Oul - Campionul proteinelor
Sanatate
Simbol al feritilitatii, acest aliment foarte economic este un tezaur de vitamine si saruri minerale. Deci, poate fi consumat cu regularitate.
Oul este mai putin hranitor decat carnea?
FALS.
Doua oua contin tot atatea proteine cat 100 grame de carne sau peste. In plus, ouale sunt foarte bine absorbite in organism. Ele contina aminoacizi esentiali care nu sunt sintetizati de organism, si trebuie deci introdusi prin alimentatie. Proteinele din oua au fost ridicate la rangul de proteine de referinta. Atat albusul cat si galbenusul contin aceste proteine. Albusul este indicat a se consuma fiert; crud el contine un factor antinutritional care il face indigest.
Oul contine mult colesterol?
ADEVARAT.
Tot colesterolul este continut de galbenus (1100 mg la 100g galbenus). Consumul este ridicat, dar aceasta nu interzice consumul regulat (3-5 oua pe saptamana) cu conditia sa nu existe tulburari de metabolism lipidic.
Oul Contine vitamine si saruri minerale?
Adevarat.
Oul este o excelenta sursa de vitamina A, B, E, D, K. El contine de asemenea fier, fosfor, magneziu si zinc. Oul contribuie la cresterea aportului de calciu, care este mai bine absorbit daca se consuma la aceeasi masa de alimente bogate in vitamina C.
Oul ingrasa?
FALS. Oul este bogat in lipide (special nesaturate), dar doua oua nu contin decat aproximativ 145 de calorii. Este indicat a nu se consuma prajite, deoarece albusul absoarbe grasimea, ceea ce face sa creasca valoarea energetica de la 145 la 185 de calorii. Combinat cu o salata verde, constituie o masa completa, care poate fi indicata in cadrul unui regim de slabire.
Poate cauza alergie?
Adevarat.Albumina din albus este susceptibila de a provoca alergie la anumite persoane. De altfel, este contraindicat de a se da copiilor inainte de varsta de 1 an. Pentru a imbogati piureul copiilor, adaugati in acesta doar galbenusul.
Oul trebuie conservat intotdeauna in frigider?
FALS.Se pot pastra foarte bine si la temperatura ambianta, dar durata de conservare se va reduce. Pastrate la temperatura ambianta ele trebuie consumate in 7 zile, in timp ce daca au fost conservate in frigider pot fi consumate si dupa 21 de zile.
Valoare nutritiva(pentru 100g - 2 oua) :
- Calorii - 145
- Proteine - 12,5 g
- Lipide - 10,5 g
- Glucide - 0,3 g
- Vitamina A - 200 mg
sursa: topsanatate.ro