Binefacerile reflexoterapiei
Masaj, presopunctura, acupunctura
Reflexologia este stiinta ce are ca principiu faptul ca exista zone reflexogene la nivelul palmelor si talpilor, corespunzatoare tuturor glandelor, organelor si partilor corpului. Reflexologia utilizeaza presiunea degetelor asupra acestor puncte in vederea eliberarii stresului si tensiunilor acumulate in organism, a imbuntatatirii circulatiei sangvine si a deblocarii meridianelor energetice si a canalelor de transmitere nevoasa, toate acestea in scopul obtinerii homeostaziei organismului.
Afectiunile cronice si acute sunt datorate in proportie de 75% stresului, acesta distrugand in mai mare sau mai mica masura echilibrul fiziologic al sistemelor organice ale corpului uman. Manifestarile difera de la persoana la persoana, ele putand fi reliefate prin tulburari cardiovasculare, gastrointestinale, nervoase sau metabolice.
In vederea mentinerii unui echilibru perfect intre toate aparatele si sistemele organismului uman este imperios necesar ca fluxul sanguin si nervos catre si de la fiecare organ sa fie maxim.
Aparatul circulator poate fi asemuit cu instalatia unei cladiri. El asigura atat factorii necesari nutritiei tuturor elementelor componente ale corpului uman dar si eliminarea toxinelor si a produsilor de metabolism.
Toate acestea insa, functioneaza pe baza impulsurilor nervoase transportate de sistemul nervos, care poate fi asemuit cu instalatia electrica a unei cladiri si in care, orice dezechilibru sau intrerupere conduce la o cascada de manifestari secundare.
Aceste intreruperi pot surveni in urma presiunii asupra unui plex nervos sau chiar a unui singur nerv care serveste un organ vital.
Odata cu eliberarea acestor tensiuni, presiunea asupra nervilor respectivi diminua, vasele de sange si nervii isi reiau activitatea normala si organismul ajunge sa functioneze din nou dupa principile homeostaziei.
Trebuie sa intelegem ca reflexologia nu produce o stimulare organelor in sensul unei hiperactivitati, ci doar le echilibreaza, ajutandu-le sa revina la normal. Daca o glanda sau un organ este fie subreactiv, fie suprareactiv, reflexologia il ajuta sa revina la nivelul optim de functionare. In concluzie, odata obtinut echilibrul homeostatic, nu exista riscul ca acesta sa se piarda prin lucrul in exces asupra unei zone reflexogene. Mai mult, se pot obtine chiar efecte pozitive prin eliminarea toxinelor.
In acest sens putem afirma cu certitudine ca reflexologia nu poate dauna in nici un fel organismului ci contribuie numai la echilibrarea acestuia.
Asa cum am mentionat, reflexologia actioneaza asupra organelor corpului prin intermediul unor canale energetice care strabat corpul uman de la o extremitate la alta. Aceste canale energetice insa nu trebuiesc confundate cu traseele nervoase. Ele sunt un numar de 10 trasee imaginare care leaga varfurile degetelor mainilor si picioarelor cu extremitatea craniana.
Organele corpului sunt asezate pe traseul anumitor meridiane astfel incat proiectia lor pe zonele reflexogene ale mainilor si picioarelor se afla pe terminatia corespunzatoare meridianului respectiv. Astfel, prin masarea zonelor reflexogene de pe suprafata plantara dreapta se actioneaza asupra organelor situate pe partea dreapta a corpului, la fel si pentru piciorul stang.
Printre afectiunile ce pot beneficia de tratament reflexogen putem enumera Acneea, Afectiunile glandulare, Alcoolismul, Anemia, Angina pectorala, Arterioscleroza, Enurezisul, Chistele mamare si ovariene, Bronsitele, Hipercolesterloemia, Ciroza, Durerile lombare, Colitele, Constipatia, Crampe gambiere, Boala Crohn, Hipoacuzia, Diabetul, Edemele, Epilepsia, Oboseala cronica, Calculi biliari si renali, Basedow Grave's, Alergii, Migrenele, Hemoroizii, Hipertensiunea, Hipotensiunea, Impotenta, Sterilitatea, Insomnia, Tulburari induse de menopauza, Miastenia gravis, Boala Parkinson, Psoriazisul, Sciatica, Venele varicoase etc.
In practica reflexologiei, in cazul in care nu aveti studii medicale, este strict interzisa diagnosticarea pacientilor, atat prescrierea de remedii sau medicamente, cat si modificarea terapiei prescrisa de medic.
Dr. Cristina Ortinsky
Director Centrul de Medicina Complementara Medireflex
sursa: armonianaturii.ro
