Cruditatile, izvor de sanatate
Alimentatie si nutritie
Alimentatia cu cruditati are avantajul ca neutralizeaza excesul de acizi ai alimentelor preparate fizic si chimic. Ele fac sa scada depozitele de grasimi din organism, care favorizeaza aparitia multor boli.

Zarzavaturile consumate crude, ca si fructele, semintele ( de grau, in, mei, floarea-soarelui), samburele de nuca, dovleac, drojdia de bere, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline, uleiul de in, toate contin enzimele celulare necesare vietii, care sunt distruse prin fierberea in prepararea alimentelor.
Nicio celula, vegetala sau animala, nu-si poate desfasura activitatea fara aceste enzime.
Cruditatile cele mai bogate in enzime sunt : germenii de grau, laptele crud, galbenusul de ou, zarzavaturile fragede, sucurile de zarzavaturi, fructele.
Prin fierberea alimentelor, enzimele sunt distruse, iar distrugerea lor duce la o scadere a sarurilor minerale din organism, mai ales a fosforului, calciului, potasiului si fierului. Alimentale fierte produc o cantitate mare de acizi si substante reziduale care favorizeaza intoxicatia sangelui si a organelor.
Zarzavaturile fierte in apa sunt foarte depreciate: varza pierde 60 % din valoarea ei. In afara de enzime, prin fierbere, se distrug si vitaminele, mai ales vitamina C, iar sarurile minerale se elimina prin aburi si apa in fierbere. Deasemeni proteinele isi pierd 2/3 din valoarea lor nutritiva.
Cele mai mari prejudici pentru sanatatea noastra se aduc atunci cand consumam alimente prajite in uleiuri sau grasimi, care vor determina depuneri de colesterol pe peretii vaselor de sange.
Sangele omului contine 20 % acizi si 80% substante alcaline. Instalarea unei hiperaciditati sangvine determina aparitia bolilor. Acidul uric este cel mai reprezentativ dintre surplusii de acizi din organism. Unii acizi calcifiaza tesuturile, fac sa se depuna grasimi pe peretii arterelor si in alte organe, iar altii se depun sub forma de cristale in articulatii si muschi. Surplusul de acizi din sange duce la o carenta a calciului, care este folosit in organism pentru a neutraliza acesti acizi.
Alimentele acidifiante sunt: carnea, grasimea animala, grasimea vegetala, painea alba, cozonacul, zaharul, sarea de bucatarie, fructele acre si toate dulciurile.
Alimentele care se transforma 100 % in baze sunt: zarzavaturile, verdeturile, ceapa, cartofii, germenii de grau. Fac exceptie pastaile si leguminoasele.
Laptele, ca si sangele, are acelasi procentaj de acizi si baze, de aceea este socotit un aliment neutru, la fel ca bananele, pepenii, rosiile si merele coapte.
Tineti minte, suntem ceea ce mancam !