facebook suntsanatos.ro    pinterest suntsanatos.ro    rss suntsanatos.ro

Acupunctura in cadrul medicinii chineze

Acupunctura

Acupunctura, sistem terapeutic traditional, avandu-si originea in China antica, reprezinta una dintre putinele metode care a strabatut aproape neschimbata mileniile, trezind si azi un deosebit interes in lumea medicala de pretutindeni. 

     
Anumite date, oferite de istorici, conduc la ideea ca acupunctura a fost practicata in China antica mult inaintea cunoasterii artei de prelucrare a metalelor. Astfel, in dictionarul analitic al ideogramelor, "bian" inseamna folosirea acelor din piatra in tratarea bolilor. Aceasta reprezinta probabil cea mai primitiva forma de practicare a acupuncturii. Odata cu dezvoltatea tehnicii, acele de piatra au fost inlocuite cu ace din os si din bambus, iar apoi cu acele metalice.
    
"Tratatul interioarelor" al lui Huangdi, reprezinta prima lucrare medicala in care este prezentata acupunctura. Apoi, in timpul dinastiei Han (206 i.Ch.-220 d.Ch.), acupunctura si in general medicina chineza au cunoscut imbunatatiri. Astfel, a fost introdusa pentru prima data foaia de observatie a bolnavului si a fost introdusa in practica o unitate de masura proportionala cu talia bolnavului, pentru o mai buna focalizare a punctelor de acupunctura, in functie de reperele anatomice.
     
Apoi, dezvoltarea tot mai mare a confucianismului, a impus ca o obligatie morala, conservarea intacta a corpului, care a dus la declinul chirurgiei si la inflorirea altor ramuri ale medicinii, inclusiv acupunctura.
      
In dinastiile ce au urmat, medicina a fost reorganizata, creandu-se un invatamant sistematic, pe specialitati, studiile fiind verificate printr-un examen scris, sub controlul Marelui Serviciu Medical, infiintat in anul 624. Apoi, au inceput sa fie prezentate punctele si meridianele de acupunctura sub forma de planse. Sunt precizate de asemena si valoarea punctelor spontan dureroase, atat de pe traseul meridianelor, cat si de pe cel al extrameridianelor. Mai apoi, au fost executate si primele statui pentru studiul punctelor de acupunctura. 
      
In timpul dinastiei Yuan (1271- 1368) a fost scris un vast poem in versuri, in care sunt prezentate punctele de acupunctura si sunt descrise o serie de tehnici de acupunctura. Apoi, au fost prezentate caile de comunicare dintre anumite puncte si principalele meridiane, precum si simptomatologia lor specifica. In 1601, printre alte practici si tehnici medicale sunt prezentate si particularitatile acupuncturii pediatrice. De asemenea, in tratatele de specialitate a fost abordata si acupunctura veterinara.
     
Dupa cea de-a doua jumatate a sec.XIX, s-a produs o stagnare a acupuncturii, culminand cu interzicerea totala a practicii medicinii traditionale chineze in 1929.
     
Dupa proclamarea Republicii Populare Chineze (1 oct. 1949), medicina chineza capata un nou avant, concretizat prin infiintarea diverselor institutii de specialitate. In 1951, a fost infiintat, la Beijing, Institutul de Cercetari Experimentale in Acupunctura, care a devenit apoi Institutul de Medicina Chineza, iar in momentul actual, fiecare spital are si sectii de medicina traditionala chineza.

sursa: armonianaturii.ro

Articole despre