Brandon Bays - Alimentatia excesiva si emotiile
Spiritualitate
Dependentele sunt un mijloc de autodistrugere care ascunde de multe ori în spate o problema emoţionala profunda cu care nu dorim sa ne confruntam.
În societatea occidentala, noi suntem învaţaţi sa privim în faţa doar COMPORTAMENTUL DE SUPRAFAŢA generat de o dependenţa (cum ar fi alimentaţia excesiva, consumul de alcool sau de droguri, cumparaturile obsesive, furtul din magazine, jocurile de noroc etc.), fara sa încercam vreodata sa descoperim CAUZA PROFUNDA care se ascunde în spatele acestuia! Spre exemplu, o persoana care are probleme cu greutatea corporala încearca sa şi-o ţina sub control prin schimbarea dietei alimentare sau prin adoptarea unui program de exerciţii fizice. Ea încearca astfel sa îşi schimbe comportamentul, dar nu sta sa se întrebe: „Ce anume ma determina sa manânc în exces”?
Cel mai adesea, oamenii nu au succes cu noile lor diete alimentare decât pentru o perioada scurta de timp, dupa care încep sa se îngraşe din nou. De ce? Deoarece ei nu au încercat sa rezolve cauza profunda care a stat la baza comportamentului lor. Aceasta continua sa acţioneze nestingherita în ei. Nu de puţine ori, în timpul seminarelor noastre, diferite persoane din sala ridica mâna şi spun: „Eu nu am o problema emoţionala. Singura mea problema este ca nu ma pot opri din mâncat”. Ori de câte ori aud aceste cuvinte, îmi pun întrebarea ce se ascunde în spatele lor; ce problema are persoana în cauza, dar refuza sa o priveasca în faţa. Aceasta nu-şi da seama ca înainte de a se îngraşa a avut o problema pe care a îngropat-o în subconştient, refuzând sa se confrunte cu ea.
Noi auzim de multe ori în jur expresia: „mâncare pentru alinare”, dar nu ne întrebam ce emoţie sau ce problema încearca sa aline hrana pe care o consumam. Aceasta hrana ne amorţeşte capacitatea de a simţi. Foarte puţini oameni pot spune ca manânca într-adevar pentru ca le este foame. De aceea, la seminarele noastre, eu îi invit adeseori pe participanţi sa încerce urmatorul experiment. Le spun: „închideţi ochii… Acum amintiţi-va un moment recent în care aţi mâncat ceva fara sa va fie cu adevarat foame. În continuare, amintiţi-va ce s-a întâmplat cu câteva momente înainte de a simţi, impulsul de a mânca… (aştept apoi ca participanţii sa îşi conştientizeze acest impuls)… Bun, deplasaţi-va acum şi mai mult în timp, cu câteva secunde înainte de apariţia respectivului impuls… Ce aţi simţit cu adevarat chiar înainte de a simţi nevoia sa consumaţi un aliment?”.
Nu-mi este deloc greu sa descopar expresia uimita de pe feţele celor mai mulţi dintre participanţi atunci când aceştia descopera ce au simţit chiar înainte de a li se face subit „foame”. Cel mai adesea, este vorba de un sentiment de gol interior, de singuratate, de disperare sau de anxietate copleşitoare. De regula, este vorba de o emoţie extrem de puternica şi foarte profunda. De îndata ce aceasta începe sa le „dea târcoale”, oamenii se reped la frigider şi încearca sa o evite, astfel încât sa uite din nou de ea.”
(extras din cartea “Calatoria”, scrisa de Brandon Bays, autoarea procesului de vindecare emotionala cu acelasi nume)
Iti propunem un moment de sinceritate fata de tine insuti/ insati. Ia-ti cateva momente si raspunde-ti in scris la intrebarile urmatoare:
- In ce masura te-ai regasit in randurile de mai sus?
- Ce alte obiceiuri nesanatoase sau autodistructive te impiedica sa fii asa cum iti doresti sa fii sau sa traiesti viata pe care ti-o doresti?
- Care sunt emotiile care se ascund in spatele obiceiuri?
- Cum ai fi tu si cum ar fi viata ta daca te-ai putea elibera de toate aceste emotii?
www.thejourney-romania.ro.