facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Hidroterapia: frumusete si sanatate cu ajutorul apei

Alte terapii

Efectele benefice ale hidroterapiei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Hipocrate recomanda imbaierea in ape minerale in scop terapeutic, egiptenii considerau ca apa le purifica spiritul, grecii amenajau centre de relaxare in apropierea raurilor, iar romanii si-au castigat renumele prin termele in care se rasfatau cu bai de aburi si masaje. Chiar si in Biblie apa este recunoscuta pentru valoare si folosirea simbolica in purificarea trupului si a mintii.
floare10

Utilizarea terapeutica si simbolica a apei dispare in timpul Evului Mediu pentru a reveni in atentia publicului in secolul XIX cand abatele Sebastian Kneipp pune bazele primului centru hidroterapeutic pe teritoriul Angliei.

Hidroterapia la salon

In zilele noastre, hidroterapia este un element cheie al saloanelor de spa, alaturi de masajele de relaxare, aromaterapie, fizioterapie si muzica ambientala. "Hidroterapia este, de fapt, un mix de terapii: o baie de abur, completata de vibromasaj si dusuri Vichy. Uleiurile esetiale, vitaminele, cromo si aromaterapia iti pun toate simturile la treaba", ne spune Anne Toth, director executiv Eden Spa.

Potrivit specialistului, printre beneficiile hidroterapiei se numara:
  • stimularea digestiei si a circulatiei sanguine;
  • intarirea sistemului imunitar;
  • detensionarea organismului;
  • calmarea durerilor;
  • impreuna cu alte terapii (impachetari corporale, masaj) ajuta la reducerea celulitei.

Specialistii recomanda 2-3 sedinte pe saptamana pentru a se obtine rezultate vizibile. In ceea ce priveste reducerea celulitei, concomitent cu aceste terapii se recomanda o alimentatie echilibrata si sanatoasa, precum si efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat.

Pentru anumite categorii de persoane, hidroterapia prezinta si contraindicatii, nefiind indicata celor care au boli de piele, tensiune arteriala mare sau oscilanta, cancer, infectii si inflamatii acute.

Baile terapeutice: beneficii

Baile terapeutice sunt una dintre formele de hidroterapie si se fac numai la recomandarea medicului. Acesta va stabili durata tratamentului sau combinarea acestor terapii cu altele.

In functie de temperatura pe care trebuie sa o aiba apa, baile terapeutice pot fi:  
     
  • reci (apa are sub 20 de grade Celsius) - nu trebuie sa dureze mai mult de un minut, pentru ca devin periculoase. Au un efect tonic asupra organismului;
  • racoroase (apa are temperatura cuprinsa intre 20-30 grade Celsius). La fel ca si cele reci, tonifica organismul;
  • calde (apa are 35-38 grade Celsius) - au efecte sedativ si imbunatatesc somnul, fiind recomandate persoanelor care au insomnii;
  • fierbinti (apa are peste 38 grade Celsius) - maresc temperatura corpului si sunt recomandate persoanelor care s-au expus la frig sau celor care prezinta senzatii specifice inceputului unei raceli: ameteli, dureri in tot corpul, senzatie persistenta de frig.
Baile cu plante si saruri: relaxare deplina

Mai multe plante sunt cunoscute pentru efectele lor linistitoare. Daca vrei sa te relaxezi dupa o zi istovitoare, poti pune, in cada cu apa calda, un saculet de panza cu un amestec de musetel, hamei, valeriana si lavanda. Timp de 30 de minute te poti relaxa in acest lichid parfumat.

Baile cu diverse saruri sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra afectiunilor sistemului nervos, cardiovascular sau ale pielii. Poti face o data la doua zile o baie cu diverse saruri (de exemplu, sare marina): se pun intr-un saculet de panza 250-300 g de sare in cada cu apa calda. O astfel de baie dureaza aproximativ 20 de minute.

Alte forme de hidroterapie

Exista mai multe forme de hidroterapie:
 
Impachetarile sunt folosite, in principal, ca o metoda pentru tratarea inflamatiilor locale si a febrei;
Compresele reci sunt folosite pentru revigorarea, tonifierea corpului, in probleme de circulatie si infectii respiratorii;
Dusurile sunt de mai multe feluri si se aplica pe diferite parti ale corpului, in functie de problemele de sanatate care se trateaza. Astfel, exista, dusuri pentru maini, pentru picioare, pentru piept, pentru fata, pentru spate etc.
Baile de abur (saunele) ajuta la eliminarea toxinelor din corp si au efect relaxant.

Hidroterapia: contraindicatii

Desi au numeroase beneficii pentru sanatate, exista si anumite contraindicatii in ceea ce priveste hidroterapia. De exemplu, diabeticii, persoanele care sufera de scleroza multipla, cele care au probleme cu tensiunea arteriala si femeile insarcinate trebuie sa evite baile si saunele fierbinti. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul copiilor. De aceea, daca doresti sa urmezi astfel de terapii si pentru a evita complicatiile ulterioare, adreseaza-te mai intai medicului. de Cristina Mazilu

sursa: topsanatate.ro

Articole despre apa, hidroterapie