facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Dieta in litiaza oxalica

Sanatate

Litiaza renala sau "pietrele la rinichi", cum mai este cunoscuta popular, este o afectiune generata de acumularea de cristale solide (saruri insolubile ale diferitelor substante) la nivelul rinichilor si care in timp formeaza conglomerate, denumite popular "pietre". Aproximativ 75% -80% din pietrele la rinichi sunt formate din cristale de oxalati de calciu, restul fiind formate din acid uric, fosfat de calciu ori cristale de struvit.
natura43

Cum se formeaza litiaza oxalica?

Exista doua tipuri de oxalati: oxalatul de calciu si acidul oxalic. Oxalatul de calciu se formeaza prin legarea oxalatilor (preluati din alimente, in special de origine vegetala) de moleculele de calciu in stomac si intestin, iar cand acest lucru are loc, ei pot sa fie eliminati din corp prin scaun, fara sa patrunda in rinichi. Insa atunci cand oxalatii nu se leaga de calciu in intestine sau stomac, ei vor fi absorbiti la nivelul colonului si vor trece in rinichi, unde se vor lega de moleculele de calciu, formand astfel pietrele la rinichi.
Celalalt tip de oxalati, acidul oxalic (prezent atat in vegetale cat si la animale) in cantitati mici in organismul uman, poate produce boli ca: hiperoxaluria (prezenta de oxalati in urina), deficienta vitaminei B6, cardiomiopatie, probleme de ritm cardiac, litiaza renala, insa atunci cand este prezent in cantitati mari in corp (extrem de rar, dealtfel), poate produce chiar moartea datorita efectului sau puternic coroziv pe care il are in organism.

Cauzele aparitiei bolii

Ereditatea (prezenta bolii la membrii aceleiasi familii), boli grave ca: hiperparatiroidismul, rezectia intestinala, tulburari in digestia grasimilor, sunt doar unele din cauzele ce pot duce la aparitia litiazei renale oxalice.
Alte cauze precum alimentatia bogata in oxalati, sunt usor de inlaturat printr-o dieta adecvata si un regim de viata echilibrat.

Recomandari generale in caz de litiaza oxalica

- Aport hidric crescut - aproximativ 2-3 litri lichide pe zi, care poate creste in cazul in care persoana face efort fizic intens. Este important ca lichidele sa fie baute la intervale regulate pe toata durata zilei.
- Evitarea administrarii de vitamina C mai mult de 1g/zi (acest lucru a fost corelat cu cresterea incidentei bolii).
- Dieta scazuta in oxalati - desi o dieta scazuta in oxalati nu ofera certitudinea vindecarii bolii (intrucat cristalele de oxalati pot fi formate si in interiorul organismului), totusi este recomandata o dieta scazuta in oxalati, atat la persoanele ce prezinta cristale de oxalati renal si urinar cat si la cele suferind de litiaza renala oxalica in antetecente.

Recomandarile de dieta trebuie insotite intotdeauna de recomandari de tratament naturist cu plante medicinale, indicate de catre medicul fitoterapeut.

Dieta scazuta in oxalati: ce este indicat sa consumati

Bauturi: apa plata, ceaiuri si macerate din plantele indicate, suc de fructe: mere, struguri albi, lamai, lime, ananas.
Grasimi: uleiuri vegetale, unt, ghee (unt topit), maioneza.
Fructe: avocado, mere decojite, cirese, banane, struguri, lamai, lime, mango, pepeni, cantalup, nectarine, papaia, stafide.
Cereale: porumb, orez alb, paste fainoase.
Condimente: busuioc, mustar, oregano, cuisoare.
Leguminoase, nuci, seminte: linte, nuca de cocos.
Vegetale: varza alba, varza de Bruxelles, broccoli, fasole mung, morcovi, ciuperci, ceapa, usturoi, radacinoase (in general), anghinare, sparanghel, conopida, ridiche neagra.
Dulciuri: miere, zahar brun, gemuri ori dulceata.

Dieta bogata in oxalati: ce este bine sa evitati in dieta

Bauturi: bere, cafea, cicolata, cacao, ceai negru, cola, suc de fructe: portocale, merisor, grapefruit.
Lactate: nu sunt contraindicate.
Grasimi: nu sunt contraindicate.
Fructe: afine, coacaze, agrise, mure, smochine, curmale, zmeur, capsun, fragi, kiwi, coaja de lamaie sau portocala, grepfruit.
Cereale: paine integrala, paine graham, orez brun, faina integrala de ovaz, de grau.
Condimente: sare, scortisoara, piper, ghimbir.
Leguminoase, nuci, seminte: fasole, alune, migdale, nuci pecan, soia, nuci in general, seminte de susan.
Vegetale: sfecla, telina, pastarnac, patrunjel, cartofi, rosii, spanac, andive, salata verde, frunze de papadie, dovleac, ridichi rosii, castraveti.
Dulciuri: marmelada, zahar alb.

Concluzie: Desi dieta singura nu poate aduce vindecarea bolii, atunci cand este asociata cu alte forme de tratament natural (fitoterapie, apiterapie, ayurveda, cromoterapie), ea da rezultate foarte bune, deci consultatia la medicul fitoterapeut, este necesara si indicata.
sursa: terapieholistica.ro

Articole despre


Articole din Sanatate