Cimbrul - beneficii si modalitati de folosire
Fitoterapie
Inca din cele mai vechi timpuri, cimbrul a fost folosit pentru calitatile sale culinare. Este o planta aromatica delicata, cu o aroma puternica. Tocmai datorita proprietatilor sale aromatice, cimbrul a fost apreciat de catre vechii greci, care il foloseau in temple. Chiar si vechii egipteni foloseau cimbrul pentru imbalsamare. Cimbrul era si un simbol al curajului.
Cimbrul are si o serie de beneficii pentru sanatate, ajutand la vindecare a numeroase afectiuni. Este cunoscut pentru faptul ca stimuleaza menstruatia si previne pierderea sarcinilor. De altfel, cimbrul ajuta la detoxifierea tuturor organelor din organism.
Consumat in locul cafelei de dimineata, ceaiul de cimbru are un efect extrem de benefic pentru intreg organismul: confera o stare de bine, protejeaza stomacul si reduce tusea.
Beneficiile cimbrului
Cimbrul este un remediu natural foarte eficient pentru probleme stomacale, congestii ale plamanilor, tuse si raceala. Este folosit pentru a trata visele urate la copii. Este folosit insa si pentru reumatism, atrofii musculare, scleroza sau paralizie. Are proprietati antiseptice si dezinfectante, prevenind infectiile.
Iata mai jos sase modalitati prin care cimbrul poate fi folosit:
Perna cu ierburi. Perna cu ierburi se realizeaza din plante uscate de musetel, cimbru si coada soricelului si se foloseste pentru a trata nevralgiile faciale. In plus, zilnic se consuma doua cani de ceai de cimbru. Perna cu ierburi poate fi folosita si pentru tratarea durerilor, iar inainte de utilizare se poate incalzi in cuptorul cu microunde, dupa care este asezata in zonele cu probleme, pentru a reduce disconfortul. Aceasta perna cu ierburi aromatice este buna si pentru tratarea contuziilor si inflamatiilor.
Ceai de cimbru. Pentru realizarea acestui ceai, funzele de cimbru se lasa la infuzat in apa fierbinte, timp de 5 minute. In acest ceai se poate adauga si miere si zeama de lamaie.
Ceaiul de cimbru este un remediu natural foarte eficient pentru tratarea problemelor respiratorii, precum tuse, astm sau mucus in plamani. Pentru efecte maxime, este bine ca acest ceai sa fie consumat de 4-5 ori pe zi.
Persoanele care sufera de pneumonie trebuie sa il consume la fiecare ora.
Ceaiul de cimbru este un remediu si pentru alcoolism. In acest caz, se consuma cate o lingura de ceai la fiecare 15 minute. In acest fel, ceaiul cauzeaza greata, voma, diaree, urinare si transpiratie. Apetitul alimentar este stimulat, iar pacientul trebuie sa consume mai multe lichide (apa in acest caz). Aceasta procedura trebuie repetata de cateva ori.
Ceaiul de cimbru este benefic si pentru persoanele care sufera de epilepsie, doua cani pe zi fiind suficiente, in cure de 2-3 saptamani. Cura se reia dupa 10 zile de pauza.
Tinctura de cimbru. Pentru prepararea tincturii de cimbru se umple o sticla cu plante uscate sau proaspete de cimbru, peste care se toarna alcool pur. Se lasa la macerat timp de 14 zile, de preferat intr-un loc luminos.
Tinctura de cimbru este benefica pentru intarirea sistemului imunitar, in special al copiilor aflati in perioada de dezvoltare. Tinctura este eficienta si pentru persoanele care sufera de scleroza.
Baie cu cimbru. 200 de grame de cimbru se adauga in apa calda din cada. Acest remediu este potrivit pentru persoanele care sufera de oboseala cronica sau depresie. Baia cu cimbru ofera beneficii imediate si stimuleaza si somnul.
Sirop de cimbru. Intr-un borcan se adauga straturi alternative de cimbru si zahar, dupa care se lasa la soare timp de trei saptamani. Dupa aceste trei saptamani, lichidul obtinut se scurge si se combina cu putina apa. Se incalzeste usor, dupa care poate fi folosit.
Siropul de cimbru este folosit in special pentru tratarea gripelor si racelilor, ameliorand simptomele neplacute.
Siropul se administreaza inainte de masa.
Ulei de cimbru. Un borcan sau o sticla se umplu cu frunze de cimbru si ulei de masline. Acest amestec se lasa la macerat, la soare, timp de 14 zile, dupa care uleiul se scurge. Frunzele de cimbru se arunca, iar uleiul se depoziteaza intr-un loc racoros.
Uleiul de cimbru este folosit pentru imbunatatirea memoriei si puterii de concentrare. Poate fi folosit si pentru migrene, bronsite si alte probleme respiratorii.
Sursa: ronatura.ro