facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Scoaterea amigdalelor - o necesitate?

Sanatate


Omul are doua amigdale, situate de o parte si de alta a maxilarelor, pe interior, imediat sub bolta palatina. Pentru organism, acestea sunt extrem de importante. Anatomic, sunt denumite ganglioni limfatici care secreta limfa, o substanta vitala organismului, ce intra in componenta sangelui.

In copilaria, majoritatea oamenilor sufera de amigdalita. Popular, boala se numeste "galci". Adica se umfla acesti ganglioni, dupa care faci febra si inghiti foarte greu.
Pana acumc ativa ani medicii scoteau pe capete amigdalele copiilor. De ce ? Pentru ca, odata facuta prima amigdalita, ea recidiveaza mereu, in special la frig. Doctorul Ioan Mircea Balanescu medic primar, sef sectie ORL la un spital bucurestean, ne-a declarat ca "acest ganglioni limfatici reprezinta poarta de intrare a microbilor in organism. De aceea sunt atat de solicitati, atacati si afectati de diversi agenti patogeni". Din recomandarile domniei sale: "Nu este bine sa se scoata amigdalele. In primul rand, post-operatoriu, se pot ivi complicatii. De exemplu, unele declansari de sangerari masive. In al doilea rand, scoaterea amigdalelor afecteaza unele profesii in care este solicitata vocea."

Operatia de scoatere a amigdalelor se numeste, in termeni medicali, amigdalectomie. Iata ce spune medicina de specialitate referitor la scoaterea nechibzuita a amigdalelor. "Amigdalectomia este operatia care, prin abuz, a devenit cea mai frecventa interventie in chirurgia otorinolaringologica. Indicatiile pentru amigdalectomie totala (extirparea ambilor ganglioni) sunt destul de numeroase. Totusi credem ca nu exista alta interventie chirurgicala care sa dea nastere la atatea contradictii. Usurinta condamnabila cu care se procedeaza in multe cazuri, are drept rezultat transformarea unui bolnav cu suferinte reduse, intermitente, si de multe ori fara rasunet general, intr-un bolnav suferind permanent de gat, si nu rareori intr-un obsedat, suferind de o adevarata nevroza.
Iata deci, cate urmari, cate complicatii, cate psihoze pot declansa operatiile pripite.

Mai mult decat atat, amigdalele nu se scot la hipotensivi sau hipertensivi. Daca necesita totusi operatie, se va extirpa pe rand, la interval de 7-10 zile, amigdalele. Nu se intervine deloc prin operatie in cazurile de leucemie, agranulocitoza, anemie pernicioasa, scorbut si, mare atentie, in cazurile de hemofilie.



sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Sanatate