,5 g proteine; 20 mg izoflavone;
Tofu tare (1 felie): 4 g proteine; 24,5 mg izoflavone. de Ioana Marosan

sursa: topsanatate.ro

Articole despre soia


Articole din Sanatate