facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Marea - matricea noastra universala

Sanatate


MAREA sau matricea noastra universala (cum o numea Yves Cousteau), constituie un important mijloc natural pentru intarirea sanatatii. Actiunea preponderent benefica a factorilor marini asupra corpului omenesc se exercita indeosebi  prin intermediul pielii, care sub influenta acestora devine mai rezistenta la infectii, fabrica mai multa cheratina, Vitamina D si histamina (substanta cu important rol metabolic). Stimulat in mod direct de aerul litoralului, aparatul respirator devine mai eficient, amplificandu-si capacitatea de ventilatie.


Terapia prin mare sau terapia albastra amelioreaza functionarea intregului organism. Se amplifica energiile pozitive ale structurii noastre somatice, se accelereaza metabolismul, se sporeste tonusul muscular si nervos, se intensifica hematopoieza si creste capacitatea noastra de adaptare la mediu.
Principalii agenti terapeutici sunt radiatiile solare, climatul litoralului, apa marii si plaja.

Folosirea radiatiilor solare pentru tratament (helioterapia), este recomandata pentru: TBC osteoarticular, TBC ganglionar, rahitism, afectiuni ortopedice, astm bronsic, bronsita cronica, obezitate, dureri articulare, boli ginecologice, boli de piele,  rinofaringite, rinosinuzite, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, paralizii, reumatism cronic, artrite.

Contraindicatii:

TBC pulmonar activ, hipertiroidie, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, renala si hepatica, nevroze, boli psihice, casexie (slabirea intregului organism), hipertensiune arteriala, sindroame excitatorii, astenii, oboseala accentuata, cancer.

Atentie! Expunerile prelungite la soare preced cancerul de piele, iar cand acesta se extinde la oasele subiacente poate fi fatal.


Climatul litoralului amelioreaza sanatatea noastra prin dilatarea vaselor de sange produsa de caldura, stimularea aparatului respirator exercitata de umiditatea crescuta si bogata in saruri minerale, imbunatatirea oxigenarii sangelui datorita presiunii atmosferice mari a zonei, efectul tonifiant al brizei locale, calmarea sistemului nervos realizata de radiatiile telurice bogate indeosebi in radon (prezent din belsug in structurile geologice litorale).

Apa marii se utilizeaza ca tratament (talasoterapie)  sub forma bailor terapeutice indicate in special in reumatism, astm bronsic, insuficienta tiroidiana si obezitate. Temperatura apei trebuie sa fie de cel putin 18 grade Celsius, iar dupa baia de mare este recomandat sa se faca baie de soare cel putin 10 minute. In alternanta cu baile marina pot fi folosite  si namolurile marine (cataplasme si impachetari) indicate in reumatism, boli ginecologice, sechele posttraumatice si neurologice, artroze, nevralgii si mialgii. Apa marii actioneaza asupra corpului nostru prin efectul tonifiant al sarurilor minerale, care se absorb prin intermediul pielii, cat si prin presiunea hidrostatica a valurilor care exercita un adevarat masaj al musculaturii.

Terapia cu nisipul plajei (psamoterapie) consta in invelirea corpului cu nisip, care exercita efecte asemanatoare cu cele ale radiatiilor solare prin caldura acumulata, cat si o excitatie mecanica tonifianta asupra pielii.

Atentie !
Nu va expuneti la soare in intervalul orar  11-16 deoarece radiatiile solare sunt extreme de puternice si exista  pericolul arsurilor sau chiar a aparitiei cancerului de piele.



sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Sanatate