Polenul
Apiterapie
Polenul se prezinta ca granulele foarte fine, aderente de corpul albinei, pe care le aduna din florile melifere odata cu nectarul, le amesteca cu ceara,nectar si enzime, le aglutineaza sub forma de granule, apoi le depune la intrarea in stup.Aceste granule pot fi divers colorate in functie de specie,de la albul cel mai pur, la negrul cel mai intens, in majoritatea cazurilor fiind insa de culoare galben sau brun intens.
De ce polenul recoltat de albine este atat de special?
Polenul constituie elementul mascul al florii. Orice organ capabil de reproducere trebuie sa contina toate elemente nutritive necesare vietii. Prin concentratia si diversitatea compusilor activi el poate fi socotit un aliment complet.
Compozitia polenului:
Polenul, luat in ansamblu, contine 8 elemente:
-apa ,aproximativ12-20%;
-proteine sub forma de substante albuminoide, acizi nucleici si enzime in proportie de7-30%
-aminoacizi:histidina,leucina,treonina,tripto-fanul,valina;
-glucide sau hidrati de carbon sub forma de zaharuri in proportie de 15-48%;
-vitamine:tiamina(B1), riboflavina(B2), acidul nicotinic(PP), acidul patotenic,acidul ascorbic(C), acidul folic si biotina;
-rutina-aproximativ 17mg%,continutul cel mai bogat in rutina insa il are polenul din hrisca;
-o serie de principii cu actiune bactericida si bacteriostatica;
-factori de crestere si fitohormoni.
Proprietati si indicatii:
- Din punct de vedere nutritional,polenul-definit ca "super aliment”-si derivatul sau natural-pastura,este folosit in multe regiuni ale globului. Fiind un produs esential ,bogat in elemente nutritive de baza este indicat in denutritie proteica si in general in toate tipurile de carente nutritionale.Se stie ca polenul recoltat de albine contine toti aminoacizii esentiali,partial esentiali si neesentiali in proportii interesante,ce fac ca acest produs sa fie inscris in randul proteinelor vegetale de ordinul 2. Copiii sunt cei care pot beneficia in mod cu totul deosebit de administrarea de suplimente cu polen sau pastura in dieta zilnica.
- Polenul are actiune stimulenta si tonica;
- Reda pofta de mancare, deci este eficient in cazurile de anorexie;
- Este un reglator perfect al functiilor digestive si intestinale (vindeca constipatiile cele mai rebele fara a avea nici o reactie adversa si totodata amelioreaza anumite cazuri de diaree persistenta);
- Combate starile de slabiciune cele mai rebele si cele mai refractare oricaror tratamente;
- Combate nevrozele si depresiunile nervoase, neurastenia.Cura de polen dupa numai 8 zile,restabileste moralul, scade nervozitatea,iritabilitatea,creste calmul si optimismul este indicat si in insomnii;
- Este indicat in afectiunile prostatei avand efect regenerator asupra tesutului seminal, reda virilitatea, efect afrodisiac (s-a demonstrat ca extractul acetonic standartizat in steroli diminua hipertrofia de prostata la sobolani) la om modifica debitul urinar;
- Fiind tonic,stimulent, inlatura surmenajul fizic si intelectual;
- Este intaritor al inimii,calmeaza ametelile, spaima, palpitatiile si in general majoritatea tulburarilor circulatorii,incluzand angina pectorala,fiind extrem de eficient si in flebite, varice, fortifica reteaua capilara, este posibil ca polenul sa fie cea mai bogata sursa naturala de rutin cunoscuta pana in prezent (rutina poate preveni in special la intelectuali cazuri de hemoragii cerebrale si retiniene, diminua producerea si eliberarea histaminei fiind indicata in starile alergice; mentine stratul de colagen ,esential in pastrarea bunei structuri a epidermei si accelerand vindecarea ranilor);
- Elimina congestia ficatului fiind indicat in afectiuni hepatobiliare, dizolva calculii biliari;
- Eficient in afectiunile sistemului respirator (bronsite, tuse, angine, tuse convulsiva, gripa);
- Creste toleranta la glucoza ,fiind idicat in diabet zaharat;
- Din punct de vedere strict nutritional, polenul nu poate inlocui nevoia de calorii si de substante nutritive plastice.Aceste considerente nu exclud insa rolul biostimulent pe care polenul il prezinta in cantitati relativ mici,ca supliment nutritiv.
Cum si cat polen trebuie sa consumam?
Este foarte important ca polenul sa inceapa sa fie consumat lent, deoarece poate produce la unele persoane cu sensibiliitati cunoscute reactii alergice. Puteti sa incepeti prin a pune cateva granule sub limba,pentru a face un test de sensibilitate.Treptat doza poate fi crescuta pana la 1-2 lingurite pe zi sau mai mult dupa necesitate si in functie de metabolismul individual.Pentru o mai buna absorbtie a compusilor nutritivi din polen, granulele trebuie mestecate bine,pentru a sparge peretele celular al acestora.Polenul se poate consuma in amestec cu miere sau poate fi omogenizat intr-un lichid la temperatura camerei.
Modul de administrare este:
Adulti:
Se incepe cu o lingurita dimineata cu ~30 min inainte de micul dejun urmata de putina apa, suc sau lapte.
Copiii:
Se incepe de la 3 granule,crescand treptat la interval de cateva zile cu cate 2 granule,pana se ajunge la 1/2 lingurita pe zi.
Dr.Irina Balutel
Medicina Generala
Apifitoaromaterapie, Ayurveda
sursa: topsanatate.ro