De ce e vinul rosu bun pentru inima?
Sanatate
Profesionistii din domeniul sanatatii au recunoscut beneficiile nutritive si de sanatate ale vinului de ani, chiar secole. Hipocrate recomanda vinuri specifice pentru a scapa de febra, ca diuretice, pentru a dezinfecta ranile sau ca suplimente alimentare in jurul anului 450 i.Hr. S-au scris multe carti despre proprietatile curative ale vinului inca din anul 1410 d.Hr. multe studii din intreaga lume au concluzionat ca majoritatea persoanelor sanatoase care beau vin regulat si cu moderatie traiesc mai mult. Timp de secole, vinul a fost considerat mai mult un remediu decat o toxina. In America, timp de o generatie, in special cea de dupa anii prohibitiei, potentialele beneficii aduse sanatatii de catre vin au fost negate. Dar, in 1991, proprietatile medicinale ale vinului au fost recunoscute in momentul in care Paradoxul francez a fost dezvaluit public, urmand o cercetare amanuntita a dietei oamenilor din sudul Frantei. S-a descoperit ca acestia aveau o rata mult mai mica a bolilor de inima comparativ cu populatia din America, chiar in ciuda consumului de mari proportii a mancarurilor grase. Din acel moment, mai mult de 3000 de studii au aparut in intreaga lume, in special in America, si au furnizat probe conform carora vinul are efecte pozitive asupra sanatatii.
Beneficiile consumului de vin
Multe studii medicale au demonstrat beneficiile multiple ale consumului moderat si regulat de vin, printre care se numara riscul scazut de atacuri, tumori colorectale, unele tipuri de cancer si chiar banala raceala. Un studiu intreprins la Harvard a indicat ca vinul rosu, consumat moderat, este foarte bun in mentinerea sanatatii inimii. Efectul de protectie cardiaca a fost atribuit antioxidantilor care se gasesc in pielita si semintele strugurilor rosii. Cercetatorii cred ca antioxidantii, numiti flavonoide, reduc riscul bolilor cardiace coronare. Alte studii au aratat ca, in cantitati moderate, consumul de vin rosu poate sa inhibe dezvoltarea tumorala in anumite tipuri de cancer si poate ajuta in tratamentul unor boli precum Alzheimer si Parkinson. Cabernet Sauvignon are cea mai mare concentrare de flavonoide, dupa cum au demonstrat cercetatorii de la Universitatea din California. Cu cat vinul este mai dulce, cu atat cantitatea de flavonoide este mai redusa. Vinurile rosii seci sunt cea mai buna alegere pentru o explozie de flavonoide.
S-a mai demonstrat si faptul ca sucul de struguri sau vinul rosu non alcoolic contine acelasi tip de antioxidant ca si vinul rosu. Cu toate acestea, sucul de struguri nu scade nivelul colesterolului LDL (colesterolul negativ), in comparatie cu vinul rosu. Flavonoidele cresc nivelul colesterolului HDL (colesterolul pozitiv) si previn formarea cheagurilor de sange, formarea placilor in artere si reduc stricarea vaselor de sange cauzate de depozitele de grasime. Este foarte important de mentionat ca acest consum de vin ar trebui limitat la doua serviri pe zi in cazul barbatilor, si la o singura servire pe zi in cazul femeilor, in vederea culegerii a maximum de beneficii. Consumul cantitatilor moderate de vin ar trebui limitat doar la persoanele fara probleme de sanatate. Persoanele cu probleme medicale si sociale, inrautatite de consumul de alcool, nu ar trebui sa consume alcool deloc.
Din moment ce dovezile arata clar ca vinul rosu este benefic sanatatii, propun sa toastam in sanatatea dumneavoastra!
Sanatate!
sursa: topsanatate.ro