Sa intelegem homeopatia
Homeopatie
Homeopatia este metoda terapeutica definita prin regula de baza: "Similia similibus curentur", adica "Ceva ce se vindeca prin ceva asemanator". Un pacient cu o afectiune exprimata printr-o multitudine de simptome se vindeca daca i se administreaza ca medicament o substanta capabila sa determine simptome asemanatoare atunci cand este administrata la omul sanatos.
Pentru a prezenta corect homeopatia trebuie sa ne intoarcem in 1810, cand o carte intitulata "Organon der rationellen Heilkunde" ("Metoda mestesugului vindecarii rationale") a vazut lumina tiparului la Torgau in Germania sub semnatura medicului Samuel Christian Friderich Hahnemann (n.1775, m. la Paris in 1843). In aceasta carte este prezentat un sistem medical complet nou, revolutionar pentru acea vreme, fiind total opus sistemului medical traditional.
Hahnemann intituleaza noul concept medical "Homeopatie", cuvant provenit de la grecescul omeos - similar si pathos - suferinta. Astfel homeopatia inseamna "a trata cu ceva care produce efecte similare suferintei".
In Organon, autorul isi expune principiile si legile stiintei sale, ca rod al cunoasterii empirice adunate timp de 20 de ani. Astfel Hahnemann sustine ca:
- Vindecarea se produce in concordanta cu anumite legi din natura;
- Nu exista boli ca atare, ci doar indivizi bolnavi;
- Imbolnavirea este intotdeauna de natura dinamica, deci pentru a vindeca, remediul trebuie sa fie de asemenea in stare dinamica;
- Pacientul are nevoie de un anumit remediu. Daca acesta nu este gasit, pacientul nu poate fi vindecat, starea lui putand fi cel mult ameliorata.
Medicina homeopata s-a angajat in observarea totalitatii simptomelor si semnelor care la bolnav traduc starea de boala.
Medicul homeopat evalueaza starea prezenta a pacientului, explorandu-i cele trei nivele: fizic, emotional si mental, cautand simptome caracteristice individului, stabilind tipul constitutional al acestuia. In urma acestei consultatii amanuntite in care pacientul este privit ca un intreg, se pune diagnosticul de remediu constitutional. Acesta este unic si va fi administrat in dilutia (concentratia) prescrisa de medicul homeopat, doi pacienti suferind de aceeasi afectiune neprimind in mod obligatoriu acelasi remediu, acesta fiind strict individualizat.
Remediile sunt preparate pur naturale, din plante, minerale, tesuturi si secretii animale, preparate printr-un procedeu numit potentare. Nu sunt nocive pentru organism si sub indrumarea medicului homeopat pot fi luate in paralel cu medicatia alopata de fond stimuland imunitatea organismului, echilibrandu-l energetic.
Medicamentele homeopate actioneaza asupra cauzei declansatoare a bolii, astfel ca efectul obtinut este stabil si de durata.
Metoda se adreseaza tuturor categoriilor de varsta. Este indicata si in conditiile fiziologice mai fragile ca: sarcina, postpartum, alaptare, menopauza sau tulburari ale pubertatii cand ar trebui evitate sau administrate cu precautie medicamentele alopate. De asemenea sunt cazuri cand homeopatia poate inlatura sau diminua efectele secundare ale medicatiei alopate cum ar fi: chimioterapia, corticoterapia sau antibioterapia indelungata.
Adesati-va cu incredere acestui tip de terapie, care nu are efecte adverse, iar beneficiile sunt enorme.
Dr. Cristina Ortinsky
Director Centrul de Medicina Complementara Medireflex
sursa: armonianaturii.ro