Polenul Proaspat Congelat
Apiterapie
De ce are polenul congelat proaspat aceste remarcabile proprietati?
In primul rand, fiindca polenul congelat proaspat - spre deosebire de cel uscat - are TOTI ingredientii naturali. Prin uscare polenul apicol isi pierde foarte mult din efectele terapeutice care sint continute chiar in substantele care dispar prin uscare.
In natura, rolul polenului este sa transmita informatii genetice de la floare la floare. Aceasta se face doar in 2 moduri:
* prin polenul anemofil ( "prietenul vantului”); polenul este purtat de vant.
* prin polenul entomofil ( polenul apicol ); polenul este purtat de albine.
Alergiile la polenurile purtate de vant (alergiile de primavara) au la baza un polen complet diferit de cel apicol, cules de albine.
Exista diferente substantiale in compozitia polenului apicol datorita diferitelor tipuri de plante astfel ca, beneficiile consumului fiecarui tip de polen sunt si ele diferite.
Analizele de laborator au identificat la polenul proaspat,urmatorii constituienti:
-seleniul: polenul este sursa cea mai bogata,cunoscuta la ora actuala in seleniu;de asemenea este bogat in zinc, nichel si magneziu. Seleniul este important in controlarea conditiilor inflamatorii si pentru eliminarea potentialelor metale grele periculoase din organism.
-vitamina E si provitamina A (aceasta din urma se transforma in vitamina A cand este absorbita de organism)
-lactofermenti : acestia ajuta la regenerarea florei intestinale si sunt inexistenti in polenul uscat.
-fitosterol : acest antioxidant puternic inhiba absorbtia colesterolului; se pierde prin uscarea polenului.
-bioflavoinoide : pe langa faptul ca ii dau polenului culoarea si gustul minunat, ele sunt recunoscute ca fiind anticancerigene
-sodiul si potasiul se gasesc in doze ideale pentru absorbtie in organism; acestea au un rol important in reglarea presiunii sangelui
-acizii grasi: polenul are un raport bun de grasimi saturate si nesaturate; contine doi acizi grasi poli-nesaturati(omega 3 si 6)
-fibre: din nou in proportie ideala pentru organismul uman; in acest caz fibrele solubile si nesolubile
-proteine : polenul apicol este unul din cele mai bogate surse de proteine din natura (22 gr/100gr comparat cu 17gr in carne) si astfel este o sursa excelenta de aminoacizi usor asimilabili.
Administrare:
Ideal, polenul congelat proaspat se consuma dimineata, cu 30 minute inainte de masa. Doza de intretinere este de 1-2 linguri mari pentru adulti si 1-2 lingurite mici pentru copii. Se mesteca pana la dizolvare. In cazul in care efectul este prea accentuat (apar dureri de stomac) se recomanda diminuarea dozei la 1 lingurita mica pentru adulti si jumatate de lingurita pentru copii si cresterea pana la doza normala in mod gradat, pe masura ce organismul se acomodeaza. Se mai poate consuma si impreuna cu fructe proaspete sau iaurt.
Ca supliment alimentar sunt recomandate 3-4 cure de minim 6 saptamini (500gr) deoarece beneficiile unei cure continua pentru inca 6 saptamini.
Consumul de polen congelat proaspat poate fi extins de-a lungul unui an intreg deoarece nu sunt contraindicatii asociate consumului unor cantitati mari de polen.
Pastrarea:
Atita timp cat, imediat ce este primit este depozitat la congelator, isi pastreaza proprietatile cel putin 2 ani.
Congelarea este modul ideal de a pastra calitatile nutritionale ale polenului proaspat. In trecut polenul apicol era conditionat prin uscare,insa acest procedeu s-a dovedit ca distruge o buna parte din nutrientii si toti lactofermentii care sunt prezenti, in mod natural, in polenul proaspat,asa cum este recoltat din stup.
Spre deosebire de uscare,congelarea pastreaza gustul si culorile deosebite ale polenului apicol, asa cum ni-l da natura. Fata de polenul apicol uscat sau orice alt supliment alimentar procesat, polenul congelat proaspat este un aliment "viu” plin cu enzime, bacterii prietenoase si un gust natural delicios.