Molidul
Plante medicinale
Denumire stiintifica:Picea albis. Fam. Pinaceea.
Denumiri populare: brad, brad inalt, brad negru, brad
rosu, bradaica, buhaci, molete, molid alb, molid gras, molidar, molid
sac, molidv rosu, molift, pahui, pin rosu, podina, silha, taras, tarscior.
In traditia populara: mugurii si conurile tinere se folosesc pentru
prepararea unui sirop contra tusei si a altor afectiuni pulmonare. In
sudul Transilvaniei, in zona Banatului, mugurii se spalau, se turna
peste ei apa fiarta, se lasau 2 zile sa se macereze, apoi se strecura
zeama, se fierbea pana scadea la jumatate si apoi se fierbea cu zahar.
Se lua contra durerilor de piept. Ceaiul din varfurile tinere, crude,
se lua contra naduselii. Se mai folosea, in unele parti, in bolile de
ficat si splina. Cu frunze de molid se faceau scaldatori contra matricilor.
Cu cucuruz de molid, frunze de stejar si boz, se faceau bai contra reumatismului
Rasina ca si cea a mai multor conifere, in amestec cu alte leacuri era
intrebuintata la prepararea diferitelor alifii, pentru taieturi, bube,
buboaie, umflaturi, junghiuri, etc. Se folosea si pentru ceai, impotriva
ranilor interne.
Compozitie chimica: tanin, rezine, uleiuri eterice, terebentina, acid
acetic, substante amare, rasina, ceruri, fitoncide, gume, substante
minerale, vitamine C, B1, B2, PP, K.
Actiune farmaceutica: antidiareica, antiseptica, antibacteriana, antiinflamatoare,
antireumatismala, behica, eupeptica, tonifianta.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni dermatologice, afectiuni
digestive, afectiuni pulmonare, candidoza, constipatie, colon iritabil,
diaree, eruptii tegumentare, faringite, gripe, infectii ale pielii,
infectii urinare, infectii intestinale, plagi ale intestinelor, rani,
reumatism, tuse.
Preparare:
-Muguri zdrobiti- 2 lingurite, se vor pune in 250 ml apa clocotita.
Se acopere pentru 10 minute, dupa care se va strecura. Se poate consuma
indulcita cu miere in special poliflora in majoritatea afectiunilor
de mai sus.
-Muguri zdrobiti un Kg se vor pune cu 3 litri de apa. Se lasa la fiert
timp de trei ore dupa care se va strecura. Se pune din nou la foc si
se adauga la fiecare litru de lichid 750 g de zahar. Se va fierbe pana
devine de consistenta unui sirop. Se pune apoi in sticle cu dop. Se
va lua cate o lingurita care se va pune la 250 ml de apa. Se poate consuma
3-4 cani din acestea pe zi.
-Frunze zdrobite 2 lingurite se vor pune in 250 ml apa. Se vor lasa
timp de 10 minute la fiert dupa care se strecoara. Se poate consuma
2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
-Rasina se poate suge de mai multe ori pe zi ca o guma de mestecat.
Extern:
-Se pot face aceleasi procedee, dar se va folosi cantitate dubla de
plante, inclusiv la spalaturi anale sau vaginale sau la diferite dermatoze.
La fel se poate folosi si la gargara.
-Rasina se poate transforma in supozitoare sau ovule cu ajutorul cerii
de albine, fiind foarte utila in foarte multe afectiuni din cele de
mai sus.
De asemenea se poate folosi si in amestec cu alte plante medicinale.