Cimbru de cultura
Condimente
Grecii, etruscii si egiptenii ardeau cimbrul pe altarele zeilor pentru parfumul imbatator al acestei plante iar romanii il foloseau in cosmetica si la pregatirea apei de baie.
Inca din antichitate, despre cimbru se spune ca este mai ales repezit, infierbantat si aprins. Stimuleaza fluxul diuretic si ciclul lunar, accelereaza avorturile, iar la o nastere normala grabeste iesirea pruncului din trupul mamei. Bautura preparata din el curata partile interne ale organismului.
In Grecia antica, cimbrul era un ingredient indispensabil in alimentatia tinerilor razboinici, carora - se spunea - le amplifica increderea in sine si curajul. De altfel, cei mai multi cercetatori spun ca denumirea stiintifica a cimbrului "Thymus" vine de la grecescul "thymos", care inseamna curaj. Medicii greci si apoi cei ai evului mediu foloseau cimbrul pentru pacientii slabiti fizic si psihic, pentru efectele sale tonice si revigorante. De altfel, cimbrul are o actiune demonstrata de imbunatatire a circulatiei cerebrale, iar studiile au aratat ca are o certa actiune de favorizare sau chiar de inducere a unor stari de atentie, vigilenta, concentrare mentala.
In medicina macrobiotica se recomanda consumul de cimbru pentru amplificarea capacitatii de control a emotiilor si pentru intarirea "imunitatii" la stresul psihic.
Multe condimente folosite in bucatarie au si numeroase proprietati curative, iar cimbrul se numara printre ele. Din frunzele si florile plantei, prin distilare, se obtine uleiul esential benefic pentru tratarea multor afectiuni, informeaza organicfacts.net.
Are proprietati antispasmodice si poate fi folosit atat pentru tratarea afectiunilor respiratorii cat si pentru cele digestive, in epilepsie, atacuri de panica sau dureri abdominale.
Administrat la recomandarea medicilor, uleiul esential de cimbru combate eficient durerile reumatice, elibereaza caile circulatorii si ajuta la eiminarea toxinelor din organism.
Este un bun antiseptic, deci poti pune cimbru pe rana pentru ca ea se va vindeca in doar cateva ore. Are si rol antibiotic, in cazul infectiilor pulmonare.