facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Portocala - sursa bogata in vitamine

Fructe

Acest fruct este originar din tara mandarinilor. Portocalul era raspândit în Siria si în Egipt înca de la începutul erei crestine. Cultura lui a început sa se extinda în Europa în perioada primelor cruciade.
portocale

Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.

Calitatile curative ale portocalei erau cunoscute si apreciate din secolul al Xlll-lea, când era prescrisa bolnavilor.
A enumera proprietatile portocalei înseamna a aminti mai întâi calitatile sale remineralizante: fiind un mare depozitar de saruri minerale - mai ales calciu - acest fruct fortifica organismul, stimuleaza imunitatea naturala, luptând împotriva bolilor infectioase.

Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata.

Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera. Cel care mananca portocale in mod regulat este sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate. Sucul de portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate varstele si exista avantajul ca poate fi dat in tratarea tuturor bolilor.

Calciul este utilizat integral de catre organism, datorita fosforului care permite fixarea lui.
în afara acestor doua elemente, compozitia acestui aliment face ca el sa fie recomandat copiilor în crestere, anemicilor, bolnavilor cu stari febrile, convalescentilor.
Ficatul, rinichii si intestinele sunt organele pe care portocala le stimuleaza energic, curatând organismul în profunzime si debarasându-l de toxinele si de deseurile sale. Aceasta proprietate detoxifianta, datorata potasiului pe care îl contine, prezinta interes mai cu seama pentru persoanele care acuza constant stari de oboseala; acumularea deseurilor si a toxinelor este adeseori cauza starii de oboseala fizica.

A face o cura de portocale înseamna, de fapt, a face tratament împotriva îmbatrânirii, în toate sensurile cuvântului.
Frumoasa curtezana Ninon de Lenclos nu atribuia, oare, portocalei secretul eternei sale tinereti?

Portocala se consuma in majoritatea cazurilor direct, dupa ce i se curate coaja. Sucul de portocale, obtinut prin stoarcerea pulpei este cel mai consumat suc de fructe al Planetei. Coaja de portocale rasa se foloseste fie in compozitia checurilor sau a cozonacilor, fie in alte prajituri sau torturi.

Salatele de fructe care contin bucati de portocale sunt foarte gustoase, la fel ca si sucul de portocale in care se calesc putina ceapa si putin ghimbir.

Sucul de portocale au un efect detoxifiant asupra organelor interne, dar si energizant in cazurile de oboseala, datorita continutului de potasiu. De asemenea, sucul de portocale mai este recomandat si hepaticilor, persoanelor cu sangele mai gros, cu tromboza, cu un colesterol crescut, celor care sufera de constipatie, impotriva durerilor de cap si a migrenelor.

Portocala este considerata si un adjuvant pentru cei care sufera de insomnii si agitatie pe timp de noapte, acesta actionand asupra organismului ca un sedativ sau somnifer (se prepara o infuzie din flori si frunze de portocal).

Articole despre portocal