Dovleacul - un remediu natural valoros
Legume
Dovleacul - un aliment ce protejeaza de cancer, emfizem si complicatii diabetice
Dovlecii pe care-i consumam cu atata pofta toamna provin din specii salbatice originare din Guatemala si Mexic. Desi ei sunt cultivati aici de aproape 7000 de ani, l-a inceput au fost crescuti pentru semintele lor foarte hranitoare, primele soiuri avand putina pulpa sau o pulpa amara. Cu timpul cultivarea lor s-a raspandit in America si au aparut soiuri cu pulpa dulce si gustoasa, foarte bune pentru copt. Cristofor Columb a fost cel care a adus dovleacul din Lumea Noua in Europa.
Azi producatorii cei mai importanti de dovleac sunt China, Japonia, Romania, Turcia, Italia, Egipt si Argentina.
Dovleacul de copt, care se culege toamna, este fructul copt al oricarei specii de Cucurbita (in mod uzual folosindu-se C. maxima sau C. moschata). Exista multe varietati de dovleci, avand diverse forme si culori. Unii sunt utilizati alimentar, altii doar ornamental sau pentru diverse alte scopuri traditionale.
Dovleacul de copt are o coaja groasa care ii confera posibilitatea de a fi pastrat timp indelungat, unele tipuri rezistand chiar si 6 luni.
Putini stiu insa ca dovleacul este o sursa excelenta de vitamina A (sub forma de beta-caroten si alfa-caroten) precum si de alti carotenoizi (in special luteina si beta-criptoxantina), este o sursa foarte buna de vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan si folati si o sursa buna de acizi grasi omega-3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 si triptofan.
Astfel, 100 g de pulpa de dovleac asigura aproximativ 71% din necesarul zilnic de vitamina A. Asadar, mai ales pe timp de iarna, dovleacul poate fi o sursa excelenta de aceasta vitamina mai ales ca alte legume si fructe proaspete nu sunt atat de disponibile in aceasta perioada a anului. Studiile epidemiologice au aratat ca o dieta bogata in vitamina A si carotenoizi este asociata cu scaderea incidentei de cancer, ateroscleroza, cataracta si degenerare maculara si confera o protectie antioxidanta foarte eficienta.
Alimentatia bogata in vitamina A protejeaza de aparitia emfizemului pulmonar mai ales la fumatori sau la cei care sunt expusi la fumat pasiv, arata un studiu realizat la Kansas State University.
Beta-carotenul este un puternic antioxidant si antiinflamator motiv pentru care protejeaza fata de aparitia complicatiilor diabetului si chiar regleaza glicemia. Cercetarile recente chiar arata cum consumul de carotenoizi este invers proportional cu rezistenta la insulina si hiperglicemia.
Consumul de alimente bogate in beta-criptoxantina, un carotenoid de culoare portocaliu-rosu, care se gaseste in cantitati mari in dovleac, porumb, papaya, ardei grasi rosii, mandarine, portocale si piersici scade semnificativ riscul de cancer pulmonar, conform unui studiu publicat in septembrie 2003 in revista "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention" realizat pe 63257 de adulti in Shanghai, timp de 8 ani, perioada in care au fost diagnosticate 482 de cazuri noi de cancer de plamani. Persoanele cuprinse in acest studiu care au avut o alimentatie bogata in alimente ce contin beta-criptoxantina au avut un risc de a dezvolta cancer pulmonar cu 27% mai mic decat restul persoanelor cuprinse in studiu. Chiar si fumatorii care au consumat alimente ce contin beta-criptoxantina au avut un risc cu 37% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar decat fumatorii care au consumat alte alimente preponderent.
Dovleacul reduce si riscul de cancer de colon datorita pe de-o parte continutului bogat in fibre alimentare care protejeaza mucoasa colonului de actiunea carcinogenilor precum si datorita continutului crescut in vitamina A care ofera o buna protectie antioxidanta locala si generala.
Un articol publicat in 10 ianuarie 2003 in revista "Cancer Letters" arata ca cucurbitacinele prezente in diverse specii de cucurbitacee printre care se numara si dovleacul au actiune inhibitoare asupra cancerului de colon, cancerului de san, cancerului de plaman si cancerelor de sistem nervos central.
Aceste dovezi stiintifice ne invita sa consumam cat mai mult acest aliment, devenit traditional pentru toamna romaneasca.
Pofta buna si ... multa sanatate!
sursa: ayurvedaromania.ro