facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Argila - Indicatii si moduri de folosire

Sanatate

ARGILA PE CALE EXTERNA
Prepararea pastei de argila ,este foarte simpla: punem argila intr-un recipient de sticla, de lemn, de faianta sau portelan ( niciodata din plastic sau metal ) si amestecam- adaugand apa pana obtinem o pasta densa, putin mai moale decat pasta de modelat.

argila

Din ea vom face cataplasme de 15 - 2 cm si cu o suprafata care sa depaseasca putin regiunea tratata.
Cataplasmele, vor fi aplicate ( dupa indicatii ) reci ,caldute sau calde.
•    reci, pe regiunile inflamate sau in partea de jos a abdomenului, inlocuindu-se indata ce se incalzesc ( 15,20,30 minute in general )
•    caldute sau calde , pe regiunea hepatica,pe rinichi,pe vezica,pe oase.
Durata aplicarii variaza dupa caz , de la o ora la doua trei ore.Ritmul aplicarii variaza dupa afectiuni si dupa reactiile bolnavului.
•    Abscese,supuratii diverse: se inlocuiesc plasturii din jumatate in jumatate de ora,apoi dintr-o ora si jumatate intr-o ora si jumatate,zi si noapte daca este necesar.
•    Regiunile lombare,partea inferioara a abdomenului,regiunea hepatica: reactiile pot fi deosebite de aceea vom aplica o cataplasma pe zi , mentinuta pana la 4 ore.
Odata inceputa cura de argila nu trebuie intrerupta decat in cazuri de exceptie. Ea declanseaza un ansamblu de procese succesive, iar oprirea lor ar putea fi nefasta.
- Mastile de frumusete contin foarte adesea argila. Se va proceda mai simplu, mai economic, mai eficace,folosind argila in pudra,din care se face o pasta cu jumatate apa, jumatate suc de castravete, de rosii sau de struguri. Pasta va fi intinsa in strat subtire pa toata fata si pastrata pana se usuca: cinci minute pana la jumatate de ora. Se va indeparta cu apa calduta. Se trateaza astfel acneea, eruptiile fetei,cuperoza,ridurile.
- Pentru bolnavii cu prescrieri de bai de namol, care nu au timpul sau mijloacele de a se duce intr-o statiune termala specializata, prezentam mijlocul de a beneficia , totusi, de aceasta metoda terapeutica; se va prepara un terci de argila in cantitate suficienta pentru a umple o cada sau un butoi. Baia va putea fi folosita de mai multe ori, adaugand de fiecare data putina apa calduta.
Durata acestor bai va fi de 5-10 minute la inceput,apoi 15-20 minute.Baile se vor face din doua in doua zile sau de doua ori pe saptamana, timp de o luna. Se repeta daca e necesar dupa o intrerupere de 3-5 saptamani. Sunt indicate in cazuri de artritism, afectiuni reumatismale sau osoase si deopotriva in anemie.

ARGILA PE CALE INTERNA

Doza zilnica obisnuita este o lingurita pentru ¾ de pahar de apa ( ½ lingurita pentru copiii sub 12 ani ). Poate sa ne prinda bine daca incepem prin a bea numai apa argiloasa timp de patru cinci zile.
Pregatirea trebuie sa se faca in ajun:punem o lingurita de argila in ¾ pahar cu apa, o lasam toata noaptea si a doua zi dimineata sorbim , dupa ce am amestecat bine.

INDICATII si MODURI DE FOLOSIRE ALE ARGILEI


•    Abscese,antrax,furuncule,panaritiu : cataplasme groase mentinute cca o ora. Patru  pana la sase cataplasme pe zi.
•    Abscese dentare : cataplasme cu argila pe obraz, inlocuite din doua in doua ore dar numai dupa ce ati consultat un medic stomatolog.
•    Acnee : aplicatii de doua sau trei ori pe saptamana, de apa argiloasa, pe care o lasam sa se usuce. Se spala dupa douazeci de minute.
•    Afectiuni nervoase (ticuri, convulsii, spasme, epilepsie, paralizii) : cataplasme cu argila pe ceafa, pe coloana vertebrala si pe partea de jos a abdomenului. Frectionari ale membrelor si ale coloanei vertebrale.
•    Anghina, laringita : cataplasme de argila pe gat, de trei sau patru ori pe zi, cate doua ore.
•    Astm, bronsite : cataplasme caldute cu argila, pe piept si pe spate, de doua pana la patru ore pe zi.
•    Constipatie : cataplasme de argila reci, pe abdomen, de doua ori cate doua pana la trei ore.
•    Dureri reumatice, nevralgii: cataplasme cu argila reci sau caldute in crize acute,calde in stadii cronice. Doua sau trei aplicatii pe zi,de la doua la patru ore.
•    Ficat, vezicula biliara ( icter, ciroza, congestie, colica hepatica) :  cataplasme aproape recilasate doua ore.
•    Hemoroizi :  mici cataplasme de argila , reci, pastrate de la o ora la doua ore.
•    Nevroze : argila pe cale interna, o lingurita in ½ pahar cu apa, in fiecare zi, intr-un interval de zece la douazeci de zile. Cataplasme cu argila pe ceafa, timp de o ora,doua , trei sau patru ore pe zi.
•    Otite : cataplasme pe ureche,depasind-o posterior, inlocuite din ora in ora.
•    Rinichi ( nefrite, colici nefritici, litiaza ) :  argila pe cale interna : o lingurita in ½ pahar cu apa, in fiecare zi, intr-un interval de zece la douazeci de zile. Cataplasme de argila reci, o data sau de doua ori pe zi, cate doua-trei ore.
•    Sinuzita : sa se ia in apa argiloasa, de doua pana la trei ori pe zi, o lingurita de argila intr-o ceasca de apa, preparata cu 24 ore inainte.
•    Ulcer gastric : cataplasme zilnice cu argila pe scobitura epigastrica, intre mese, la doua ore dupa mese tanandu-le pana la o ora inaintea urmatoarei mese.

sursa: topsanatate.ro

Articole despre argila