Mugurii de plop negru
Fitoterapie
Rasina mugurilor de plop este sursa vegetala a propolisului. Se mai numeste si propolisul vegetal.
Principii active: glicozizi fenolici (salicina si populina); ulei volatil (betulen, alfa, beta si gama betulenol, humulen, alfa cariofilen), compusi de natura flavonica (crizina si tectocrizina), taninuri, rezina, ulei gras, acizii malic si galic, saponine, manitol etc.
In literatura de specialitate sunt enumerate auxinele, vitaminele si flavonii existenti atat in compozitia propolisului cat si in compozitia chimica a mugurilor de plop. Analiza spectrala a extractelor de propolis si de muguri de plop arata prezenta a 17 elemente. Microelementele esentiale din rasina mugurilor de plop sunt aceleasi ca si cele din propolis: fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan, iod, indispensabile, in cantitati mici, cresterii organismului.
Prin analize chimice de specialitate s-a aratat ca exista 5 substante prezente in acelasi timp in propolis ca si in mugurii de plop: chrizina, tectochrizina, galangina, izalpinina, pinocembrina dintre care sunt antibiotice: galangina, izalpinina si pinocembrina.
S-a constatat ca si extractele de propolis si cele de mugur de plop au actiune similara antibiotica si antifungica.
Utilizare
- macerat, cu o lingurita de muguri de plop zdrobiti ce se adauga la o cana de 250 ml de apa rece; se beau 2-3 cani pe zi; maceratul dintr-o lingurita de muguri la 200 ml apa rece, pastrat intr-o sticla inchisa ermetic, se poate folosi pentru clatitul gurii si aspiratie pe nas, de 2-3 ori pe zi: dimineata, la sculare, dupa masa de pranz si seara, inainte de culcare. Este un remediu excelent pentru paza portilor de intrare a microbilor, adica a nasului si a gurii.
- alifie, din 20 % muguri zdrobiti, cu 100 g vaselina;
- ulei, 20 % muguri la 100 g ulei de masline, floarea-soarelui sau porumb;
- tinctura din 10-20-30 % muguri zdrobiti; se macereaza in 100 ml alcool de 90°, timp de 10 zile; se iau cate 10-20-30 picaturi in apa, de trei ori pe zi, inainte de mese cu o ora;
- bai locale, cu macerat (20 g muguri la 1 1 apa);
- bai generale, cu macerat (200 g muguri la 5 1 apa calduta); se strecoara si se toarna in apa din cada la temperatura de 37°.
sursa: ayurvedaromania.ro