Painea de casa - sanatoasa si ecologica
Sanatate
Cum să ne facem singuri pâine integrală de grâu
Înainte de a vă recomanda, pentru comoditate, mini-cuptoarele electronice de copt pâine sau chiar pâinea integrală care se găseşte de-a gata în supermarketuri, vă oferim o reţetă tradiţională, folosită de brutari celebri, astăzi o specie de mult dispărută. Cei care doresc să fie 100% siguri de conţinutul pâinii pe care o mănâncă pot, astfel, să o prepare ei înşişi.
Mai întâi, pregătiţi plămada:
Amestecaţi o linguriţă cu miere, cu o lingură cu ulei, puţină sare (cât se poate apuca de două ori între degete) şi turnaţi 2 căni de apă. Adăugaţi făină integrală de grâu până când pasta (coca) nu se mai lipeşte de degete. Faceţi o sferă şi lăsaţi-o să stea într-o strachină de pământ timp de trei zile, la o temperatură de 20° C.
După trei zile, pasta s-a umflat, a ajuns moale şi are miros de vin. Frământaţi-o din nou, adăugând două linguri de făină, şi lăsaţi-o să mai stea încă două zile.
După două zile, plămădeala pentru pâine este gata.
În vederea producerii unei porţii de pâine, extrageţi o bucată de plămadă (cât un ou de găină), adăugaţi apă şi puţină făină, ca să obţineţi o pastă moale. Faceţi o sferă, pe care o veţi ţine mai mult de 5 zile la 10° C sau mai bine de trei zile la 15°C. Dacă vreţi s-o ţineţi mai mult timp, refaceţi aceeaşi operaţie, adăugând apă şi puţină făină.
Observaţi că procesul de preparare a plămadei poate fi laborios şi presupune că ştiţi cu destul de multă vreme înainte în ce zi doriţi să faceţi pâine. Desigur, tehnologia aceasta este urmată cu sfinţenie într-o brutărie tradiţională, în care există un flux al producţiei şi plămada odată făcută este folosită, după care din aluat se face altă plămadă şi tot aşa... Într-o casă de oameni ocupaţi, procesul este mai greu de pus în practică. În funcţie de condiţiile în care vă aflaţi, puteţi înlocui fără griji plămada cu drojdie din comerţ, cam 50 g la 1 kg de pâine (două cubuleţe).
Apoi, se pregăteşte pâinea:
Pentru trei pâini de 500 g, avem nevoie de:
- 3/4 litru de apă
- 1 1/2 kg de făină integrală
- 1 lingură de supă cu sare
- 2 linguri de supă cu miere
- plămadă sau drojdie.
Se amestecă aluatul, apa, mierea, sarea şi se toarnă amestecul în făina turnată, în prealabil, într-un lighenaş; se frământă bine vreo zece minute şi se lasă să stea o noapte întreagă într-un loc călduros (puteţi să lăsaţi coca la soare, câteva ore, acoperind lighenaşul cu o pânză curată); coca trebuie să-şi tripleze volumul. Apoi se frământă din nou 5-10 minute, cu puţină făină, se face pâinea, care se crestează 2 cm adâncime cu o lamă de ras. Pentru a-i da un aspect strălucitor pâinii, se unge cu albuş de ou bătut. Se introduce, apoi, în cuptorul încins. Şi aici, una este cuptorul cu lemne şi alta este cuptorul de la aragaz... Va trebui să vegheaţi îndeaproape procesul şi să verificaţi, din când în când, cu un beţigaş, un fir de mătură etc. dacă pâinea s-a copt.