facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

HIRUDOTERAPIE

Alte terapii


Ati auzit de hirudoterapie?

Hirudoterapia, hirudoreflexoterapia (tratamentul cu ajutorul lipitorilor prin folosirea unor puncte reflexogene) este un mijloc terapeutic incercat de foarte mult timp. O lista scurta a afectiunilor in cazul carora este indicata hirudoterapia ar include : hipertensiune arteriala, cerebroscleroza, arterioscleroza, stenocardie, cardioscleroza postinfarct, tromboflebite, varice, hemoroizi, afectiuni ginecologice, afectiuni ale pielii, migrena, infertilitate, afectiuni oculare, prostata, parodontoza, nefrite, otite si altele. Adesea, chiar si in cele mai complicate cazuri, atunci cand bolnavul nu mai poate evita interventia chirurgicala, hirudoterapia poate invinge boala (varice, hemoroizi, tromboflebita).

In saliva lipitorilor exista 30 de substante active biologic.

Cercetarile stiintifice confirma actiunea terapeutica a hirudinului (substanta care se gaseste in saliva lipitorilor) asupra organismului uman. Pe langa hirudin, in saliva lipitorilor se mai gasesc inca 30 de substante active, care nu pot fi sintetizate sau create pe cale artificiala.

Medicina orientala a dovedit existenta pe piele a unor zone deosebite (puncte) care au o legatura bine exprimata cu organele interne. Capacitatea de a influenta de la suprafata pielii organele interne permite folosirea in scopuri terapeutice a unor tipuri diverse de reflexoterapie - acupunctura si, in aceeasi masura, hirudoreflexoterapia. Este vorba de combinarea a doua metode: acupunctura si hirudoterapia.

Astfel, se pune in actiune punctul reflexogen, prin intermediul unei influente mecanice (intepatura lipitorii), plus injectarea in sistemul sangvin a salivei lipitorii, care are proprietati terapeutice, imbunatateste metabolismul, normalizeaza fondul hormonal.
Lipitorile se folosesc si in ginecologie. Hirudoterapia are rezultate pozitive in cazul unor afectiuni cum sunt endometritele, inflamarea ovarelor, mastita, modificari degenerative ale ovarelor, sterilitate. Efectul terapeutic se observa destul de repede, durerile scad brusc, temperatura se normalizeaza, ciclul menstrual devine normal.

Ca mijloc profilactic in perioada postoperatorie, lipitorile sunt folosite si in chirurgie. Trebuie remarcat de asemenea ca hirudoterapia grabeste vindecarea cusaturilor postoperatorii, contribuie la dezinflamarea cicatricelor.

Lipitorile mai sunt folosite cu succes si in tratarea bolilor de piele: in diferite tipuri de dermatoze, in toxicodermie, impotriva eczemelor, in tuberculoza pielii (lupus), chiar si impotriva psoriazisului. ¥n cazul furunculilor, hirudoterapia este cea mai eficienta si cea mai lipsita de durere metoda de tratament. Umflaturile, inrosirile si durerile dispar a doua zi dupa aplicarea lipitorilor. Hirudoterapia se foloseste si in tratarea sistemului respirator, in obezitate, la bolile de plamani, in formele grele de astm bronsic si in multe altele.

De curand, hirudoterapia a devenit foarte populara si in stomatologie: in cazurile de parodontoza, de gingivita, nevralgii, stomatita.
Dupa examinarea obligatorie si determinarea starii in care se gaseste bolnavul, medicul stabileste numarul lipitorilor, zona si punctele in care sunt aplicate acestea (de exemplu, zonele in care se vad venele pe cap - in cazul hipertensiunii arteriale - sau alaturi de vena afectata -in cazurile de tromboza), dar si numarul sedintelor. Lipitorile se orienteaza singure si se adapteaza fiecarui organism. La unele persoane, sedinta poate dura 10-15 minute, la altele - cateva ore, totul depinde de gravitatea procesului si de evolutia bolii. Daca sangele contine virusi, microbi sau produse toxice, lipitorile incep sa scuipe un lichid care contine aceste substante daunatoare. Concentratia de toxine din sange dupa sedinta de hirudoterapie scade de zece ori. Acest fapt poate fi comparat cu procedura de hemodializa sau cu functionarea unui rinichi artificial.

Teama prezenta la foarte multe persoane inainte de sedinta dispare repede. Bariera psihologica este depasita deja dupa prima sedinta. Dupa terminarea ei, lipitorile fie sunt date pacientului, fie sunt ucise pentru a exclude din start posibilitatea de a contamina si pe altcineva cu infectia respectiva. Rana microscopica ramasa in urma lipitorii se vindeca foarte repede. Rezultate foarte bune sunt obtinute daca se combina hirudoterapia cu folosirea plantelor, a homeopatiei, a fizioterapiei.



sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Alte terapii