facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cerentel

Condimente

Cerentelul infloreste din luna mai pana toamna si are florile alcatuite din 5 petale de culoare galben-intens, sustinute de o codita lunga. De la cerentel se recolteaza rizomii (Rizoma Get) fie primavara, in luna martie, fie toamna in lunile septembrie, octombrie.
cerentel1

Din frunzele plantei, culese primavara cand inca sunt fragede, se poate face salata de verdeturi ce are, printre altele un continut mare de vitamina C.

Cerentelul este unul dintre cele mai vechi condimente si medicament.

După medicina ajurvedică din India, cerentelul vindecă corpul si întăreşte sufletul. Conform tradiţiilor, încălzeşte pe cei glaciali, trişti sau timizi, inbunătăteste memoria, agereste simţurile. In Italia medievală, cerentelul a fost dăruitorul fericirii vârstnicilor, pentru că - susţineau - a mărit potenta sexuală. Cerentelul este folosit, in primul rând pentru combaterea tulburărilor digestive - cum este gastrita uşoară, balonările, greturile - aproape pe toate meridianele lumii. Are efect de impulsionare a digestiei si de inbunătătire a apetitului.

Rădăcina de cerenţel este un calmant cu efecte remarcabile. În plus, planta are proprietăţi antiseptice, antidiareice şi antihemoragice şi reglează fluxul menstrual. Din două linguriţe de rădăcină de cerenţel şi o cană cu apă se prepară un decoct care se fierbe timp de cinci minute. Ceaiul se bea dimineaţa, pe stomacul gol, neîndulcit.

Articole despre


Articole din Condimente