facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Mastozele si unele afectiuni ginecologice - Schema de tratament

Sanatate

Termenul de mastoză este un termen general care se referă la apariţia unuia sau mai multor noduli la un sân ori la ambii sâni. Deoarece am întâlnit situaţii în care unele persoane se refereau la displazie mamară sau fibroadenoză mamară, consider că cel mai bine ar fi să vedem şi celelalte denumiri care se referă la aceeaşi simptomatologie.

Mastoză - displazie mamară, mastită cronică chistică, mastoză fibrochistică, fibroadenoză mamară, mastopatie chistică difuză, noduli mamari şi tumoră benignă a sânului sunt cele mai utilizate denumiri.
Toate acestea se referă la apariţia unor noduli la nivelul sânilor şi chiar dacă denumirea de tumoră îi sperie pe mulţi, este vorba de o tumoră benignă.
Cel mai frecvent utilizat termen este cel de mastoză fibrochistică, iar pentru a înţelege ce înseamnă această mastoză vom prezenta simptomele care o caracterizează.

floare83


Simptome:

- creşterea în volum a sânilor
- sensibilitate crescută şi posibil durere la nivelul sânilor
- umflături la nivelul sânilor (noduli)

Diagnosticarea se face adesea prin anamneză şi examen clinic, iar în cazul în care există suspiciuni de ceva mai grav se cer şi investigaţii suplimentare.
După această introducere în sinonimele mastozei voi explica de ce am asociat mastoza cu afecţiunile ginecologice.
În perioada de creştere încep nişte transformări hormonale care transformă fetiţele în viitoare femei.
Hormonii îşi manifestă efectul prin creşterea sânilor, apariţia pilozităţii în zonele specifice şi apariţia ciclului menstrual.
În timpul ciclului menstrual valorile anumitor hormoni sunt variabile şi tocmai de aceea este posibil să apară unele dereglări de la o lună la alta, la unele persoane.
Tot datorită variaţiei valorilor hormonale pot să apară şi chisturile ovariene funcţionale, chisturi care sunt considerate afecţiuni ginecologice.
În perioada ovulaţiei (aproximativ ziua a 14-a) se constată o uşoară mărire în volum a sânilor şi o sensibilitate mai crescută la atingere.
La unele persoane pot să apară şi nişte mici noduli, care se retrag odată cu apariţia ciclului menstrual.
Aceste manifestări sunt fiziologice şi pot varia ca intensitate de la un ciclu menstrual la altul.
În cazul în care nodulii se menţin şi după apariţia menstrei putem vorbi despre o eventuală mastoză, dacă la următorul ciclu menstrual aceşti noduli nu se retrag.
Nodulii pot să fie prezenţi doar la un singur sân sau se pot regăsi la ambii sâni, însă nu este obligatoriu.
Aceşti noduli sunt uşor evidenţiabili la palparea manuală a sânului şi pot fi, unici sau multipli, mobili sau îşi pot modifica dimensiunile pe parcursul ciclului menstrual.
Majoritatea femeilor observă modificările caracteristice mastozei fibrochistice îna¬intea vârstei de 30 ani, când echilibrul hormonal suferă diferite modificări şi tinde să fluctueze mai mult decât înainte.

Un consult medical de specialitate este necesar dacă apar:
- dureri intense la nivelul sânului;
- durere la nivelul sânului asociată cu lipsa menstrei;
- edem şi roşeaţă cu febră sau fără febră;
- apariţia unei scurgeri la nivelul sfârcului;
- durere intensă apărută brusc, fără o cauză cunoscută şi care durează mai mult de 2 săptămâni;
- durere intensă şi persistentă localizată într-o anume zonă a sânului, în special dacă aceasta se regăseşte şi persistă doar în regiunea respectivă;
- nodul mamar care persistă după terminarea perioadei menstruale.

Majoritatea femeilor cu dureri la nivelul sânilor şi noduli mamari care apar şi dispar apoi pe parcursul ciclului menstrual sunt diagnosticate de medic ca având mastoză fibrochistică.
Această afecţiune este frecventă în rândul femeilor tinere şi nu are nici o legătură cu cancerul mamar.
În cazurile în care nu se poate face o legatură între manifestările apărute la nivelul sânilor şi menstră este recomandat un consult medical de specialitate cu efectuarea unui examen mamar complet.
Mastoza fibrochistică este o boală benignă şi nu necesită pentru diagnostic examinări complexe.
În cazul în care medicul suspectează o altă patologie asociată sau pentru o siguranţă mai mare a pacientei, medicul poate recomanda efectuarea unei ecografii mamare sau a unei mamografii.
În cazul femeilor care prezintă un sindrom premenstrual accentuat cu dureri abdominale, balonări, greaţă, cefalee şi iritabilitate, crescută până la agresivitate, s-a constatat un nivel modificat al prostaglandinelor.
Prostagalandinele sunt mediatorii chimici ai durerii şi nivelul lor se modifică în bolile inflamatorii şi dureroase, exact aşa cum este şi cazul mastozei.
Valorile hormonilor estrogen şi progesteron influenţează în mod direct ţesutul mamar şi tot aceşti hormoni influenţează activitatea ovarelor şi a uterului, ceea ce dovedeşte că mastoza se încadrează în afecţiunile ginecologice.
Pe lângă estrogen şi progesteron, prolactina, insulina şi hormonii tiroidieni au efect asupra ţesutului mamar.
Deoarece studiile statistice au căutat o corelaţie între cauze şi efecte s-a ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi şi cafeină creează un mediu propice pentru dereglările hormonale.
Ţinând cont de aceste sfaturi este cazul să vă spun că există tratamente cu produse naturale care pot să ajute în cazul mastozelor.

Schema terapeutică conţine produse HOFIGAL care pot să vă ajute să scăpaţi de mastoză.

Coenzima Q10 în ulei de cătină forte plus (60 mg) - 1 dimineaţa şi 1 la prânz, după mese.
Coenzima Q10 este o substanţă asemănătoare ca structură cu vitamina E şi are efect antioxidant, contribuind la contracararea efectelor radicalilor liberi. Aceşti radicali liberi se combină cu diverse substanţe din organism şi formează produşi de reacţie care blochează activitatea normală a unor mecanisme de reglare hormonală.

Mag-Anghinar - 2 dimineaţa, 2 prânz, 2 seara, în timpul mesei.
Magneziul are efect în reglarea valorilor prostaglandinelor. În momentul în care valoarea prostaglandinelor este modificată, senzaţia de durere şi inflamaţia sunt percepute de către receptorii durerii mult mai puternic.
Anghinarea, prin conţinutul în principii amare exercită un efect de stimulare asupra capacităţii de detoxifiere a ficatului şi în acelaşi timp are efect asupra metabolismului lipidic, contribuind la scăderea cantităţii de lipide (grăsimi).
La nivel hepatic se produce o detoxifiere şi o eliminare a surplusului de hormoni, în aşa fel încât balanţa hormonală să fie cât mai echilibrată.

Menolap - 2 dimineaţa şi 2 la prânz, după mese.
Menolap conţine extract de brusture, iar brusturele exercită un efect antioxidant şi detoxifiant atât la nivel hepatic cât şi la nivel renal. Prin acţiunea de la nivel renal se realizează şi o reglare a hormonului de stres, adrenalina.

Gemoderivatul din mlădiţe de mur - 1 monodoză, seara înainte de masă, în apă.
Gemoderivatul din mlădiţe de mur are efect reglator asupra valorilor hormonale ale progesteronului şi estrogenului. De asemenea, mai are şi un efect antiinflamator reducând mărimea nodulilor. Acţiunea antiinflamatoare se manifestă şi la nivel articular, fiind asociat şi în artroze.

Gemoderivatul din muguri de coacăz negru - 1 monodoză dimineaţa şi 1 monodoză la prânz, înainte de mese, în apă.
Gemoderivatul din muguri de coacăz negru exercită un efect antiiflamator general şi în acelaşi timp are acţiune de stimulare a sistemului imunitar. Un sistem imunitar bun are rolul de proteja organismul de eventualele transformari de la tumoră benignă, în tumoră malignă.

Hof.Imun - 1 dimineaţa, 2 prânz, 1 seara, după mese, timp de 6 săptămâni.
Hof.Imun are efect asupra sistemului imunitar contribuind la o mai bună apărare a organismului. Zincul din compoziţie este un catalizator pentru reacţiile enzimatice care reglează balanţa estrogen-testosteron, atât la femei cât şi la bărbaţi. Vitamina C are acţiune antioxidantă şi contribuie la protecţia fibrelor de colagen şi elastină în aşa fel încât ţesutul mamar să îşi păstreze elasticitatea.

Dr. SORIN MĂRGINEANU
Farm. Farmacon, Str. Colţei nr. 7
Sursa: http://www.revistahofigal.ro/articole/mastozele---i-unele-afec--iuni-ginecologice--remedierea-acestora-cu-ajutorul-produselor-naturale.html

 

Articole despre


Articole din Sanatate