facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Hrana vie sau hrana moarta?

Sanatate

Ce trebuie sa consumam: hrana vie sau hrana moarta?

De ce aceasta intrebare? Pentru ca intreaga lume sufera de o multime de boli. Cercetari recente au aratat ca exact calitatea nutrientilor cu care ne hranim determina calitatea vietii noastre. Stim cu totii ca motoarele merg bine sau prost in functie de calitatea combustibilului folosit. Cu toate acestea, putini dintre noi realizeaza ca tocmai calitatea alimentelor determina direct performantele noastre fizice, emotionale si mentale.

Hrana vie sau hrana moarta

O privire generala

Modul gresit de gandire in ceea ce priveste viata in general si hrana in particular este cauza generala a unor existente nefericite, adesea macinate de boli. Iata in acest sens cateva aspecte esentiale care trebuie remarcate:
  
- suntem fiinte biologice (nu tehnologice, fizice sau chimice); modul de hranire trebuie sa fie cel natural; 
- dieta noastra normala este cea frugivora;
- fructele vii, plantele suculente si semintele sunt alimentele care constituie dieta noastra naturala, normala, foarte delicioasa si sanatoasa; "hrana vie pentru oameni vii";
- folosirea focului pentru prepararea hranei este un act de distrugere care creeaza toxine; carnea, semintele si cerealele prajite sau coapte sunt cancerigene;
- toti nutrientii de care avem nevoie se gasesc in fructe, legume si seminte; nu este necesar sa omoram si sa mancam animale moarte (cadavre);
- un mar este incomensurabil mai hranitor decat orice aliment gatit la foc; alimentatia simpla nu este deloc plictisitoare ci ne elibereaza de biciul senzatiilor tari care oboseste organismul si-l inbatraneste prematur;
- corpul nostru stie singur cum sa se vindece de boli, noi trebuie doar sa ii permitem acest lucru prin hranirea cu sucuri integrale vii (de fructe sau legume) sau doar cu apa si sa ne odihnim (pentru a-i permite sa elimine toxinele acumulate);
- nu putem sa ne insanatosim daca continuam sa ne poluam corpul cu medicamente de origine chimica si cu "alimente" moarte;
- imensa majoritate a substantelor chimice din medicamente este o adevarata otrava pentru corp si nu determina insanatosire reala, ci doar forteaza organismul sa se comporte intr-un anume fel pentru ca simptomele bolii sa nu se mai manifeste vizibil (dar boala continua sa "lucreze" nevazuta);
- nu exista solutii instantanee sau scurtaturi pentru insanatosire; doar corpul insusi poate sa-si faca singur ordine in "ograda" sa, iar pentru asta are nevoie de o hrana curata, fara toxine, si de conditii propice;
- bolile nu sunt inevitabile; ne inbolnavim atunci cand continuam sa ne otravim cu toxine si stresam corpul si mintea;
- nimeni nu trebuie sa se teama sau sa intre in panica atunci cand se inbolnaveste; boala este modul natural si normal prin care corpul ne semnaleaza ca trebuie sa-l lasam sa elimine toxinele pana nu este prea tarziu;
- sanatatea perfecta si o viata fericita sunt drepturile noastre dobandite la nastere, si le putem asigura in fiecare zi printr-o hrana vie si fara toxine.

Beneficii evidente

Hrana vie confera o constanta stare generala de bine si euforie naturala printr-un aport de energie vie, o energie a vietii pura, nedistorsionata si curata. Somnul devine mai odihnitor si mai eficient, adica in putine ore de somn corpul se reface mai repede si mult mai bine. Hrana vie confera o atentie sporita in mod natural, ne-fortat si o gandire clara dublata de bun simt. Cei care adopta o dieta bazata pe hrana vie devin gradat mai activi si mai entuziasti in actiunile lor si capata o gandire pozitiva, o siguranta de sine din ce in ce mai mare. De asemenea, stresul si tensiunile vietii de zi cu zi isi diminueaza foarte mult efectele devenind foarte usor controlabile, iar imbolnavirile dispar aproape in totalitate.

Care e problema cu mancarea gatita?

Aproape toata lumea are carii dentare, vedere slaba care necesita ochelari, se inbolnaveste de gripa sau alte boli. Gatitul alimentelor este un proces care distruge hrana din momentul in care se foloseste caldura. Cu mult inainte de a apare arsura binecunoscuta, valorile hranitoare ale alimentului sunt distruse datorita incalzirii. Orice hrana vie devine moarta (definitiv) odata cu expunerea la caldura.

Proteinele incep sa se "stranga", sa se coaguleze sau sa se delamineze (isi pierd structura care le mentinea forma) asa cum se poate vedea de catre oricine care gateste branzeturi sau oua. La temperaturile obisnuite de gatire, ele sunt complet jefuite de orice nutrienti.

Proteinele gatite intra in putrefactie rapida (datorita bacteriilor) odata ajunse in tractul digestiv si dau nastere unor otravuri periculoase ca ptomaina, leucomaina, mercaptanii, amoniacul, sulfura de hidrogen, putrescina, cadaverina si multe altele. Toate acestea sunt absorbite in sange si cauzeaza numeroase boli.

Gatitul face ca hrana sa devina toxica. Toxicitatea este confirmata de dublarea (uneori triplarea) celulelor albe din sange imediat dupa ce incepe asimilarea hranei gatite. Celulele albe reprezinta unul dintre componentele sistemului imunitar si actioneaza pentru a izola toxinele, dar nu intotdeauna reusesc...

Sute de cercetari amintite in cartea "Dieta, nutritie si cancer" editata de Consiliul National de Cercetare al Academiei Nationale de stiinta din S.U.A. demonstreaza ca toate procesele de gatire ce folosesc incalzirea hranei genereaza rapid substante mutagene si cancerigene care ajung apoi in corpul uman.

Vitaminele sunt distruse cel mai usor de caldura. Mineralele isi pierd imediat contextul organic (viu) si se intorc in starea moarta, inactiva. Intr-o astfel de stare ele sunt inutilizabile de catre organism care le arunca ca pe niste deseuri inutile. Mineralele anorganice sunt foarte toxice. Iodul, de exemplu, este un nutrient esential, cu conditia ca sa fie intr-o forma biologica vie. In starea sa anorganica, chimic pura, afecteaza craniul si oasele. Fierul, in starea sa anorganica, cauzeaza hepatita si hemocromatoza.

Grasimile incalzite sunt periculoase pentru ca au in componenta lor acroleine, radicali liberi si alte substante mutagene si cancerigene, conform lucrarii amintite mai sus.

Hrana gatita nu numai ca necesita un timp mult mai indelungat de digestie (consumand astfel enorm din energia organismului), dar de multe ori este indigesta ca in cazul proteinelor incalzite. Mancarea gatita fermenteaza foarte repede si intra in putrefactie odata ajunsa in intestine, in timp ce hrana vie este aproape in totalitate absorbita inainte ca fermentii bacterieni sa inceapa procesul de putrefactie.

Aceasta a fost evidentiata de faptul ca omul care se hraneste cu mancare gatita are aproximativ 1 kg de bacterii intestinale, iar cel care foloseste exclusiv hrana vie are de cateva ori mai putine. Aproape 20% din fecalele celor hraniti cu alimente gatite reprezinta bacterii moarte, in timp ce hrana vie face ca acest procent sa fie uluitor de mic.

Daca fierbeti sau coaceti un cartof si-l puneti apoi alaturi de unul viu (intreg), acesta din urma va fi neschimbat cateva saptamani dupa care va incepe chiar sa incolteasca, in timp ce cartoful gatit va fermenta in doar doua zile. Asta va poate da o idee despre ceea ce se intampla cu mancarea gatita ajunsa in intestine unde timpul de doua zile necesar putrefactiei in aer liber este aici redus la numai doua ore.

Daca nu v-am convins pana acum despre ce se intampla in intestin cu mancarea gatita, nu-mi ramane decat sa va intreb sincer: ati vomitat vreodata? Hrana moarta aduce boala si apropie foarte mult momentul mortii.

Dar nu trebuie sa ma credeti pe cuvant! Daca sunteti interesati, puteti cumpara cativa soricei sau hamsteri si sa hraniti o parte din ei numai cu hrana vie, iar cealalta parte cu aceeasi hrana, dar gatita. Va dura numai cateva saptamani pana semnele vor deveni evidente, pentru ca oricine poate face diferenta intre un hamster mort si unul viu.

Dar mai bine, va puteti schimba dieta chiar din acest moment si sa folositi numai hrana vie. Veti vedea ca ceea ce ati citit aici devine realitate. Atentie insa la primele saptamani sau chiar luni, cand corpul va avea tendinta sa se descotorosesca foarte rapid de toate toxinele acumulate de-a lungul anilor, aparand astfel diverse simptome de boala aparenta si stari de disconfort.

Detoxifierea este importanta                                                                                                                    

Argila

Daca v-ati hotarat sa consumati numai hrana vie, este foarte important sa aveti in vedere ca de indata ce renuntati total la hrana gatita corpul are tendinta naturala sa inceapa un proces de detoxifiere. Cat dureaza acest proces? Depinde de cate toxine ati acumulat, depinde de ce fel de viata ati dus pana in acel moment.

Exista diverse manifestari care apar in acest proces de eliminare a toxinelor. Cel mai bine este sa va adresati unui nutritionist sau macar medicului de familie.

Printre cele mai intalnite manifestari se numara durerile de cap, greturi, stomac deranjat, acnee, mancarimi, miros urat al corpului. Aceste simptome dispar de obicei dupa o scurta perioada de timp. Daca acestea sunt prea violente, puteti face o trecere gradata, prin cresterea progresiva a procentului de hrana vie si scaderea corespunzatoare a partii de alimente gatite. Daca aceste simptome persista va trebui sa consultati un medic pentru ca, in acest caz, ele nu mai pot fi cauzate de detoxifiere.

Epilobium
Unii acuza o foame continua, care este insa cauzata psihologic. Specialistii in nutritie recomanda activitati ajutatoare: meditatia, relaxarea sau alte practici spirituale, dar mai ales luati masa intr-un cadru special, nestresant. Alimentele consumate in graba sau sub stres nu satisfac foamea fizica si nici pe cea psihologica. Dieta vie nu trebuie sa se limiteze la fructe si legume, ci adaugati cereale si seminte sau mieji. Laptele trebuie consumat numai crud (daca aveti incredere in furnizorul vostru). Consumati si hrana vie bogata in proteine si uleiuri, nu va limitati numai la fructe si legume.

De cele mai multe ori persista "nevoia" unor alimente nesanatoase. In locul dulciurilor, consumati cu incredere fructe uscate (caise, prune, curmale, smochine), fructe foarte dulci (mango, piersici) si banane, dar puteti folosi si miere (doar daca sunteti absolut sigur ca nu este contrafacuta din zahar). Pentru cei care simt nevoia unor alimente grase, se recomanda pasta de susan (tahini) in combinatie cu miere sau alte fructe. O buna masura pentru a pacali mintea care tot "cere" alimente nesanatoase este gandul "ce consecinte are consumul acestui aliment si cat de rau ma voi simti dupa aceea". Eventual va puteti face un jurnal in care sa scrieti ce fel de simptome aveti si cat de rau va simtiti cand consumati alimentul nesanatos. Amintiti-va ca sanatatea este mult mai importanta decat dogma. 

Detoxifiant
Pentru cei care totdeauna se plang de frig, acest simptom va dispare cu timpul pentru ca hrana vie aduce un aport de energie direct asimilabila de organism iar digestia sa nu consuma cantitati uriase de energie ca in cazul alimentelor gatite. Un asemenea simptom indica o secretie biliara insuficienta si o digestie greoaie. In acest caz nu se indica postul total. Exercitii fizice rapide (mers rapid) timp de minim 20 minute zilnic, sau masajul cu uleiuri vegetale nerafinate sunt doar cateva din metodele de remediere.

Cei care prefera condimentele pot folosi ghimbir, ardei iute, piper negru, chimen, coriandru, etc. Folosite cu grija si in mod corect vor rezolva problema. De asemenea, reducerea numarului de mese poate duce la cresterea focului digestiv pentru ca stomacul are timp sa se odihneasca intre mese.

Pentru a creste focul digestiv si a contribui astfel la mentinerea unei temperaturi normale a corpului pe cai armonioase, cea mai eficienta si mai naturala metoda este practica exercitiilor Hatha Yoga. Niciun exercitiu fizic conventional nu se compara ca eficienta cu Nauli Kriya sau cu alte exercitii (Agnisara Dhauti, Uddhiyana Bandha) sau posturi corporale yoga (cum ar fi postura paunului).

Oboseala cronica si slabiciunea sunt simptome de detoxifiere. Dar oare dormiti suficient? Sunteti foarte stresat? Aveti o activitate sexuala haotica si epuizanta? Toate acestea sunt factori care determina oboseala. Evaluati-va viata cat mai obiectiv si eliminati cauzele oboselii. Consumul continuu de zahar rafinat duce la o oboseala continua. Inlocuiti zaharul cu fructe dulci si suc de morcovi, iar in cazuri extreme consultati medicul.

In incheiere, cateva sfaturi pentru un succes deplin cu hrana vie. Evitati obsesiile, ura, frica, egoismul, pentru ca acestea sunt adevarate otravuri pentru minte si emotii. Cautati motive pozitive pentru trecerea la aceasta dieta. Cel mai bine este sa aveti o relatie emotional-mentala buna cu hrana vie. Veti fi rasplatiti inzecit!

sursa: Active Information Media
www.aim.active.ws 

Articole despre hrana vie, cruditati, verdeturi, raw