Miracolele din jurul nostru - Cretusca
Fitoterapie
Traim inconjurati de miracole pe care adesea nici nu le banuim...
Poate ca cel mai mare dintre toate este insasi Natura, cea care ne vorbeste prin fiecare fiinta vie din sanul ei despre tainele celui ce a creat-o. Dintre ele, plantele, prin frumusetea si puritatea lor ne uimesc si ne dezvaluie o mare intelepciune ascunsa la originea lor.
Ce poate fi mai incantator decat modul in care o planta isi creeaza fara scheme, planuri si materiale de constructie, folosind doar apa limpede a izvoarelor sau a ploilor si mineralele pamantului, corola impodobita cu superbe culori, atat de armonios combinate si formata din petale imbinate atat de perfect incat poate trezi invidia oricarui arhitect?
Ce poate fi mai uluitor decat modul in care plantele stiu fara ceas si calendar cand a venit momentul sa rasara, cand este cel mai potrivit sa infloreasca si cand a venit timpul sa genereze si sa-si elibereze samanta?
Ce poate fi mai miraculos decat felul in care plantele stiu fara retete si fara calcule sa sintetizeze substante complexe care pot hrani si tamadui celelalte fiinte vii ale Naturii?
Cu atat mai surprinzator este faptul ca aceste sinteze interne se desfasoara fara gres, din ele rezultand substante asociate in cel mai intelept mod cu putinta. Nici chiar savantii zilelor noastre n-au reusit sa egaleze complexitatea si precizia acestor procese. Mai mult decat atat, fiecare planta pare a fi creata cu un scop anume pe care ea il indeplineste cel mai bine si intr-un mod magistral.
Un astfel de exemplu minunat este banala cretusca (Filipendula ulmaria, fam. Rosaceae) care este utilizata din vechime pentru tratarea reumatismului. Ea produce si pastreaza in flori, frunze, tulpini si radacini unele substante active care au fost numite de catre cercetatori glicozide ale cvercetinei si glicozide fenolice, care atunci cand planta este administrata unui om genereaza salicilati. Ei au o actiune antiinflamatoare de exceptie, reducand inflamatia prezenta in articulatii in cazul reumatismului.
Acelasi efect il are si aspirina (acid acetil-salicilic), un medicament sintetizat in laborator pornind de la modelul chimic al salicilatilor prezenti in anumite plante tamaduitoare (cretusca, salcia, plopul negru etc.). Insa pentru tratarea reumatismului aspirina, extractele de salicilati din plante sau plantele care contin salicilati este necesar sa fie administrate in mod repetat, zilnic, o perioada mai lunga de timp, caz in care aspirina sau salicilatii administrati singuri pot determina gastrita eroziva sau chiar ulcer gastric. Acest lucru neplacut nu se petrece niciodata daca bolnavul foloseste cretusca. Oare cine a construit-o atat de intelept, de parca ar fi stiut dinainte toate aceste lucruri?
Surprinzator cretusca mai contine si alte substante active numite taninuri, care scad secretia gastrica, protejeaza mucoasa stomacului si de aceea poate fi utilizata chiar si in caz de gastrita sau ulcer gastric. Mai mult decat atat, salicilatii sunt mai putin eficienti daca intalnesc in stomac sucuri acide. Taninurile din cretusca reduc insa aciditatea gastrica si prin aceasta favorizeaza direct actiunea antiinflamatoare a salicilatilor. In plus planta are si un efect antialgic util si el in alinarea si tamaduirea reumatismului. Ea reuseste asadar in final sa exercite simultan o combinatie de efecte terapeutice necesare pentru tratarea reumatismului, actiunea antiinflamatoare si cea antialgica, fara a dauna in nici un fel stomacului si intr-un mod in care salicilatii au o actiune maxima.
Iata cum, daca suntem intelepti si utilizam planta in forma ei integrala, beneficiem de o suma de efecte terapeutice care nu pot fi reproduse artificial.
Cretusca este de aceea un adevarat miracol al Naturii, si ne dezvaluie taina existentei unei intelepciuni deosebite ce se ascunde in spatele crearii ei. Sa o pretuim asa cum se cuvine si sa fim recunoscatori pentru darurile pe care le primim prin ea!
Cristina Campean
ayurvedaromania.ro