facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Cerealele germinate

Sanatate


    Cerealele germinate au facut parte din terapia naturista din vremuri imemoriale. Ele sunt privite si acum ca leacuri ale renasterii organismului, ale revitalizarii sale. Pe buna dreptate, desigur. Pentru ca, prin germinare, in urma unui proces inca insuficient cunoscut, sporeste uimitor de mult continutul substantelor active din cereale. De pilda, daca un bob de grau neincoltit are in compozitie aproximativ 423 mg de fosfor, 133 mg de magneziu si 45 mg de calciu, acelasi bob dupa germinare contine de 2.2 ori mai mult fosfor, de 2.6 ori mai mult magneziu si de 1.6 ori mai mult calciu.

    Pentru preparare se spala mai intai cerealele si se pun la inmuiat timp de aproximativ 24 de ore, intr-un vas cu apa calda. Se scot apoi, se clatesc, se asaza pe un platou de faianta, sticla, lemn sau lut (in nici un caz metal) si se acopera cu o bucata de tifon umeda. Vom avea grija sa umezim zilnic tifonul, pentru a mentine umiditatea necesara incoltirii. Cand germenul ajunge la 1-2 milimetrii ( in general dupa 3-4 zile vara si 5-6 zile iarna) cerealele se pot consuma.

Sa retinem ca cerealele incoltite nu se pastreaza. Vom prepara deci zilnic cantitatea necesara pentru consum. In acest scop vom pune 3-5 platouri cu cereale inmuiate la germinat, la interval de 24 de ore unul de altul, pentru a avea zilnic cantitatea necesara tratamentului.

GRAUL

    Graul germinat este un adevarat ou vegetal. El contine aproape toate elementele necesare bunei functionari a organismului : amidon, minerale, lecitina, vitamine, enzime, proteine, acizi nucleici, fibre, glucide, lipide.

Este indicat, indeosebi, in demineralizari, anemie, astenie fizica si intelectuala, hipotensiune arteriala, rahitism, tuberculoza, sarcina, alaptare, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, impotenta sexuala, fragiditate, colite, balonari, constipatie, nevroze, boli metabolice (obezitate, dislipidemie, diabet zaharat etc.) boli hepatice (steatoza hepatica, ciroza, hepatite, etc.), intoxicatii diverse, tumori benigne si unele forme de cancer (de colon, de stomac, al uterului si al prostatei).

Contraindicatii: hipertensiune arteriala marcata.

Se administraza la adulti 4-6 linguri, iar la copii 2-3 linguri de boabe incoltite crude, de 3 ori pe zi, la mesele principale, timp de 1-3 saptamani. Poate fi folosit si fiert in apa sau lapte, consumandu-se atat boabele cat si zeama.

PORUMBUL

    Si porumbul germinat este o sursa importanta de substante active. El contine, indeosebi, vitamine (B si E), lecitina, minerale (calciu, fosfor, fier, etc.), proteine, acizi nucleici, fibre, enzime, glucide si lipide.
    Ca actiune terapeutica, porumbul germinat, ca de altfel si cel negerminat, se opune cresterii colesterolului in sange, regleaza secretiile tiroidei si asigura buna functionare a organelor genitale.
Este indicat in ateroscleroza, avitaminoze, nevroze, obezitate, displidemii, constipatii, intoxicatii, afectiuni ale aparatului respirator si tulburari sexuale.
Se administreaza la fel ca graul germinat.

ORZUL

    Orzul incoltit, ca de altfel si cel neincoltit, contine in principal hordelina (un alcaloid cu proprietati tonice pentru sistemul nervos), maltina (o enzima), acizi nucleici, fibre, amidon si minerale (fosfor, calciu, fier, potasiu si magneziu).
Are o actiune terapeutica emolienta, stimulenta a sistemului nervos, tonicardiaca, favorizanta a secretiei biliare, astringenta si vasoconstrictoare.

Este indicat intern, in afectiuni pulmonare (tuberculoza, emfizem pulmonar, cancer pulmonar, etc.), demineralizari, afectiuni digestive (colita, enterite, enterocolite, dizenterie, etc.), afectiuni urinare si renale (cistite, uretrite, pielite, etc.), atonie gastrica si intestinala, hipotensiune arteriala si insuficienta cardiaca. Extern, se foloseste in unele afectiuni dermatologice (contuzii, entorse, intepaturi, plagi infectate, etc.).

Contraindicatii: hipertensiune arteriala.

Se administreaza, in uz intern, 1-3 lingurite de tinctura 10% de 3 ori pe zi, cu 20-30 de minute inaintea meselor principale. Se poate consuma si fiert in apa sau lapte, dupa aceleasi reguli ca graul germinat. In uz extern, se aplica sub forma de cataplasme din boabe fierte si strivite.

OVAZUL

Ovazul germinat si cel negerminat contin, mai ales, minerale (potasiu, calciu, iod, magneziu, fosfor, sodiu si fier), hidrati de carbon, lecitina, acizi nucleici, fibre, enzime, un hormon asemanator foliculinei si vitamine (B, D si PP).

Actiunea terapeutica a ovazului germinat, cat si a celui negerminat se bazeaza pe proprietatile sale diuretice, hipogliceminante, antiazotemice (reduce acidul uric si ureea din sange), antiastmatice si stimulente ale functiei sexuale feminine.

Este indicat in astenie fizica si intelectuala, insuficienta tiroidiana si paratiroidiana, azotemie, diabet zaharat, afectiuni renale, astm bronsic, frigiditate, sterilitate feminina si nevroze.

Se administreaza 1-3 lingurite de tinctura 10% de 3 ori pe zi, cu 20-30 de minute inaintea meselor principale. Se poate folosi si fiert in apa sau lapte dupa aceleasi reguli ca la graul germinat.

Pe timpul curei cu cereale germinate este recomandat sa fie eliminate din alimentatie grasimile animaliere, carnea animaliera, ouale, branzeturile fermentate si conservele. Se vor consuma mai mult ca de obicei sucuri de fructe si legume si ceaiuri medicinale.

sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Sanatate