Scortisoara
Condimente
Scortisoara - proprietati
Scoarţa este comercializată uscată sub formă de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub formă de bucăţele sau gata măcinată. Se utilizează în bucătăria occidentală mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetărie, iar în ţările orientale şi la condimentarea preparatelor culinare.
Copacul de scortisoara este o planta vesnic verde, apartinand familiei Lauraceae, originara din Sri Lanka si din sudul Indiei.
Scortisoara este un condiment care a fost folosit de aproape 4000 de ani ca remediu natural in multe culturi. Desi exista mai multe tipuri de scortisoara, Cinnamon cassia este cea mai tare esenta si ea are cea mai eficienta actiune. In general, scortisoara era folosita ca remediu impotriva frigului; extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile de articulatii, indigestia, dar si lipsa poftei de mancare erau tratate cu scortisoara. Condimentul poate fi adaugat in orice fel de ceai; ajuta la crearea unei senzatii de caldura in tot corpul, mai ales a rinichilor si ficatului.
Scortisoara este un alt aliment recomandat pentru sanatatea noastra. Daca este consumata in mod regulat regleaza tensiunea arteriala si contine substante antioxidante.
Uleiul de scortisoara are o aroma placuta si picanta, menita sa revigoreze organismul obosit sau slabit. De aceea, terapeutii recomanda in cazul persoanelor stresate sa recurga la un remediu naturist. Doua-trei picaturi din ulei de scortisoara turnate intr-un pahar cu apa rece pot face minuni daca amestecul rezultat este mirosit de o persoana obosita.
Este o mirodenie care stimuleaza productia de lichid digestiv, va ridica apetitul si va amelioreaza durerea de stomac. Conform cercetatorilor americani, scortisoara este un adevarat medicament. Putina scortisoara in fiecare zi (o jumatate de lingurita) poate reduce trigliceridele si colesterolul total cu pana la 30%, spun specialistii citati in cartea "30 de minute pe zi pentru o inima sanatoasa".
Combinatia dintre miere si scortisoara este folosita de secole in medicina orientala. Scortisoara face parte dintre cele mai cunoscute condimente, iar calitatile mierii de albine devin din ce in ce mai cunoscute. Aceste ingrediente detin calitati extraordinare si au fost folosite ca remedii inca din cele mai vechi timpuri.
Bacteriile isi gasesc un inamic de temut in scortisoara. Are proprietati antimicrobiene, iar un consum regulat impiedica formarea si dezvoltarea bacteriilor si infectiilor. Este un foarte bun tonic cerebral si are proprietati antiinflamatorii.
Scortisoara poate fi introdusa cu succes si in alimentatia diabeticilor pentru ca un consum regulat reduce semnificativ valoarea glicemiei. Mai mult, specialistii in medicina naturista sunt de parere ca scortisoara este unul dintre cele mai puternice antioxidante naturale.
Mierea şi scorţişoara fac minuni pentru persoanele afectate de răceală sau de gripă. Amestecaţi o lingură de miere călduţă cu un sfert de linguriţă de pudră de scorţişoară şi consumaţi pasta obţinută o dată pe zi, timp de trei zile. Această soluţie alternativă vindecă tusea cronică, răceala şi gripa şi eliberează sinusurile. În plus, mierea amestecată cu scorţişoară este un foarte bun remediu pentru durerile de stomac şi pentru problemele sistemului digestiv în general. Secretul este ca mierea şi scorţişoara să fie amestecate în cantităţi egale.
Consumul zilnic de miere şi pudră de scorţişoară întăreşte sistemul imunitar şi protejează organismul de bacterii şi atacuri virale. Mai mult decît atat, cercetările efectuate de‑a lungul timpului au descoperit că mierea are un conţinut bogat de vitamine şi fier, ceea ce ajută la întărirea corpusculul leucocitelor.
Aceeaşi combinaţie de ingrediente se poate dovedi eficientă şi în procesul de slăbit. Fierbeţi miere şi pudră de scorţişoară într‑o cană cu apă şi beţi acest amestec dimineaţa, pe stomacul gol. Consumul regulat al acestei poţiuni vă va ajuta treptat să scăpaţi de kilogramele în plus sau vă poate ajuta să vă menţineţi silueta, nepermiţînd grăsimii să se acumuleze în organism, indiferent de numărul de calorii conţinut de alimentele consumate.
Acest condiment este un antimicrobian care opreste cresterea bacteriilor. Un strop de scortisoara amestecata in supa ajuta la pastrarea acesteia pentru un timp mai indelungat, imbunatatind in acelasi timp gustul mancarii. Scortisoara este si un antiinflamator care imbunatateste functionarea creierului.
Persoanele cu diabet trebuie sa tina cont de faptul ca scortisoara ajuta si la reglarea nivelului zaharului din sange, scazand in acelasi timp nivelul trigliceridelor si al colesterolului. In medicina chineza, scortisoara impreuna cu ghimbirul sunt folosite in ceaiuri pentru combaterea simptomelor racelii si a gripei.
Scortisoara se adauga in budinci, prajituri, compoturi, dulceturi. Este foarte buna si cu orez si mere, iar in sosurile marinate scortisoara este folosita impreuna cu piper rosu si cuisoare. Scortisoara se obtine din straturile interioare ale scoartei unui copac din India si China. In aceste tari, acest condiment este pretuit pentru proprietatile sale terapeutice: intareste muschiul inimii si opreste procesele inflamatorii din caile urinare.