Ardei
Plante medicinale
Denumire stiintifica:
Capsicum annum Fam. Solanacee.
Denumiri populare: ardei borcanos, ardei capia, ardei iute, ardei lung,
ardei rosu, ardei verde, besica, boia, chiparca, chiparus, chiparus
iute, chiper lung, piparca, piperul bulgarului, piper turcesc, piper
rosu, poprica, poprica dulce, poprica iute, popivnic, tiuper amar, tiuper
dulce.
In traditia populara:
- se cultiva soiuri dulci de ardei care se consuma proaspete, sub forma
de salate sau diferite preparate si soiuri iuti, care se consuma proaspete
sau uscate si servesc la condimentarea alimentelor. Fructele se usuca
si se macina, obtinandu-se boia dulce sau iute condiment obisnuit la
colorarea mancarurilor, slaninilor si a altor preparate din carne.
In Banat batranele spuneau ca scapa de friguri bolnavul care bea dintr-o
data un pahar de vin rosu, in care s-a pus o lingura de ardei ori hrean.
Ardeiul pisat cu samanta de ciumafaie, pus in spirt si tinut 9 zile
la caldura, se strecura incetisor si apoi se faceau cu el frectii contra
junghiurilor, durerilor de maini, de picioare.
Compozitie chimica:
- glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, pectine, lipide, carotenoide,
bogat in vitamina A si mai ales B1, B2, C, E, P, PP, enzime, precum
si ulei eteric, alcaloidul capsaicina care este o substanta iritanta
revulsiva in special in cel iute, substante colorate de natura carotenoidica
(capsorubina, capsantina, zeaxantina, luteina, criptoxantina si urme
de beta- carorotena) substante minerale.
Actiune farmaceutica:
- stimulent rubefiant, revulsiv, si lubrifiant. Ardeiul iute determina
la nivelul pielii o congestie si intensifica circulatia. De asemenea
se remarca o decongestionare in profunzime ca urmare a activarii circulatiei.
In doze mici este eupeptic iar in doze mari este purgativ. Este un excitant
digestiv energic si sialogog. Extern ca rubefiant si revulsiv in dureri
reumatice, nevralgii, lumbago, torticolis. Este util in caz de hemoragie
urinara, dizenterie, etc.
Se foloseste in diferite preparate:
Aceasta tinctura
se poate aplica pe o bucata de vata si apoi cu aceasta vata numita termogena,
se fac aplicatii locale, pentru a intensifica circulatia sangelui, sau
pentru calmarea durerilor. Se va pune doar atata tinctura cat poate
suporta fiecare in functie de sensibilitatea locala. Nu se aplica pe
tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apa daca nu se suporta concentratia
respectiva.
- In cazul in care aveti o disfonie (sau o oboseala a corzilor vocale),
se va face un decoct de ardei iute. Se taie un ardei iute si se va fierbe
timp de 15 minute in 250 ml apa. Dupa strecurare se va face gargara.
Aceasta face ca circulatia sangvina la nivelul gatului sa se intensifice,
lucru care duce la refacerea rapida a vocii.
Tinctura de ardei iute este utila celor care doresc sa se lase de viciul
betiei. Cu o siringa cu mare atentie fara sa se deterioreze dopul sticlei
se va introduce fara stirea celui care va consuma o cantitate de 5 ml
de tinctura de ardei la o sticla de 500 ml. Se va da apoi sa-l consume
fara sa i se spuna nimeni ce consuma. Se va face acest lucru mai multe
zile la rand eventual chiar marind treptat doza de tinctura de ardei
iute introdusa in sticle. Se va face acest lucru pana cand omul nu va
mai suporta alcoolul si se va lasa de baut.
Se mai foloseste la urmatoarele afectiuni: algii, alopecie, angina pectorala,
artrita, atonie digestiva, constipatie, crampe musculare, dispepsie
atonica, dizenterie, dureri de gat, dureri reumatice, afectiuni ale
corzilor vocale, entorse, hemoragie urinara, hemoroizi, gripa, guta,
guturai, lumbago, nevralgii diverse, paralizii, paraziti intestinali,
pelada, raceli, reface vasele de sange, torticolis, tuse, varice.
Ardeiul gras stimuleaza secretia gastrica util in dispepsie atonica,
fortifica vasele de sange si este antihemoragic.
Notam faptul ca cei care au diverse afectiuni ale stomacului, ficatului,
cailor urinare sau au hemoroizi, ar trebui sa nu consume ardei iuti,
care pot agrava aceste afectiuni.
Nu putem insa sa nu accentuam faptul ca acesta este foarte util in foarte
multe dureri.