facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Rationalizarea

Sanatate

In psihologie, rationalizarea este procesul construirii unei justificari logice pentru o credinta, decizie, actiune sau lipsa ei, la care s-a ajuns initial printr-un proces mental diferit. Rationalizarea reprezinta un mecanism de aparare in care sentimentelor sau comportamentelor chestionabile li se da o explicatie rationala in scopul de a evita acceptarea adevaratelor motivatii care stau in spatele acelor comportamente sau sentimente.


Procesul variaza de la a fi complet constient (exemplu: prezentarea unei aparari externe impotriva ridiculizarii din partea altora) pina la a fi complet subconstient (exemplu: crearea unui blocaj impotriva sentimentelor interioare de vina).

Definitia data in Manualul de Diagnostica si Statistica a Deficientelor Mentale, rationalizarea are loc "atunci cind individul trateaza conflictele emotionale sau stresurile interne sau externe prin ascunderea adevaratelor motivatii pentru gindurile, sentimentele si actiunile sale, si elaborarea unor explicatii linistitoare sau convenabile, desi incorecte"

Exemplu: Un pacient vine pentru o examinare fizica. La consultarea istoriei medicale, se observa ca a fumat doua pachete pe zi timp de douazeci de ani. I se spune ca tigarile sint nocive, si ca ar trebui sa se opreasca. Exista un risc considerabil ca va contracta emfizem pulmonal sau/si cancer daca va continua sa fumeze. Pacientul raspunde ca ambii sai parinti au fumat toata viata si in momentul de fata traiesc bine-mersi si au 80 de ani. Nici unul nu sufera de plamini. El afirma "Cred ca fumatul e chiar sanatos; odata ce te adaptezi te ajuta!".

Articole despre


Articole din Sanatate