Plante care ajuta memoria - salvia si pelinul
Fitoterapie
"Antrenati-va mintea", ne sfatuieste dr. Kountz. "Mai intai, printr-o activitate constanta si, in al doilea rand, cu ajutorul unei alimentatii adecvate. O evaluare pertinenta a chimiei noastre corporale este indispensabila pentru a-i furniza organismului substantele necesare: minerale, vitamine, hormoni si, in special, proteine.
Fitoterapeutii considera ca plantele ne pot ajuta in activitatea cerebrala, pentru a elimina cat mai mult stanjenitoarele pierderi de memorie. Plantele nu ne mentin doar un trup sanatos, ci chiar ni "se pot urca la cap", avand o actiune binefacatoare asupra memoriei.
Prezentam in continuare cateva plante care stimuleaza memoria.
Salvia
Toata lumea stie ca salvia (Salvia officinalis) este o planta aromata folosita in mod curent in prepararea diverselor mancaruri. Insa, se stie prea putin faptul ca salvia a avut intotdeauna un rol important in medicina. Astfel, in China salvia era considerata o planta sacra, avand efecte benefice asupra creierului, a nervilor, a ochilor si a glandelor.
Substantele care intra in componenta salviei
In textele de farmaceutica, salvia este clasificata ca antiseptic natural. Ea contine un ulei volatil, rasina, tanin si un principiu amar. Uleiul este compus, printre altele, din camfor, salvena, cineol si pinena. Frunzele proaspete furnizeaza cantitati apreciabile de vitamina A si C. Amintim ca vitamina A este, in general, considerata "vitamina ochilor".
Utilizari terapeutice moderne
S-a observat ca salvia actioneaza asupra cortexului cerebral, marind capacitatea de concentrare, ceea ce este binefacator in cazul oboselii mentale. S-a constatat, de asemenea, ca ea faciliteaza relaxarea, in cazurile de hipersensibilitate generalizata si de iritatie cerebro-spinala.
In Evul Mediu, salvia era numita "ochi limpezi", datorita efectului sau binefacator asupra ochilor. Unii considerau ca ceaiul de salvie este bun in combaterea cataractei. De asemenea, in cadrul diverselor cercetari, salvia a fost descoperita ca fiind foarte buna pentru intarirea memoriei si limpezirea ideilor, in cazurile de oboseala.
Salvia se gaseste in diverse forme de prezentare: capsule, tinctura, planta uscata pt. infuzii, sirop natural.
Pelinul - un foarte bun tonic cerebral
Pelinul comun sau pelinarita (Artemisia vulgaris) se deosebeste de ruda sa mai cunoscuta, pelinul amar (Artemisia absinthium), prin culoarea si forma frunzelor care sunt verzi pe deasupra, albicioase pe dos si foarte incizate. In China, pelinul este foarte des folosit in medicina, iar ca porte-bonheur este pus in incaperea principala a casei, cu ocazia serbarilor Dragonului.
Utilizarea moderna a pelinului
Fitoterapeutii moderni clasifica pelinul comun ca tonic, nervin, stimulent, diaforetic si emenagog. C. F. Leyel declara: "Legatura dintre creier si maduva spinarii este atat de stransa, incat plantele care influenteaza coloana vertebrala au mari sanse sa actioneze asupra unei regiuni de pe creier... pelinul, de exemplu, stimuleaza maduva spinarii si actioneaza in congestia cerebrala... Deseori, somnambulismul este combatut cu pelin. Acesta este un excelent tonic cerebral."
Pelinul se gaseste in diverse forme de prezentare: capsule, tinctura, planta uscata pt. infuzii.
sursa: armonianaturii.ro