facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Mugurii de plop negru

Fitoterapie

Rasina mugurilor de plop este sursa vegetala a propolisului. Se mai numeste si propolisul vegetal.

Principii active: glicozizi fenolici (salicina si populina); ulei volatil (betulen, alfa, beta si gama betulenol, humulen, alfa cariofilen), compusi de natura flavonica (crizina si tectocrizina), taninuri, rezina, ulei gras, acizii malic si galic, saponine, manitol etc.

muguri-plop-negru

In literatura de specialitate sunt enumerate auxinele, vitaminele si flavonii existenti atat in compozitia propolisului cat si in compozitia chimica a mugurilor de plop. Analiza spectrala a extractelor de propolis si de muguri de plop arata prezenta a 17 elemente. Microelementele esentiale din rasina mugurilor de plop sunt aceleasi ca si cele din propolis: fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan, iod, indispensabile, in cantitati mici, cresterii organismului.

Prin analize chimice de specialitate s-a aratat ca exista 5 substante prezente in acelasi timp in propolis ca si in mugurii de plop: chrizina, tectochrizina, galangina, izalpinina, pinocembrina dintre care sunt antibiotice: galangina, izalpinina si pinocembrina.

S-a constatat ca si extractele de propolis si cele de mugur de plop au actiune similara antibiotica si antifungica.

Utilizare

  • macerat, cu o lingurita de muguri de plop zdrobiti ce se adauga la o cana de 250 ml de apa rece; se beau 2-3 cani pe zi; maceratul dintr-o lingurita de muguri la 200 ml apa rece, pastrat intr-o sticla inchisa ermetic, se poate folosi pentru clatitul gurii si aspiratie pe nas, de 2-3 ori pe zi: dimineata, la sculare, dupa masa de pranz si seara, inainte de culcare. Este un remediu excelent pentru paza portilor de intrare a microbilor, adica a nasului si a gurii.
  • alifie, din 20 % muguri zdrobiti, cu 100 g vaselina;
  • ulei, 20 % muguri la 100 g ulei de masline, floarea-soarelui sau porumb;
  • tinctura din 10-20-30 % muguri zdrobiti; se macereaza in 100 ml alcool de 90°, timp de 10 zile; se iau cate 10-20-30 picaturi in apa, de trei ori pe zi, inainte de mese cu o ora;
  • bai locale, cu macerat (20 g muguri la 1 1 apa);
  • bai generale, cu macerat (200 g muguri la 5 1 apa calduta); se strecoara si se toarna in apa din cada la temperatura de 37°.

sursa: ayurvedaromania.ro



Articole despre muguri


Articole din Fitoterapie