facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Masajul

Sanatate


    Masajul este o procedura manuala sau mecanica, aplicata pe tegument si formatiunile subtegumentare, in scop terapeutic. Cuvantul deriva din arabul "mass" care inseamna a framanta.
    In decursul timpului s-a ajuns de la masaj empiric si de agrement, la criterii stiintifice de indicatii ale masajului, oferite de cunostintele anatomice, fiziologie si patologie ale medicinii moderne.
    Se stie astazi ce organ complex este pielea, cu formatiunile sale anexe. Pielea are o circulatie proprie, o inervatie bogata - este un organ receptor - si este sediul atator reflexe superficiale si profunde. In acest fel, masajul devine o valoroasa metoda terapeutica, pastrandu-si ca orice procedura medicala, indicatiile si contraindicatiile sale.

Practica curenta foloseste urmatoarele tehnici de masaj:

1. Netezirea este manevra de incepere a masajuluim prin care se pune in contact mana tehnicianului cu tegumentul bolnavului. Este cea mai usoara, cea mai blanda dintre toate tehnicile masajului. Dupa netezire se folosesc celelalte tehnici, din ce in ce mai solicitante pentru tegument, muschi, etc, intre ele intercalandu-se, obligatoriu netezirea. Se executa de obicei cu toate suprafata palmara, cu miscari usoare circulare, in directia fibrelor musculare si a inimii, sau alteori, cu varful degetelor, sau cu dosul mainilor.

2. Framantarea se poate face in mai multe feluri:

  • stoarcerea, manuala sau bimanuala: se modeleaza o plica mai voluminoasa din tegument si muschi, care se comprima segmentar, dar cursiv, lin; este indicata in special pentru membrele superioare si inferioare;
  • mangaluirea (sau masaj vartej) se executa cu ambele maini, in pozitie opusa una fata de alta
  • geluirea sau randeaua cea mare a tamplarului;
  • petrisajul este metoda ce se adreseaza formelor cu o mai bogata musculatura (coapse, brate, abdomen, etc.): se prind masele musculare cu ambele maini si se torsioneaza;
  • ciupirea: dupa nume, se intelege usor ca se folosesc pentru executare indexul, degetul mediu si policele; este tot un gen de petrisaj, dar efectuat cu doua-trei degete.
  • 3. Baterea se mai numeste si percutie si se aplica pe suprafete mai intinse (spate), executandu-se cu palma, cu marginea cubitala a mainilor sau cu dosul acestora. Uneori se pot folosi dosul acestora sau chiar pumnii.

    4. Frictiunea este o manevra de netezire, dar cu presiune, deplasand tegumentul si muschii atat cat permite laxitatea lor.

    5. Vibratia este o metoda care foloseste tremuraturile mainilor aplicate pe tegument, fara ca mana sa se desprinda de acesta. Adesea, acest masaj vibrator poate fi inlocuit cu vibratori mecanici.

    Important! Intre toate aceste manevre se intercaleaza netezirea.



    sursa: topsanatate.ro

    Articole despre


    Articole din Sanatate