facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cum puteti depasi crizele de sciatica

Ayurveda

Ce este, de fapt, sciatica? Este o inflamaţie sau compresie a unui nerv la nivelul coloanei vertebrale, cu simptomele-i bine cunoscute: durere, furnicături, parestezii (amorţeli) etc.

sudoratie

Deblocarea acestui nerv, atunci când este vorba de compresie, o poate face un osteopraxist, folosind anumite proceduri speciale. Inflamaţiile se pot rezolva cu tratamente specifice.
În condiţii casnice, câte ceva puteţi face şi singuri, sau poate ajutaţi de cineva.

Aşadar:

• Începeţi prin realizarea sistematică a unor masaje folosind un unguent sau ulei încălzitor, care să stimuleze circulaţia sanguină la nivel local. Cele mai recomandate sunt uleiurile de muştar sau de ricin, procesate cu plante picante (ardei iute, hrean, cuişoare, scorţişoară, făină de muştar, piper, ghimbir). Dacă procesarea vi se pare prea complicată, puteţi alege unguentul de ardei iute, însă efectele vor fi mai diminuate.

• După circa 15 minute de masaj, continuaţi cu cel puţin una din următoarele proceduri de sudoraţie locală:

- Aplicaţi cataplasme cu plante medicinale: făină de muştar, pulbere de scorţişoară, hrean ras. Nu menţineţi cataplasmele pe piele mai mult de 10 minute. Dacă aveţi pielea sensibilă, folosiţi aceste plante în amestec cu făină de in, în proporţii egale.

- Faceţi băi de şezut cu apă fierbinte, la temperatura maxim suportabilă, în care adăugaţi 1 kg de sare grunjoasă, o lingură dintr-un amestec de plante picante (eventual cele menţionate mai sus) şi câteva picături de uleiuri esenţiale: ienupăr, busuioc, rozmarin.

- Faceţi băi de aburi (ca alternativă la băile de şezut), în apa folosită pentru producerea aburilor, însă, trebuind să adăugaţi aceleaşi remedii.

- Pe timpul nopţii, folosiţi o pernă electrică pentru încălzirea spatelui.

În afara acestor remedii, medicina indiană mai recomandă şi un regim alimentar specific, alcătuit în principal din supe calde şi onctuoase (unsuroase). Onctuozitatea se obţine fie prin adăugarea de unt clarifiat încă de la începutul gătirii, fie prin adăugarea unui ulei presat la rece la final (după ce supa a fiert suficient şi aţi stins focul).

Totodată, aceeaşi medicină indiană mai recomandă şi procedeul numit Kati Basti precum şi realizarea clismelor cu ulei. Acestea au un puternic efect emolient, fiind binevenit pentru reducerea inflamaţiei. În plus, clismele cu ulei au rolul de a elimina tendinţa de constipaţie, aceasta fiind considerată în Ayurveda unul dintre factorii agravanţi ai sciaticii.

În timpul zilei, urmăriţi să vă îmbrăcaţi astfel încât zona spatelui să fie bine protejată împotriva frigului, să nu staţi în vânt sau în curenţi de aer, evitaţi frigul în zona picioarelor şi, de asemenea, evitaţi să vă aşezaţi pe ceva rece.

Gheara diavolului administrată intern este un bun antiinflamator al nervului sciatic.
Sursa: http://indianherbal.ro

Articole despre sciatica, nervul sciatic, inflamatie


Articole din Ayurveda