facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Poezia florilor de tei

Fitoterapie

La inceputul fiecarei veri teii ne incanta sufletul cu parfumul linistitor al nenumaratelor flori cu care se impodobesc pentru a sarbatori luna mai. Ajungand in apropierea lor, adesea nu ne putem abtine sa nu culegem zambind o floare. Si poate chiar gasim putin timp sa ne odihnim o clipa pe o banca, admirandu-i. Apoi plecam mai departe, dar parca mai binevoitori, mai blanzi si mai intelegatori.

floare45

Prin parcurile oraselor sau prin paduri cresc mai multe specii de tei (Tilia argentea, Tilia cordata, Tilia platyphyllos, Tilia tomentosa, Tilia sylvestris), dar putem culege in scop tamaduitor florile fiecaruia dintre ei, cu o mica exceptie: florile celor care se afla prea aproape de strazile circulate sunt pline de praf care contine diverse deseuri ale gazelor de esapament, inclusiv metale grele (plumb, cadmiu etc.), motiv pentru care aceste flori nu mai pot fi folosite terapeutic.

Complexitatea Naturii

Aproape oricine stie ca florile de tei sunt bune in caz de tuse si raceli, insa mai putini cunosc eficienta lor deosebita in astfel de situatii. Cercetarile stiintifice realizate in ultimii ani au aratat faptul ca florile de tei au o puternica actiune antivirala si imunostimulatoare, motiv pentru care utilizarea lor terapeutica conduce la o crestere reala a rezistentei generale a organismului. In caz de gripa, florile de tei sunt superioare tratamentului antibiotic, fiind de cateva ori mai eficient decat orice terapie bazata pe medicamente sintetice. Care o fi motivul? Florile de tei au actiune antivirala demonstrata fata de virusul gripal si enterovirusuri si in plus au si o actiune emolienta, de calmare a tusei, antifebrila si se stimulare  a transpiratiei, fiind in acelasi timp si usor antiinflamatoare.

Se pare ca Natura ne daruieste prin florile de tei nu un remediu simplu ci o suma fericita de actiuni sinergice care ar putea fi indeplinita doar de o reteta formata din mai multe tipuri de pilule. Complexitatea, nebanuita la prima vedere, a puterii tamaduitoare a florilor de tei, este explicata azi de oamenii de stiinta prin asocierea a mai multe tipuri de substante active prezente in aceste flori: mucilagii, care prin hidroliza dau acid poliuronic si care au actiune emolienta si imunostimulatoare, zaharuri (hexoza, metilpentoza, acid galacturonic, arabinoza, galactoza, rhamnoza) care confera florilor savoarea dulce; un ulei volatil ce contine farnesol (substanta care le confera parfumul specific si care are un efect usor sedativ asupra sistemului nervos central) precum si flavonoide (cvercitina, izocvercitina, rutozida, tilirozida etc.) cu actiune diaforetica si spasmolitica; colina, acetilcolina, gume, taninuri etc.

Si totusi frumusetea...

Aceasta enumerare nu ne va explica insa de ce teii ne pot invata sa fim mai buni si mai calzi cu semenii nostri, o mica taina ce se ascunde in frumusetea cu care Creatorul Naturii a inzestrat florile acestor arbori care ne inspira protectie chiar si prin forma coroanei lor dar si prin aspectul funzelor in forma de inima, prin care parca ne asigura ca e menit sa trezeasca iubirea in fiintele ce ajung in preajma sa.

De altfel, florile de tei sunt utile cu adevarat si pentru suferinte ale aparatului cardiovascular deoarece sunt usor coronaro-dilatatoare imbunatatind irigatia sangvina a inimii si in plus reduc tensiunea arteriala, ajutand si astfel sarcina zilnica a inimii. O protejeaza chiar si indirect de eforturi mari, deoarece florile de tei ne linistesc, inlaturand starile de agitatie crescuta, anxietate, emotivitate, tratand insomniile si durerile de cap. Au in plus o actiune diuretica, care ajuta si ea in afectiunile cardiovasculare, regland volumul circulant sanguin.

Iata ca teiul nu ne pacaleste avand frunzele in forma de inima. El chiar este un bun prieten al inimii.

O alta actiune mai putin cunoscuta a florilor este cea de calmare a spasmelor tractului digestiv, fiind utile impreuna cu alte plante, in caz de colici abdominale.

Cu siguranta, dupa ce a-ti citit aceste randuri veti privi altfel florile de tei, stiind acum bogatia lor terapeutica, dar sa nu uitam si poezia pe care ne-o trezeste in suflete frumusetea lor, in fiecare mai...

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre flori


Articole din Fitoterapie