Ce pret platim pentru mancarea nesanatoasa vs. mancarea sanatoasa
Documentare
Sănătatea este cea pe care o câștigăm, dacă mâncăm sănătos, și o pierdem dacă mâncăm nesănătos, iar sănătatea nu are preț, de cele mai multe ori când ne pierdem sănătatea e prea târziu și ajungem să cheltuim mult prea mulți bani la medici și căutându-ne care este boala noastră, spune nutriționistul Maria Varga. Vezi câteva comparații de prețuri între mâncarea nesănătoasă și mâncarea sănătoasă, făcute de nutriționistul Maria Varga.
"Referitor la cât ne costă să mâncăm sănătos, dacă facem un calcul, ne ajunge aproximativ egal cu mâncarea nesănătoasă, în unele zile mai puțin, în altele poate mai mult, dar, pe total, în ansamblu, mâncarea nesănătoasă costă egal cu mâncarea sănătoasă. Am pregătit aici câteva idei de alimente des folosite în alimentația noastră a românilor."
"Aș începe cu alimentul de bază – bineînțeles, pâinea. Toată lumea mănâncă pâine, dimineața, la prânz, seara, șapte zile pe săptămână, cu unele excepții, sunt unii care poate nu mănâncă la o masă pâine sau la două mese, dar este alimentul cel mai des folosit. Și fiind cel mai des folosit, trebuie să fie de cea mai bună calitate. Avem alternativa unei pâini sănătoasă – de exemplu, aceasta e făcută din făină de secară, integrală, este făcută cu maia și costă undeva la 3,5 lei. Același gramaj de pâine, dar o pâine albă, costă sub 2 lei. Dintr-o pâine integrală mâncăm două-trei felii și ne săturăm, dintr-o pâine albă mâncăm de două-trei ori mai mult. Normal că tragem linie, în final ajungem la (concluzia – n.r.) mult mai mulți bani cheltuim pe pâinea albă decât am cheltui pe o pâine sănătoasă și efectele secundare ale consumului de pâine albă, care se numește calorii goale, se vor vedea în timp, îmbolnăvindu-ne."
"O altă alternativă la pâine ar fi lipia, care și ea poate să fie făcută tot din făină graham, făină integrală, de aceea are și culoarea aceasta, și este și sățioasă, pentru că tot ce are este integral, are fibre, și de aceea ne satură mult mai repede. Pe lângă aceasta, tot ce este integral, tot ce vine din făină integrală, vine și cu vitamine, minerale, ceea ce făina albă nu are."
"Un alt aliment de bază este, bineînțes, uleiul. Marea majoritate a gospodinelor prăjesc și folosesc foarte mult ulei de floarea-soarelui. Alternativa sănătoasă ar fi un ulei de măsline. Prețul este de 5-6 lei un ulei de floarea-soarelui, iar acesta, pe puțin, 35 de lei. Dar uleiul nu se folosește la prăjit, în general, la gătit nu se folosește și atunci ajungem să folosim mult mai rar ulei. Un ulei de măsline ar trebui să ne ajungă vreo două luni de zile, poate trei luni, pe când un ulei de floarea-soarelui îl terminăm, poate, și într-o săptămână. Normal că dacă stăm să calculăm, în final, ajungem la același preț, dar sănătatea pe care ne-o dă un ulei presat la rece, care conține acizii grași esențiali corpului, pe care uleiul de floarea-soarelui nu-i conține, pentru că este superrafinat, este incomparabil."
"Să luăm alt aliment, de exemplu, cacaua. Marea majoritate a copiilor și a adulților sunt înnebuniți după cacao și chiar dependenți, pentru că dependență, dar o alternativă foarte sănătoasă și mult mai ieftină este pudra de roșcove, care arată ca și cacaua și are același gust și costă 6 lei și ceva, până în 7 lei, comparativ cu 15 lei, cel puțin, cât costă o cacao. Să nu mai punem la socoteală faptul că marea majoritate a pudrei de cacao din comerț conține și zahăr, nu este doar cacao simplă."
"Putem să vorbim despre ciocolată. O ciocolată obișnuită cu lapte, fără să dăm nume, costă în jur de 4 lei. Putem să mâncăm o tabletă întreagă fără să ne oprească nimic pentru că nu ne asigură sațietatea, dar în momentul în care mâncăm o ciocolată minimum 75% cacao, care are antioxidanți mulți, aceea costă 4 lei, maximum 5 lei, și putem să mâncăm vreo două pătrățele, trei, pe când o ciocolată întreagă câte calorii are?"
"O altă alternativă ar, de exemplu, la micul dejun, doi langoși, putem să-i mâncăm ca nimic. Două sute de grame se duc așa, 2 lei costă, nici nu-i mult, dar nici nu ne satură prea tare, dar știm că am mâncat și zicem, OK, ne oprim la doi langoși. Dar am putea să mâncăm, în schimb, niște covrigi din făină integrală și tărâțe, care costă vreo 3 lei și ceva, o sută de grame, cât un langoș, și de obicei nu poți să mănânci toată punga o dată, mănânci jumătate, poate chiar o mănânci pe toată, clar, ești plin, ești sătul, decât un langoș nu te satură."
"Pastele! Din nou, paste integrale, exact cum am spus mai devreme legat de făină. Făina albă nu mai are vitamine, minerale, are doar foarte mult amidon și amidonul ne îngrașă, crește glicemia brusc, multe-multe efecte secundare. În schimb, pastele integrale sunt făcute din făină integrală, nu putem să mâncăm așa de multe. Ca și preț, da, într-adevăr, costă dublu față de pastele din făina albă, dar mâncăm mult mai puțin și, în final, dacă plătim un lei, doi lei la o masă, sănătatea este de neprețuit."
"Semințele – cine nu stă la meci să mănânce semințe și nici nu-și dă seama cum dă gata o pungă. Iar marea majoritate a semințelor sunt prăjite și sărate. Normal că sarea în exces dăunează vaselor de sânge, rinichilor, duce la edeme, ulterior ne îngrășăm, conțin și multă grăsime. Alternativa ar fi semințele de floarea soarelui, care sunt neprăjite, nesărate, sunt gata decojite și costă doar cu un leu mai mult. Leul ăsta este neprețuit. Dacă e să mergem să luăm medicamente, ne costă mult mai mult decât un leu."
"O salată de spanac, frunze de andive – foarte bune pentru ficat, pentru vezica biliară, roșii cherry, în total, vreo 4,5 lei. Ar fi aproximativ vreo 6-7 felii de mușchi, dacă stăm să le mâncăm, din câteva înghițituri, după aceea ne ne dăm seama că nu ne-a ajuns, am mai vrea, de ce? Carnea nu conține fibre, nu se umflă, stomacul a primit așa o porție mică de mâncare și mai dorește. Dacă am mânca o salată, salata are foarte multe fibre. Câtă lume poate să mănânce toată farfuria asta de salată la o masă? Ăsta este un mod prin care noi ne putem sătura, în loc să băgăm mai multă carne în noi sau mai multe brânzeturi, care iarăși nu au fibre, mâncăm mai multă salată."
"Și, bineînțeles, fructele sunt foarte importante să le includem în fiecare zi. Ne costă 2,39 lei kilogramul de portocale – nu trebuie să mâncăm un kilogram pe zi, dar o jumătate de kilogram poate mâncăm. Deci dăm, să zicem, 2 lei pe fructe și mai mâncăm un măr, două mere, cât vine, 3 lei? Fructele merită. Marea majoritate a pacienților mei nu aveau fructe în meniu, în dieta lor zilnică înainte de a veni aici, dar ulterior au învățat să le includă și fructele aduc vitamine, minerale, fibre, sănătate!"
"Pentru cei care vin și spun "mănânc la micul dejun un iaurt cu un corn ieftin, mănânc la prânz o mâncare de varză cu carne și la cină poate mai mănânc un sendvici cu mușchi" și zic "eu cheltuiesc puțini bani" versus mâncare sănătoasă, dar ei mănâncă foarte mult între mese și oamenii nu-și dau seama, beau Cola, mănâncă chipsuri, diferite semințe, covrigei sau orice altceva, pe acelea nu le sesizează și nu le calculează, mănâncă niște pătrățele de ciocolată, dacă nu o ciocolată întreagă și ajunge să coste toată mâncarea aceasta nesănătoasă, toate gustările acestea între 10 și 20 de lei pe zi, dar noi nu-i calculăm, noi avem impresia că mâncarea nesănătoasă, cea tradițională românească, este ieftină. Da, este adevărat, dar noi, ca să ne asigurăm toți nutrienții, ar trebui să mâncăm mult mai mult și, neasigurându-i pe toți, ajungem să mâncăm mâncăruri nesănătoase pentru că ne cere corpul nostru, el tot ne cere, că are nevoie, dar nu știe să ne spună că avem nevoie de vitamina B, dă-mi, te rog, niște cereale integrale, el spune dă-mi de mâncare și, atunci, ce-i dăm? Un pahar de Cola, douăzeci și ceva de pliculețe de zahăr, niște ciocolată și suntem într-un cerc vicios de dependență a mâncării din care nu mai putem să ieșim. În momentul în care ieșim din această dependență și mâncăm sănătos, ne dăm seama că, cu adevărat, este mai ieftin să mâncăm sănătos, dar pe termen lung, nu dintr-o dată, când n-ai nimic în cămară și în frigider. Da, la început cheltuiești mulți bani, dar ulterior merită!"