Despre auxoni sau fermenti
Alimentatie si nutritie
Celula este un microunivers compus din cromozomi, gene, organite, mitocondrii, enzime, hormoni, aminoacizi etc. Dupa cum afirma Nicolae Catrina - prof. yoga - în cartea Din tainele alimentatiei lacto-vegetariene, în corp sunt peste 75000 de miliarde de celule. În fiecare celula se afla un nucleu ce contine cromozomi formati din gene - în gene este ADN-ul (esenta vietii). Tot ADN-ul strâns de la genele tuturor celor 75000 de miliarde de celule ar încapea într-o cutie cât un mic cub de gheata, dar daca aceste lanturi de ADN sunt puse cap la cap, se creeaza 130 miliarde de km. Pentru permeabilitatea celulara sunt necesare Ca si K.
Prof. Kolath, în cartea Valoarea integrala a hranei si importanta ei pentru cresterea si înlocuirea celulelor, considera ca exista anumite substante active care se gasesc în fructe, lapte, galbenus, fructe oleaginoase si care nu se gasesc în sucuri proaspete, pentru ca ramân în resturile de la presare, în unt, laptele smântânit, albusul de ou si în ulei. Rezulta ca alimentele integrale nu pot fi înlocuite cu parti ale acestora, chiar daca aceste parti mai contin substante vitale. Omul care se hraneste cu alimente integrale are saliva alcalina. Când saliva este acida, creste numarul cariilor dentare. Daca lipsesc mineralele din organele interne, rezerva o constituie oasele si de aici începe afectarea organelor locomotorii. El a demonstrat ca vitaminele (A, C, D, E, F, cu exceptia vitaminei B1) nu au eficacitate maxima decât în prezenta acestei grupe de substante active denumite auxoni sau fermenti. Efectul auxonilor este distrus la temperaturi mai mari de 160 º, dar pâinea integrala este valoroasa, deoarece interiorul pâinii la coacere este de 95 º , datorita evaporarii apei din ea. Cum fermentii se degradeaza de la 43 º , este necesar sa se consume 2-3 linguri/zi de cereale integrale crude, macinate înainte de consum, pentru ca sa nu se oxideze.
În anul 1940, savantul american Edward Howell, cerce tând enzimele în laborator, a descoperit ca ele sunt purtatoare ale vietii în orice organism viu (animale si plante). Enzimele din celulele corpului uman sunt aproape identice cu cele din celulele vegetale. Substantele necesare corpului sunt luate printr-un gen de atractie "magnetica" sau rezonanta din vegetalele consumate. Enzimele sunt distruse la o temperatura mai mare de 54 º C.
Exista 2 feluri de enzime:
1. endogame (fermenti). Sunt produse în glandele digestive si regleaza digestia (pepsina din sucul gastric, tripsina din sucul intestinal, ambele servind la scindarea proteinelor; ptialina din saliva descompune amidonul);
2. exogame. Regleaza restul, în special metabolismul în celule.
Vitaminele sunt substante ajutatoare ale enzimelor. Enzimele sunt introduse din exterior, prin alimente, ca si vitaminele. Ele contin scânteia vietii. O data ajunse în corp, au grija de dezvoltarea si înmultirea celulelor. În glande, ghideaza producerea hormonilor, în ficat, actioneaza ca niste chimisti, în rinichi si glandele epidermale se îngrijesc ca sângele sa fie bine curatat.
Din nefericire, dupa vârsta de 40 de ani, prezenta enzimelor se diminueaza, iar daca, din cauza alimentatiei incorecte, organismul nu primeste suficiente enzime pe cale alimentara, fluxul de energie scade si ne îngrasam. Dimpotriva, o alimentatie bazata pe cruditati ne va energiza corpul, ajutându-l sa arda cu eficienta grasimile. Cruditatile cele mai bogate în enzime sunt: germenii de grâu, laptele crud (iaurtul, laptele acru, zerul), galbenusul de ou, zarzavatul proaspat, embrionii de seminte obtinuti prin încoltire, fructele, legumele, sucurile de zarzavat.
La Seminarul managerial din toamna anului 1996 al firmei Zepter, au fost enumerate o serie de legume bogate în enzime. Astfel sunt: broccoli (33300 U.QR), varza rosie (13300), varza de Bruxelles (11000), salata cu frunze rosii creata (3030), conopida (2220), varza alba (1550), spanacul (1280), sparanghelul (1130), gulioarele (1130), ridichi de luna (1000), ceapa verde (1000), sfecla rosie - frunze si radacina (833), dovleacul, pepenele galben, bananele, caisele si piersicile, napii galbeni, ardeii rosii dulci, capsunile si tomatele, smochinele, ciupercile, fasolele boabe si pastaile, lastari de soia, loboda rosie si altele care contin sulforafan (substanta anticancerigena).
De curând, cercetatorii americani au descoperit ca afinele, capsunile, usturoiul si varza creata sunt fructele si legumele cele mai sanatoase care neutralizeaza efectul bacteriilor si virusilor, aparându-ne de cancer si calcifierea arterelor, ele continând mari cantitati de antioxidanti, substante biologice foarte active, care apara celulele de agresorii externi.
Noile substante identificate sunt de 5 ori mai eficiente decât vitaminele. Ministerul Agriculturii din SUA a întocmit o lista cu plantele care contin cea mai mare concentrare de antioxidanti. Pe primele locuri la fructe: afinele (47%), capsunile si fragii (15,4%), prunele (1,5%); la legume: usturoiul (19,4%), varza creata (17,7%), spanacul (12,6%).
Tot oamenii de stiinta americani, la începutul anului 1995, au facut experiente pe sobolani, înjectându-le celule canceroase, apoi unui lot i s-a injectat extract de usturoi. La acest lot, ritmul de crestere al tumorii a fost de 60 de ori mai mic decât la ceilalti. Actiunea anticanceroasa a usturoiului se datoreaza unor substante cu un continut bogat de ioni de sulf, substanta care se afla si în alte plante si care face parte din grupul numit fitomine. O trasatura comuna a acestor plante o constituie faptul ca ele au un gust amarui (de exemplu, limonina, care se afla în portocale), un miros intens sau o culoare intensa, sunt astringente si au calitatea de a îndeparta din jurul lor anumite insecte. Fitominele ajuta la:
• combaterea virusilor, bacteriilor si ciupercilor;
• apara organismul împotriva actiunii nocive a razelor ultraviolete si a deshidratarii;
• determina scaderea nivelului colesterolului din sânge, prevenind ateroscleroza;
• scad puterea de actiune a toxinelor aflate în organism;
• cresc rezistenta organismului fata de neoplasm;
• întârzie îmbatrânirea.
Exemple: fitomina din spanac împiedica slabirea vederii cauzata de vârsta, iar cea din boabele de soia influenteaza nivelul colesterolului din sânge si actioneaza împotriva îmbolnavirii de cancer, precum cancerul mamar.
Fitomine multe gasim în: soia, usturoi, ceapa, rosii (chiar si ketchup), varza, citrice, pepene galben, mazare, fasole, ceai negru si verde, spanac, morcovi, parza pekineza, mere, struguri, telina, conopida, vin rosu.
Usturoiul trebuie pisat înainte de consum pentru ca acest lucru activeaza fitominele. În locul storcatorului de legume si fructe, folositi mixerul sau blenderul în vederea obtinerii unei paste sau a unui nectar de fructe (aliment cu cele mai valoroase componente ale legumelor si fructelor, aflate în pulpa si pielita si cu cantitate maxima de fitomine). Sosul tomat poate fi îmbogatit prin adaugarea de morcov ras sau pulpa de caise. Folositi lapte de soia ca adaos la fulgi de porumb sau soia. Pentru detalii, cititi revista Noi, mai 1997. Tot în aceasta revista am gasit o descriere a melatoninei.
Melatonina este un hormon natural produs de catre o mica glanda aflata în partea superioara a scoartei cerebrale. Hormonul este secretat numai în timpul noptii, deoarece are legatura cu intensitatea luminii. Unii oameni de stiinta îl considera un elixir al tineretii. Producerea de melatonina scade la persoanele care fumeaza, consuma alcool, cofeina, medicamente antidepresive sau dorm cu lumina articiala aprinsa. Melatonina are actiune de protectie asupra celulelor din organism, fiind un antioxidant, ea ajuta la eliminarea din organism a produsilor toxici rezultati din arderi metabolice, întareste sistemul imunitar al organismului, întârzie dezvoltarea unor categorii de neoplasme. Deoarece nu se cunosc efectele secundare dupa administrare îndelungata, iar producerea ea scade cu vârsta (dupa 45 de ani este produsa în cantitati cu 50% mai mici decât la 20 de ani), se vor consuma doar alimente ce contin melatonina: fulgi de ovaz, porumb, orez, rosii, banane. Este utila si pentru cei care calatoresc si trebuie sa schimbe fusele orare.
Prof. Kolath, în cartea Valoarea integrala a hranei si importanta ei pentru cresterea si înlocuirea celulelor, considera ca exista anumite substante active care se gasesc în fructe, lapte, galbenus, fructe oleaginoase si care nu se gasesc în sucuri proaspete, pentru ca ramân în resturile de la presare, în unt, laptele smântânit, albusul de ou si în ulei. Rezulta ca alimentele integrale nu pot fi înlocuite cu parti ale acestora, chiar daca aceste parti mai contin substante vitale. Omul care se hraneste cu alimente integrale are saliva alcalina. Când saliva este acida, creste numarul cariilor dentare. Daca lipsesc mineralele din organele interne, rezerva o constituie oasele si de aici începe afectarea organelor locomotorii. El a demonstrat ca vitaminele (A, C, D, E, F, cu exceptia vitaminei B1) nu au eficacitate maxima decât în prezenta acestei grupe de substante active denumite auxoni sau fermenti. Efectul auxonilor este distrus la temperaturi mai mari de 160 º, dar pâinea integrala este valoroasa, deoarece interiorul pâinii la coacere este de 95 º , datorita evaporarii apei din ea. Cum fermentii se degradeaza de la 43 º , este necesar sa se consume 2-3 linguri/zi de cereale integrale crude, macinate înainte de consum, pentru ca sa nu se oxideze.
În anul 1940, savantul american Edward Howell, cerce tând enzimele în laborator, a descoperit ca ele sunt purtatoare ale vietii în orice organism viu (animale si plante). Enzimele din celulele corpului uman sunt aproape identice cu cele din celulele vegetale. Substantele necesare corpului sunt luate printr-un gen de atractie "magnetica" sau rezonanta din vegetalele consumate. Enzimele sunt distruse la o temperatura mai mare de 54 º C.
Exista 2 feluri de enzime:
1. endogame (fermenti). Sunt produse în glandele digestive si regleaza digestia (pepsina din sucul gastric, tripsina din sucul intestinal, ambele servind la scindarea proteinelor; ptialina din saliva descompune amidonul);
2. exogame. Regleaza restul, în special metabolismul în celule.
Vitaminele sunt substante ajutatoare ale enzimelor. Enzimele sunt introduse din exterior, prin alimente, ca si vitaminele. Ele contin scânteia vietii. O data ajunse în corp, au grija de dezvoltarea si înmultirea celulelor. În glande, ghideaza producerea hormonilor, în ficat, actioneaza ca niste chimisti, în rinichi si glandele epidermale se îngrijesc ca sângele sa fie bine curatat.
Din nefericire, dupa vârsta de 40 de ani, prezenta enzimelor se diminueaza, iar daca, din cauza alimentatiei incorecte, organismul nu primeste suficiente enzime pe cale alimentara, fluxul de energie scade si ne îngrasam. Dimpotriva, o alimentatie bazata pe cruditati ne va energiza corpul, ajutându-l sa arda cu eficienta grasimile. Cruditatile cele mai bogate în enzime sunt: germenii de grâu, laptele crud (iaurtul, laptele acru, zerul), galbenusul de ou, zarzavatul proaspat, embrionii de seminte obtinuti prin încoltire, fructele, legumele, sucurile de zarzavat.
La Seminarul managerial din toamna anului 1996 al firmei Zepter, au fost enumerate o serie de legume bogate în enzime. Astfel sunt: broccoli (33300 U.QR), varza rosie (13300), varza de Bruxelles (11000), salata cu frunze rosii creata (3030), conopida (2220), varza alba (1550), spanacul (1280), sparanghelul (1130), gulioarele (1130), ridichi de luna (1000), ceapa verde (1000), sfecla rosie - frunze si radacina (833), dovleacul, pepenele galben, bananele, caisele si piersicile, napii galbeni, ardeii rosii dulci, capsunile si tomatele, smochinele, ciupercile, fasolele boabe si pastaile, lastari de soia, loboda rosie si altele care contin sulforafan (substanta anticancerigena).
De curând, cercetatorii americani au descoperit ca afinele, capsunile, usturoiul si varza creata sunt fructele si legumele cele mai sanatoase care neutralizeaza efectul bacteriilor si virusilor, aparându-ne de cancer si calcifierea arterelor, ele continând mari cantitati de antioxidanti, substante biologice foarte active, care apara celulele de agresorii externi.
Noile substante identificate sunt de 5 ori mai eficiente decât vitaminele. Ministerul Agriculturii din SUA a întocmit o lista cu plantele care contin cea mai mare concentrare de antioxidanti. Pe primele locuri la fructe: afinele (47%), capsunile si fragii (15,4%), prunele (1,5%); la legume: usturoiul (19,4%), varza creata (17,7%), spanacul (12,6%).
Tot oamenii de stiinta americani, la începutul anului 1995, au facut experiente pe sobolani, înjectându-le celule canceroase, apoi unui lot i s-a injectat extract de usturoi. La acest lot, ritmul de crestere al tumorii a fost de 60 de ori mai mic decât la ceilalti. Actiunea anticanceroasa a usturoiului se datoreaza unor substante cu un continut bogat de ioni de sulf, substanta care se afla si în alte plante si care face parte din grupul numit fitomine. O trasatura comuna a acestor plante o constituie faptul ca ele au un gust amarui (de exemplu, limonina, care se afla în portocale), un miros intens sau o culoare intensa, sunt astringente si au calitatea de a îndeparta din jurul lor anumite insecte. Fitominele ajuta la:
• combaterea virusilor, bacteriilor si ciupercilor;
• apara organismul împotriva actiunii nocive a razelor ultraviolete si a deshidratarii;
• determina scaderea nivelului colesterolului din sânge, prevenind ateroscleroza;
• scad puterea de actiune a toxinelor aflate în organism;
• cresc rezistenta organismului fata de neoplasm;
• întârzie îmbatrânirea.
Exemple: fitomina din spanac împiedica slabirea vederii cauzata de vârsta, iar cea din boabele de soia influenteaza nivelul colesterolului din sânge si actioneaza împotriva îmbolnavirii de cancer, precum cancerul mamar.
Fitomine multe gasim în: soia, usturoi, ceapa, rosii (chiar si ketchup), varza, citrice, pepene galben, mazare, fasole, ceai negru si verde, spanac, morcovi, parza pekineza, mere, struguri, telina, conopida, vin rosu.
Usturoiul trebuie pisat înainte de consum pentru ca acest lucru activeaza fitominele. În locul storcatorului de legume si fructe, folositi mixerul sau blenderul în vederea obtinerii unei paste sau a unui nectar de fructe (aliment cu cele mai valoroase componente ale legumelor si fructelor, aflate în pulpa si pielita si cu cantitate maxima de fitomine). Sosul tomat poate fi îmbogatit prin adaugarea de morcov ras sau pulpa de caise. Folositi lapte de soia ca adaos la fulgi de porumb sau soia. Pentru detalii, cititi revista Noi, mai 1997. Tot în aceasta revista am gasit o descriere a melatoninei.
Melatonina este un hormon natural produs de catre o mica glanda aflata în partea superioara a scoartei cerebrale. Hormonul este secretat numai în timpul noptii, deoarece are legatura cu intensitatea luminii. Unii oameni de stiinta îl considera un elixir al tineretii. Producerea de melatonina scade la persoanele care fumeaza, consuma alcool, cofeina, medicamente antidepresive sau dorm cu lumina articiala aprinsa. Melatonina are actiune de protectie asupra celulelor din organism, fiind un antioxidant, ea ajuta la eliminarea din organism a produsilor toxici rezultati din arderi metabolice, întareste sistemul imunitar al organismului, întârzie dezvoltarea unor categorii de neoplasme. Deoarece nu se cunosc efectele secundare dupa administrare îndelungata, iar producerea ea scade cu vârsta (dupa 45 de ani este produsa în cantitati cu 50% mai mici decât la 20 de ani), se vor consuma doar alimente ce contin melatonina: fulgi de ovaz, porumb, orez, rosii, banane. Este utila si pentru cei care calatoresc si trebuie sa schimbe fusele orare.
sursa: valeriupopa.3x.ro