facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Fructele de sezon, remedii pentru sanatate

Fitoterapie

Rosii ca purpura, primele fructe ale verii au invadat gradinile si pietele. Dar ciresele si capsunile ne ofera cu mult mai mult decat gustul lor dulce si parfumat . Incarcate de soare si energie, ele sunt veritabile izvoare de sanatate si pavaza buna la boli. 
 
Ciresele

fructe5

Se cultiva de peste 2500 de ani si au fost aduse in Europa din Asia. Plinius cel Batran le-a dedicat un studiu aprofundat in care a descris 10 soiuri de cirese si unul de visine. Astazi, productia mondiala de cirese este de circa 1 300 000 000 de tone. In Romania sunt peste 4 000 000 de ciresi. Ciresele sunt bogate in vitaminele A, B1, C, acizi organici, pectine, saruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu si oligoelemente ca zinc, cupru, mangan si cobalt.

Datorita acestei complexe compozitii, ciresele au proprietati exceptionale depurative, remineralizante, energizante, antireumatismale si laxative.
 
In boli de nutritie precum obezitatea, in artrite, in litiaze biliare, afectiuni renale, colite de fermentatie este indicat sa se consume zilnic circa 1-2 kg cirese proaspete cat dureaza sezonul lor.
 
Sunt folosite de asemenea pentru prevenirea imbatranirii.

In hepatita este indicat consumul zilnic a 2-3 cani de suc de cirese pe stomacul gol.

Pentru curatirea organismului se indica o cura de 2-3 zile de cirese pe saptamana fara a manca altceva, aceasta inlesnind eliminarea toxinelor.
 
Utilizari externe:
- in caz de dureri de cap si migrene se fixeaza cu ajutorul unui plasture pulpa catorva cirese cu partea interna indreptata spre piele, in zonele dureroase (tample, ceafa, frunte). Acest tratament are efect si in cazul durerilor de cap produse de expunerea prelungita la soare.
- in caz de pete de piele produse de agenti chimici se freaca pielea cu miez de cireasa. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se folosesc numai ciresele din soiurile albe, care sunt foarte eficiente si in scoaterea petelor de pe piele cauzate de pigmentii vegetali (cei din fructele negre).
 
De la aceste minunate fructe putem folosi si coditele care, uscate si depozitate corespunzator, constituie un minunat remediu diuretic in afectiuni renale, in special colici, singur sau asociat cu alte plante cu proprietati diuretice (matase de porumb, coada calului etc). Se va folosi sub forma de pulbere administrata sublingual sau macerate la rece sau la cald.

Capsunile

capsuni

Cunoscute si consumate inca din preistorie, proprietatile lor curative au fost remarcate la inceputul secolului 11 cand calugarii capucini preparau din ele licori diuretice si astringente. Mai tarziu, in secolul al 17 lea, celebrul scriitor francez Fontenelle, care a trait 100 de ani, isi explica neobisnuita longevitate prin consumul masiv de capsuni. Doua secole mai tarziu, marele botanist Linee s-a vindecat de guta consumand dimineata si seara capsuni. Explicatia? Bogatia neobisnuita a acestor zemoase fructe in albumine, fier, fosfor, siliciu, iod, vitamine de grup B, vitamina C si levuloza, un glucid natural care se asimileaza usor fiindu-le permis si bolnavilor de diabet.

Calitatile energizante si depurative ale capsunilor sunt un indemn sa le consumam nu ca pe un desert inecat in frisca si zahar, ci ca aperitiv. Se pot manca, fara restrictii, intre 250-500 de grame pe zi

Continutul bogat in acid salicilic exercita o actiune remarcabila asupra ficatului si vezicii biliare.

Sarurile alcaline ii vindeca pe gutosi.

In anemie si in stari de convalescenta se recomanda consumarea din abundenta a capsunilor, eventual amestecate cu iaurt, smantana sau miere.

In gastroenterite cronice se recomanda o cura de o luna cu 300-500 g capsuni pe zi.

In caz de tumori benigne si maligne consumul de capsuni aduce un aport important de fier, magneziu, potasiu, sodiu si vitamina C, alaturi de siliciu, oligoelement care scade in cazul acestor afectiuni.

Se recomanda, de asemenea, cure cu capsuni proaspete, cate 1,5 kg pe zi, timp de 7-14 zile in cazuri de constipatie cronica, nefrite (boli inflamatorii renale), litiaza renala si hepatica, reumatism articular, guta, tuberculoza, varice, ateroscleroza.

In oxiuraza se indica consumul dimineata, pana la ora 12, a unui kilogram de capsuni, fara nimic altceva. Cura de eliminare a acestor paraziti dureaza 3-5 zile si se poate asocia cu tratament cu plante vermifuge (pelin, vetrice, cimbru).

In intoxicatii alcoolice si tabagice se bea zilnic cate un litru de suc de capsuni obtinut prin zdrobirea cu mixerul si filtrare prin tifon. Pentru efecte mai puternice si un gust mai placut sucul proaspat se amesteca cu miere de albine. Tratamentul dureaza minimum 2 saptamani si are efecte antitoxice, de regenerere si reintinerire a organismului. De asemenea, se pare ca influenteaza extrem de favorabil chimismul creierului, fiind de un real ajutor pentru depasirea dependentei.

Pofta buna si sanatate maxima!

sursa: ayurvedaromania.ro

Articole despre fructe