facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Acupunctura te scapa de durerile de cap

SanatateCum actioneaza?

Ideea principala pe care se bazeaza medicina orientala este aceea ca exista o energie vitala care circula prin corp, numita Qi. Aceasta energie circula prin anumite canale cunoscute sub denumirea de meridiane, care unesc toate organele principale. Conform teoriei medicale chineze, boala apare cand cursul Qi din meridiane este afectat. Acupunctura reprezinta stimularea anumitor puncte pentru a obtine efectul dorit.


Diagnosticul

Diagnosticarea pacientului se realizeaza prin interpretarea pulsului, prin analiza unor indici ce reflecta starea de sanatate: aspectul pielii, privirea, aspectul parului, postura corpului. "La acestea se adauga anamneza si istoricul medical al bolnavului. De asemenea, etapa diagnosticarii includde si investigatii medicale alopate. In general, pacientii se prezinta pentru consul cu un diagnostic stabilit de medicul specialist. Rolul meu in aceasta situatie este sa confirm diagnosticul, sa aflu de ce exista aceasta afectiune si ce tratament se poate aplica. Daca afectiunea este prea grava si intr-un stadiu avansat, se opreste evolutia acesteia si se amelioreaza simptomatologia specifica," completeaza dr. Tutu.


Tratamentul

Punctele de acupunctura care trateaza durerile de cap sunt localizate pe toata suprafata corpului, tratamentul efectuandu-se in functie de cauza durerilor de cap. In paralel cu sedintele de acupunctura, se urmeaza si un tratament cu plante. "Fara plante acupunctura are un efecte temporare. De obicei, pentru durerile de cap sunt recomandate ceaiuri din plante precum urzicuta, papadie, salvie, coacaze, sunatoare, rozmarin," completeaza specialistul.

Durata, numarul si frecventa sedintelor de tratament variaza in functie de caz. Anumite simptome pot disparea dupa primele sedinte, in timp ce afectiunile mai grave pot necesita mai multe sedinte, pretul unei sedinte fiind de aproximativ 25-50 RON. Cat despre ce simte pacientul in timpul unei sedinte de acupunctura, dr. Tutu declara ca "durerea este asemanatoare cu cea a unei piscaturi de tantar. Daca durerea este mai intensa, inseamna ca punctele sunt blocate."


Contraindicatii si indicatii

Nu exista contraindicatii si nici limita de varsta, ne informeaza specialistul. "In cazul ranilor deschise, a leziunilor, vanatailor, problemelor dermatologice (eczeme, cancer de piele) nu se inteapa zona afectata si se stimuleaza indirect punctul de acupunctura blocat prin activitatea altor centri de pe corp aflati in legatura cu acesta. In cazul copiilor foarte mici, stimularea acupunctelor se realizeaza cu electropunctorul sau se urmeaza doar un tratament din plante, cu formule si dozaj corespunzator varstei. Si femeile gravide pot urma un astfel de tratament, mai ales daca exista dificultati pe parcursul sarcinii. In aceasta situatie se evita doar inteparea anumitor centrii energetici."

Numarul problemelor care pot fi tratate sau ameliorate prin acupunctura este foarte mare, dintre care specialistul aminteste pe cele mai frecvente: sterilitate, afectiunile provocate de stres, hernii, discopatii, spondiloze, insomnii etc.


Studii care demonstreaza eficienta acupuncturii

De-a lungul timpului, au fost efectuate nenumarate studii bazate pe eficienta acupuncturii in tratarea unor diferite afectiuni, unele dintre ele demonstrand ca acupunctura face parte dintre tratamentele eficiente ale migrenelor.

Intr-unul dintre aceste studii, publicat in iunie 2003, specialistii au descoperit ca acupunctura reduce frecventa si severitatea anumitor tipuri de dureri de cap si permite reducerea sau stoparea administrarii altor tratamente.

O observatie clinica, publicata in 2002 in Jurnalul de Medicina Chineza Traditionala, a fost efectuata pe 50 de pacienti cu diferite tipuri de dureri de cap, care au fost tratati cu acupunctura la nivelul scalpului. Rezultatele studiului au aratat ca 98% dintre pacientii astfel tratati, nu s-au mai plans de dureri de cap, sau doar ocazional si dureri usoare, in urmatoarele 6 luni.

Un raport de analiza a 33 de studii, efectuat recent pe un numar de 6.737 de pacienti, a sugerat ca aceasta terapie este la fel de eficienta ca si calmantele care lupta impotriva durerilor de cap. de Alina Popescu

sursa: topsanatate.ro

Articole despre


Articole din Sanatate