Pepene
Plante medicinale
PEPENELE
GALBEN.
Cucumis melo Fam. Cucurbitacee.
Denumiri populare: bosar, bostan galben, cantalosi, cantalup, caune,
galboni, harbuz, himinica, ieura, peapene, pepine, pepen, pepen galben,
pepene dulce, pepene raios, pepeni cantalup, pepeni inecaciosi, pepeni
galbeni, pepini scortosi, popone, vlegi, zamos.
In traditia populara: semintele uscate si pisate se foloseau contra
varsaturilor. Coaja pisata se punea la tample si la ochi contra albetei.
Ceaiul din seminte se lua contra hemoroizilor, iar radacina plamadita
in apa, contra frigurilor.
Compozitie chimica: apa 89-91,5%, protide, glucide 6%, fitohormoni,
enzime, zaharuri sub diferite forme, saruri minerale de calciu, fier,
fosfor, magneziu, natriu, potasiu, celuloza. Uleiul eteric contine:
alcooli si aldehide. Vitaminele: A, B1,B2,B3, B5, B6, B9, C, E, PP,
acid folic.30 calorii la 100 g.
Actiune farmacologica: este unul din laxativele foarte eficiente. Este
aromatic, regleaza apetitul, este racoritor hidratant si are efecte
vitalizante. Extern ajuta la refacerea tesuturilor, hidratant, cicatrizare
si are actiuni cosmetice remarcabile.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: alergie, anorexie, ateroscleroza,
boli de inima, boli de piele, boli renale, boli ale sangelui, colagenoze,
constipatie, gonoree, guta, obezitate, inflamatiile splinei, litiaze
renale si biliare, pletora, prostata, reumatism, tuberculoza, tulburari
de apetit
.
Preparare
se va consuma crud sau se face nectar prin zdrobirea pulpei. Se ia sub
forma de cura care se va tine mai multe zile 10-20 de zile, in care
se va consuma doar pepene la o masa. Se va consuma inainte de mese.
In lipsa poftei de mancare se va consuma o felie sau doua, cu 15 minute
inainte de mese. In prezenta unui apetit mai mare este suficient sa
se consume 1-2 Kg de pepene inainte de mese. Se poate folosi foarte
bine si la curele de slabire consumand 1-2 Kg zilnic, pana se obtine
efectul scontat.
Extern: aplicarea pulpei pe ten face sa treaca ridurile. Se foloseste
mult in cosmetica cu diferite combinatii. Este hidratant.
Atentie cel prea dulce este interzis diabeticilor.
PEPENELE ROSU.
Citrullus lanatus Fam. Curcubitaceae.
In traditia populara: samanta uscata si pisata se folosea contra varsaturilor.
Pepenele se cocea la cuptor, zeama se scurgea si se bea, iar cu miezul
cald se faceau oblojeli bolnavilor de inflamatie a splinei.
Cand cineva nu putea urina, babele il sfatuiau sa manance cat mai multi
pepeni rosii, iar daca nu era timpul pepenilor, sa bea mai mult undelemn.
Contra sculamentului, se lua pepene verde, se cocea la cuptor cu undelemn
si se dadea bolnavului dimineata. Coaja uscata si macinata, amestecata
cu tarate se dadea vacilor dupa fatare, in cazul cand nu expulzau placenta-
era foarte eficienta.
Actiune farmacologica: la fel ca pepenele galben
Compozitie chimica: aceiasi ca pepenele galben.
Se poate folosi tot la aceleasi afectiuni si prepararea este identica.
O diferenta- acesta poate fi consumat si de diabetici.