Alimentatie sanatoasa pentru o inima sanatoasa
Sanatate
Poti reduce riscul de a dezvolta boli cardiace mancand sanatos. Pentru o inima sanatoasa trebuie sa consumi:
- mai putine grasimi
- mai putin sodiu
- mai putine calorii
- mai multe fibre.
Consumarea anumitor grasimi poate duce la aparitia de boli cardiace. Aceste grasimi nocive sunt, in general cele de origine animala, si sunt cele care se gasesc in carne, lapte, branza si unt. Grasimile saturate se gasesc si in uleiul de palm sau cel de cocos.
Reducerea cantitatii de sare din alimentatie ajuta in scaderea tensiunii arteriale. O dieta saraca in sodiu este cea mai buna modalitate de prevenire a afectiunilor cardiace. Sodiul este un element necesar in alimentatie, numai ca majoritatea oamenilor abuzeaza. Majoritatea sodiului pe care il ingeram provine de la sarea din alimente, asa ca nu este indicat sa se mai adauge sare splimentar in timpul servirii mesei.
O alimentatie bogata in calorii duce la depunerea acestor calorii. Fiind supraponderal esti mult mai predispus la boli cardiace decat o persoana care are o greutate normala. Deci, este indicata o dieta echilibrata pentru mentinerea unei greutati corporale normale constante.
O dieta bogata in fibre (provenite din fructe, legume si cereale) ajuta simtitor la scaderea sanselor de a dezvolta afectiuni cardiace. O dieta pe baza de fibre este compusa dintr-un complex de carbohidrati si substante care fac ca celulele plantelor sa intareasca strucura. Carbohidratii complecsi din plante sunt bogati in amidon si fibre. Carbohidratii simplii, precum cei care se gasesc in zahar, nu contin nici un fel de fibre. Fibrele sunt foarte importante in mentinerea sanatatii sistemului digestiv (prevenind cancerul de colon si diminuand simptome neplacute din anumite boli precum hemoroizii), scad nivelul colesterolului din sange, si ajuta foarte mult la mentinerea unei greutati corporale normale (dand o senzatie de satietate).
Cateva sfaturi referitoare la o alimentatie pentru o inima sanatoasa:
- este importanta o alimentatie saraca in grasimi saturate (cum sunt cele de origine animala), pentru ca acestea duc la formarea de colesterol;
- incercati sa pastrati o dieta saraca in sodiu (adica folosirea cu prudenta a sarii);
- mentinerea unei greutati corporale normale (sau incercarea atingerii unei greutati normale in cazul persoanelor supraponderale);
- cel mai important aspect al alimentatiei potrivite pentru mentinerea sanatatii inimii este consumul de fructe proaspete si legume dar nu trebuie uitate nici cerealele (toate acestea fiind surse importante de fibre);
- alegeti laptele cu 1% grasime, sau laptele degresat in locul celui integral;
- eliminati alimentele prajite, inlocuindu-le cu cele fierte, inabusite sau cele preparate la cuptor (care sunt si foarte gustoase de altfel);
- folositi la gatit uleiuri care contin grasimi nesaturate (iar cele saturate in cantitati foarte mici) precum cel de masline (care este un adevarat elixir al mentinerii sanatatii), uleiul de porumb, soia, sau floarea soarelui;
- folositi mirodeniile pentru condimentarea legumelor in loc de sare si unt;
- inlocuiti painea alba cu cea integrala;
- uitati de gustarile satioase constand in sandwich-uri si inlocuiti-le cu fructe sau legume proaspete.
Este foarte important sa cititi atent etichetele alimentelor cumparate. Informatia care intereseaza este cea referitoare la "factorii nutritivi": continutul total de grasimi, grasimile saturate/nesaturate, colesterolul si cantitatea de sodiu. Valoarea acestor factori trebuie sa fie sub nivelul de 5% pentru ca alimentul sa fie indicat intr-o dieta sanatoasa.