Gandirea negativa dauneaza sanatatii
Sanatate
De mai bine de 50 de ani, comunitatea medicală a demonstrat rolul gândirii în vindecarea corpului.
Pacientii implicați în studii clinice cărora nu li se administrează nimic altceva decît pastile de zahăr, preparate saline injectabile sau sunt supuși unor false intervenții chirurgicale, dar cred că prin utilizarea acestor medicamente minune sau interventii chirurgicale miraculoase se vor simți mai bine, se simt mai bine de la 18 la 80% din timp. Acesta este ”efectul-placebo” sau miracolul minții.
În timp ce mulți sunt conștienți de aparent misteriosul efect placebo , mai puțini oameni știu despre geamănul nefast al acestuia ”efectul nocebo."
Cercetătorii, în urma studiilor efectuate, au ajuns la concluzia că ocombinație între gândirea pozitivă și grija medicului poate activa mecanismele naturale de autorefacere a organismului și astfel corpul este ajutat să se vindece singur.
Dar opusul gândirii pozitive este adevărat?
Dăunează gândirea negativă referitoare sau grija agresivă a medicilor sănătășii noastre?
Se pare că da.
GÂNDIREA NEGATIVĂ IȚI OTRĂVEȘTE CORPUL
Înter-un studiu efectuat de cercetătorii din SanDiego, care au examinat fișele de deces a aproximativ 30.000 de chinezi-americani și le-au comparat cu cele a peste 400.000 de albi, fișe selectate aleatoriu, ei au descoperit că, chinezii-americani și nu albii, mor semnificativ mai devreme decât în mod normal (cu aproape cinci ani mai repede) dacă au o combinație de boală și an al nașterii care, în astrologia și medicina chineză sunt considerate de rău augur.
Cercetatorii au descoperit faptul că, cu cât chinezii-americani sunt mai atașați de superstițiile tradiționale chinezești, cu atât ei mor mai devreme. Când au examinat informațiile, au ajuns la concluzia că reducerea speranței de viață nu a putut fi explicată de factorii genetici, de alegerile stilului de viata sau comportamentul pacienților, abilitatea medicilor, sau orice altă variabilă.
DE CE CHINEZII-AMERICANI MOR MAI TINERI?
Cercetatorii au ajuns la concluzia că, aceștia mor mai tineri nu pentru că au gene chineze, ci pentru că au gândire chineză. Ei cred că vor muri mai tineri, deoarece stelele le-au adus ghinion. Și convingerile lor negative s-au manifestat printr-o reducere a duratei de viață.
Nu este vorba doar de chinezii-americani ale căror temeri cu privire la sănatatea lor pot avea rezultate negative asupra sănătății.
Un studiu a aratat ca 79% din studenții la medicină acuză apariția simptomelor bolilor pe care le studiază.Ei devin paranoici și cred că se vor îmbolnăvi, corpurile lor cedează și se îmbolnăvesc.
Este de notorietate faptul că studenții în anul întâi la medicină, învîțând toată noaptea procese patologice care determină mii de boli, de la porfirie la febra dengue, la osteogeneza imperfectă până la narcolepsie, ăți consumă energia și se îmbolnăvesc.
De exemplu, le crește ritmul cardiac, și ceea ce citesc la capitolul despre aritmiile cardiace li se întâmplă chiar lor. Dupa un EKG, studenții la medicină, se auto-diagnostichează și concluzia suferă de tahicardie supraventriculară” și ani de zile sunt chinuiți de palpitații.
Medicii de la Clinica studențiască nu păreu deloc surprinși când aceștia reclamau o multitudine de simptome ciudate cu care s-au auto-diagnosticat. De-alungul anilor, atât medicii cât și cadrele samitare, au auzit astfel de lamentări din partea studenților la medicină.
De asemenea, aceste manifestări au fost denumite ". Sindromul studentului la medicină" sau „medicinită”.
VĂ PUTEȚI CONSIDERA BOLNAV
Fie că sunteți un chinez-american, un student la medicină, cineva ca Angelina Jolie, care ar fi putut fi "blestemat medical", cu un prognostic slab sau cu un risc ridicat de boli sau cu moartea, sau chiar dacă ești doar cineva a cărui subconștient este plin de convingerile limitative din copilărie că "eu sunt tipul bolnăvicios" sau "în familia mea au fost cazuri de cancer", concentrându-ți atenția pe boală a fost dovedit științific predispoziția către bolii. Cunoștințele excesive despre ceea ce se poate întâmpla rău cu corpul tău te poate afecta. Cu cât te concentrezi pe nenumăratele moduri în care corpul poate colapsa, cu atât mai probabil ești predispus la a experimenta simptome fizice.
În timp ce efectul placebo demonstreaza puterea gândirii pozitive, încredere, speranță și cultivarea grijii, efectul nocebo demonstrează efectele fiziologice ale gândirii negative, temei, anxietății, ceea ce Martin Seligman denumește "neputința erudiției."
Aceste emoții negative stimulează amigdala de la nivelul creierului limbic și aceasta trimite o alertă roșie care activează răspunsul la stress "luptă-sau-zbor".
După cum a fost descris de către cercetători, atunci când sistemul nervos este în faza de "luptă-sau-zbor," mecanisme de auto-reparare ale organismului nu funcționează în mod corespunzător și corpul este predispus la boli. Totul pentru că ai crezut că te-ai considerat bolnav.
CÂT TIMP CREDEȚI VEȚI TRĂI?
Prin schimbarea modului de a gândi iți poți schimba starea de sănătatea!
Ideile noastre despre longevitate influențează cât de mult vom trăi.
ATENȚIE : Cei care au trăit foarte mult au fost cei care au gândit că vor trăi foarte mult.
Dacă tu crezi că vei trăi 100 de ani, poți trăi 100 de ani, pentru că ceea ce crezi poate deveni realitate.
Nu sugerăm că gândirea pozitivă este singurul factor.
Evident, accidente se întâmplă, factorii genetici de risc influențează sănătatea noastră, și se întâmplă lucruri negative chiar și persoanelor cu gândire pozitivă.
Dar studiile arată că nu putem preveni întotdeauna ceea ce credem, mai ales nu putem preveni ceea ce ne produce teamă. În realitate, gândirea negativă, produce descărcări în corp de cortizol și adrenalina, substanțe dăunătoare, în timp ce gândirea pozitivă relaxează sistemul nostru nervos și permite vindecarea organismului.
TU EȘTI GARDIANUL MINȚII TALE
Nu ai lua o pastilă dintr-o sticlă cu un cap de mort pe ea, dar de fiecare dată când gândești negativ despre sănătatea ta, îți otrăvești corpul stimulând secreția de hormoni de stres care, dezactivează mecanismele naturale de autoreparare ale acestuia .
Ești gardianul minții tale și este responsabilitatea ta să protejezi ceea ce crezi.
Ce gândire alegi pentru corpul tău?
Sursa: http://www.mindbodygreen.com/0-9690/scientific-proof-that-negative-beliefs-harm-your-health.html