facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Bioculinaria - Mirodenii si Leguminoase, Sanatate si Savoare

Documentare



Mirodeniile sunt ingrediente care folosesc la o aromatizare buna a preparatelor culinare, intensifica gustul unor mancaruri. Au efect terapeutic mai ales digestiv. Au fost folosite in istorie ca moneda de schimb.

Condimente specifice in Romania: patrunjel, telina, cimbru, busuioc, dafin, coriandru, vegeta.
bioculinaria1

Au o cantitate mare de antioxidanti si imbunatatesc digestia. La soia, de exemplu, avem nevoie de mirodenii deoarece ea singura este fada.
Toate leguminoasele trebuie inmuiate in prealabil deoarece isi micsoreaza astfel timpul de fierbere. Leguminoasele contin factori care produc balonarea, dar unii din ei sunt eliminate prin schimbarea apei de la inmuiere. Al doilea factor ar fi nutrienti deranjanti pentru organism. 8-12 ore este timpul de inmuiere.

Incepem cu fasolea Mung.
Fasolea Mung are boabe mici, contine mai putine oligozaharide( elementele care produc balonarea) si astfel are nevoie de o inmuiere de doar 4 ore.
Preparare: sub forma de pate. Masura de fasole si apa: 1 masura de fasole, 2 de apa.
Frunza de telina si patrunjel la fiert, la final, extragem frunzele fierte si amestecam cu frunze proaspete. Pe langa acestea folosim coriandru( 1 lingura), piper lung, sare marina.

De ce punem aceste mirodenii, rolul lor?
Fasolea Mung contine complex de vitamine: B, C, fier, potasiu, lipidele, proteinele, zaharidele foarte usor asimilabile.
Condimentele reduc balonarea. Ele cresc digestibilitatea leguminoaselor.

Piperul lung - gust picant dulce, bun pt digestie, folosit mult in problemele pulmonare, scurteaza evolutia bolilor. Bun tonic hepatic.
Coriandru - fructe mici, sferice, galben- maronii, astringente, amare, de natura fierbinte, au gust de portocala afumata J Intruneste toate gusturile. In Ayurveda este foarte apreciat. Improspateaza respiratia si cavitatea bucala.  Poate reduce febra, senzatia de voma, scade aciditatea gastrica. Afrodisiac specific masculin
Vegeta( facuta in casa) - combinatie de radacinoase. Morcov, telina, sfecla, pastarnac, patrunjel, usturoi, toate razuite se aseaza pe o tava plata bagata la deshidrator si uscate. Orice avem, radacini, frunze. Fara sare, fara glutamat..si avem vegeta naturala
Salvia - picant aromata, usor amaruie. Pentru salate din fructe, legume, orez. Salvia este un panaceu. Foarte bun reglator hormonal feminin, efect asupra ficatului, purificator sanguin, hepatic, cicatrizant. Buna pentru aftele bucale. Bogata in ulei volatil, buna in afectiunile gatului, raceli.

Combinatia ideala este cea de 3 mirodenii, deoarece altfel schimba gustul si nu se mai intelege nimic din preparat.

Nautul e bun fiert cu salvie si piper lung.

Frunza de dafin- stimulent digestiv si carminativ, gust intens picant, se pune spre sfarsitul mancarii, nu se fierbe mult. Bun antispastic, expectorant. Nu in doze mari. Limpezeste mintea, bun in sinuzite, pentru cei agitati, stresati. Sub forma de macerat, in afectiuni respiratorii, in dureri musculare, articulare, bai in decoct de dafin.

Turmeric- pulbere galbuie extrasa din curcuma, condiment indian. Usor amarui, picant. In primul rand recomandat in viroze. Pus sub limba, cu miere de mana, este antiinfectios, se poate face si gargara alaturi de sare de mare. Util luat si intern, zilnic, cat si extern, in problemele diabeticilor in vindecarea ranilor. Dupa extragerea maselelor, pus pe rana, se vindeca repede. Probleme hepatice, ciroze, zilnic in dieta acestor pacienti. Distruge celulele hepatice. Boli de piele, reumatismale, celor care fac chimioterapie. In Ayurveda, in diversificarea copiilor de 6 luni se adauga curcuma, ghimbir. Inclus in creme cosmetice. Nu are contraindicatii.

Busuioc- sosul pesto: muguri de pin si sos de busuioc. Provine si el din India, planta sacra, folosit si la noi la biserica. Foarte bun antibiotic si antiviral. Bun in insomnii si depresii. De dormit cu o ramurica de busuioc sub perna. La romani era numita iarba dragostei. Sucul de clorofila din busuioc- obtinut la blender. Asezonare la salatele de fructe, la paste. Sosul pesto se poate face si cu seminte de canepa si de floarea soarelui, deoarece mugurii de pin sunt mai costisitori.

Sirop pentru iarna: catina stoarsa sau alte fructe de padure, la 1L de suc de fruct 1 kg de miere si pentru a nu fermenta, la ½ L de suc se pun 5 ml de tinctura de propolis. Nu-i schimba gustul. ATENTIE la cei alergici la propolis! Obtinem astfel si un efect antibiotic.

Maghiran- usor picant, foarte aromat. Antireumatic, foarte bun in balonari, in depresie, insomnii, migrene. Bun in infectii urinare. Mararul- stimuleaza digestia. Bun in diaree, insomnii si afectiuni respiratorii, regleaza hormonii feminini.

Cimbru- antibioticul cel mai puternic din plante. Eficient in bacteriile rezistente. Uleiurile esentiale- ATENTIE LA DOZAJ. Ca atare, folosit in alimentatia zilnica. Puternic incalzitor, antispastic si analgezic.

Bai de cimbru si urzica- mana de cimbru se rupe, urzica, se lasa la rece in apa decoct timp de 4 ore, se adauga apoi apa calda peste acest decoct si se fac bai pana la brau. Stimuleaza foarte bine imunitatea.

Ghimbirul- radacina proaspata si pulbere. Mai ales in anotimpul rece, este incalzitor. Scade febra si taie greata.( raul de calatorie). Se poate administra si la femeile insarcinate. Previne bolile cardiovasculare, bun in artrita. Utilizare universala. La mancaruri dulci si sarate. Desi este picant e mai putin agresiv decat piperul.

4 portii de fasole Mung pe saptamana scad cu 22% riscul de boli cardiovaculare.
Sinteza realizata de Gia Geo. Multumiri:)

Articole despre


Articole din Documentare